Hem

”Jag orkade inte stå upp för mina åsikter”

”På Mynttorget samlades mina syskon, släktingar och barndomsvänner – de som jag delar ett arv och en historia med. På Humlegården mina allra närmaste utan blodsband”.
Nisha Besare skriver i en krönika i Expressen om två demonstrationer i Stockholm för två år sedan. Den ena mot att en kristen minoritet lemlästades i Mellanöstern, den andra Pride.
Besare skriver att hon först inte gick på någon av dem. Orsaken var att hon inte ville svika någon grupp.
”Fram emot kvällen smög jag ut. Jag gick till Prideparken. Kände samhörighet med alla de som delar min tro på att människan ska vara fri, helt fri. Men jag skämdes också”, skriver hon.
Krönikören skriver om dåden i Orlando, hur en ”ensam galning” mördat 49 personer för att han inte stod ut med att de älskade som de gjorde.
”Säkert finner någon mig obegriplig, som tycker att politisk samhörighet är mycket starkare än så kallad etnisk tillhörighet. Människan är för mig viktigare än folket.”

bakgrund
 
Nisha Besara
Wikipedia (sv)
Nisha Inana Besara, född den 7 januari 1979 i Istanbul, Turkiet, är en svensk skribent och chef med assyriskt/syrianskt ursprung. Hon är kusin med fotbollsspelaren Nahir Besara. Nisha Besara har varit General Manager för Postkodlotteriets Kulturstiftelse. Innan dess grundade Besara nättidningen Dagens Arena och var dess chefredaktör. Besara har även varit ledarskribent på Aftonbladet, politiskt sakkunnig i Regeringskansliet hos statsrådet Jens Orback samt chefredaktör för SSU:s idépolitiska tidskrift Tvärdrag. Hennes första jobb efter studierna i statsvetenskap vid Södertörns Högskola var som brevsvarare hos dåvarande statsministern Göran Persson. 1 november 2015 tillträdde Nisha Besara som vd för Unga Klara. Efter valet 2014 förekom Nisha Besara i spekulationer om kulturministerposten. Åren 2011-2015 fanns hon med på Ledarnas lista "Framtidens Kvinnliga Ledare" och 2008 på Veckans Affärers lista "Sveriges 101 Supertalanger". Besara sitter i styrelserna för Stiftelsen Skansen, Rättviseförmedlingen, Folkbildningsrådet, Grafikens Hus samt Årsta Folkets Hus. I juni 2015 skrev Nisha Besara den uppmärksammade artikeln "Mitt hemland" i Expressen Kultur. Hennes familj kom till Sverige från Istanbul efter militärkuppen i Turkiet år 1980, då hennes far var politiskt aktiv för den assyriska/syrianska minoritetens rättigheter och existensberättigande.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen