Johnson: Gambia snart under brittiskt paraply igen
Gambia kommer inom kort att återupptas i det brittiska samväldet. Det säger Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson enligt Reuters. För fyra år sedan valde landets tidigare president Yahya Jammeh att ta Gambia ur samväldet, den mellanstatliga organisation som förutom Storbritannien även består av de flesta av de numera självstyrande länderna som tidigare ingick i det brittiska imperiet.
Landets nye president Adama Barrow har sedan han tillträdde förra året arbetat för riva upp några av föregångarens mest kontroversiella beslut, bland annat just samväldesbeslutet.
bakgrund
Brittiska samväldet
Wikipedia (sv)
Samväldet (engelska: Commonwealth of Nations) är en mellanstatlig organisation bestående av 53 självständiga länder, varav nästan alla tidigare tillhört det brittiska imperiet.
Organisationen har haft namnet Brittiska samväldet, men det ändrades 1949 för att understryka att Storbritannien inte har en särställning. Den brittiska monarken har den symboliska titeln Head of the Commonwealth, men är endast statschef i de sexton självständiga stater som kallas samväldesriken (en. Commonwealth realms).
Under senare år har Samväldet inte minst arbetat med demokratifrågor och kulturellt utbyte. Samväldesspelen, som hålls vart fjärde år, liknar de olympiska spelen.
De flesta brittiska besittningar har valt att i samband med självständigheten inträda som medlemmar i Samväldet; ett viktigt undantag är de arabiska områden som tidigare var brittiska kolonier eller protektorat. År 1995 inträdde Moçambique som medlem i Samväldet. Landet har aldrig varit en brittisk besittning, men medlemskapet motiverades bland annat med att landet helt omgavs av samväldesländer (sedan inträdet har dock grannlandet Zimbabwe utträtt). Även Kamerun inträdde 1995; landet består delvis av en tidigare brittisk besittning.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen