Hem
Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M). Arkivbild. (Marko Säävälä/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Källa: M och KD lär lämna energiöverenskommelsen

Moderaterna och Kristdemokraterna är på väg att lämna energiöverenskommelsen, erfar Dagens Industri.

Partierna vill bland annat stoppa stängningen av Ringhals 1 och 2 och att man satsar på ny kärnkraft – men får inget gehör. Detta samtidigt som regeringen, L och C, lagt fram förslag om nya skatter på kraftvärmeverk och avfallsförbränning, vilket gör att ett utträde är nära, skriver tidningen.

– Det kommer ske hand i hand, säger en källa till DI och syftar på partierna kommer lämna tillsammans efter att ha fört en tät dialog den senaste tiden.

Energiöverenskommelsen slöts 2016 mellan S, MP, C, KD och M.

bakgrund
 
Energiöverenskommelsen
Wikipedia (sv)
Energiöverenskommelsen 2016 är en överenskommelse mellan fem av svenska riksdagens åtta partier om långsiktig inriktning för svensk energipolitik. Den ses som en betydelsefull politisk kompromiss efter decennier med partipolitiska meningsskiljaktigheter om den energipolitiska färdriktningen. Överenskommelsen slöts den 10 juni 2016 mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna samt oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Syftet med överenskommelsen var att skapa långsiktiga spelregler för den svenska energiförsörjningen. Målet i överenskommelsen är att Sverige ska ha hundra procent förnybart elproduktion år 2040. Till grund för överenskommelsen var den tidigare borgerliga Alliansregeringens överenskommelse som slöts den 5 februari 2009, och som Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna meddelade sig vara beredda att stödja först i mars 2016 - i utbyte mot ett mål om hundra procent förnybart - efter att tidigare ha varit motståndare till densamma.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen