Hem

Kalifornien röstade ja till nätneutralitet

Den amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC beslutade i början av sommaren att nätneutraliteten – det vill säga kravet på att all trafik ska prioriteras lika på internet – skulle avskaffas i USA. Ett i många stycken kontroversiellt beslut som fortfarande debatteras flitigt.

Sedan dess har flera amerikanska delstater aviserat att man planerar att införa egna lagar på området. Kalifornien är en av dem, och där har man nu röstat för ett återinförande av nätneutraliteten med en förkrossande majoritet på 58 ja-röster mot 17 nej. Det rapporterar Computer Sweden.

Beslutet kan inte betraktas som formellt klart förrän guvernören skrivit under, vilket förväntas ske under september. Men frågan är vilket genomslag förändringen egentligen får. Enligt FCC får nämligen delstater inte lagstifta om saken lokalt.

 
Nätneutralitet
Wikipedia (sv)
Nätneutralitet (engelska: net neutrality) bygger på principen att all internettrafik ska behandlas likvärdigt oavsett avsändare, mottagare, plattform eller innehåll. Uttrycket myntades i USA i början av 2000-talet av politiska motståndare till möjligheten för telekombolag och internetleverantörer att kontrollera informationsflödet över Internet, och att viss trafik får högre prioritet. Regleringen av nätneutralitet sköts i Sverige av Post- och Telestyrelsen (PTS) som arbetar inom ramen för det europeiska samarbetsorganet Body of European Regulators of Electronic Communications (BEREC). I USA regleras nätneutraliteten av FCC. Svenska PTS definierar nätneutralitet som "principen att all internettrafik ska behandlas likvärdigt oavsett avsändare, mottagare, plattform eller innehåll. Nätneutralitet omfattar också transparensaspekter avseende bland annat operatörernas trafikhantering och avtal gentemot slutkunder".
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen