Hem
Staty (Jurek Holzer / SvD / TT / svd)

Jens Liljestrand: Varför vill ingen riva Karl XII?

I USA förekommer en intensiv diskussion om att plocka ner statyer av sydstatsledare. Som en reaktion på det nazister marscherade nazister i Charlottesville i helgen. Expressens Jens Liljestrand undrar i en krönika varför någon liknande diskussion inte förekommer om stormaktstidens blodiga historia i Sverige. Han konstaterar att statyn av Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm länge stått i centrum för nazist och extremistdemonstrationer, men att det är ”gåtfullt tyst kring alla monument över de blodbesudlade massmördare och diktatorer som står staty runtom i Sveriges städer”:

”Beror det på ointresse, bristande historiekunskaper, svensk konflikträdsla – eller är det bara en fråga om vem ska ta första spadtaget?”, skriver han.

bakgrund
 
Karl XII
Wikipedia (sv)
Karl XII, född 17 juni 1682 på Slottet Tre Kronor, död 30 november 1718 i Fredrikshald i Norge, var kung av Sverige från 1697 till sin död. Huvuddelen av sin regeringstid tillbringade han i fält i stora nordiska kriget, där han försökte försvara stormaktsväldet, men trots hans förmåga som fältherre och spektakulära inledande framgångar vände krigslyckan från och med slaget vid Poltava och till slut gick nästan alla erövringar i öst och i Tyskland förlorade. Han genomförde också juridiska och skattemässiga reformer. Han är den mest omdebatterade och omdiskuterade av de svenska kungarna, då bilden av honom varierar väldigt mycket i de olika verk som har skrivits om honom. Karl tog makten över Sverige vid 15 års ålder, efter en sju månaders förmyndarregering. Han var överbefälhavare för de svenska styrkorna under kriget mot trippelalliansen Danmark-Norge, Sachsen-Polen och Ryssland, som inleddes år 1700. Hans ledarskap och taktiska färdigheter bidrog till de svenska styrkornas inledande triumfer under kriget, och år 1706 hade han besegrat nästan alla deltagare, förutom Ryssland. År 1707 ledde han sina styrkor i ett fälttåg mot Ryssland, som fick ett katastrofalt slut med nederlagen i Poltava och Perevolotjna, som fick honom att fly till Osmanska riket där han inrättade en exilregering. Han kom att stanna där i fem år tills han återvände till Sverige för att ta itu med Danmark-Norge. Efter två misslyckade fälttåg blev han 30 november 1718 nedskjuten under Fredrikstens belägring. Sverige förlorade kriget, och hade efter fredsavtalen förlorat sin stormaktsställning i Nordeuropa till Ryssland. Det kungliga enväldet försvagades kraftigt och Sverige gick in i en period där makten samlades i riksdagen som kom att kallas för frihetstiden, som varade i ett halvt sekel tills det tog slut i och med Gustav III:s statskupp. Han var son till Karl XI och Ulrika Eleonora d.ä., bror till Ulrika Eleonora d.y. samt kusin till August den starke, Fredrik IV av Danmark och Fredrik IV av Holstein-Gottorp (se vidare Anfäder nedan). Han gifte sig aldrig och fick inga barn. Han efterträddes av sin syster Ulrika Eleonora, som i sin tur lämnade över kungakronan till sin make, Fredrik I. Han regerade även som hertig Karl II över Pfalz-Zweibrücken 1697–1718.
bakgrund
 
Karl XII:s staty i Kungsträdgården i Stockholm
Wikipedia (sv)
Karl XII:s torg utgör den södra delen av Kungsträdgården i centrala Stockholm. Här står Karl XII:s staty av Johan Peter Molin, som avtäcktes vid 150-årsminnet av Karl XII:s död den 30 november 1868. Han bär en värja och pekar åt öster. På platsen för torget stod från 1630-talet till 1825 barockpalatset Makalös.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen