Hem
Heléne Fritzon i EU-parlamentet. (Fredrik Persson/TT)

Källor: Fritzon tvingar bort anställda – mobbningstaktik

EU-parlamentarikern Heléne Fritzon, ledare för S-delegationen i Bryssel, nedgraderar personal för att få dem att sluta. Det säger två källor till SvD apropå nyheten att 16 personer i S-gruppen slutat sedan EU-valet 2019.

– Det är en del av hennes mobbningstaktik: hon vill få folk att sluta när hon inte gillar dem längre, och då flyttar hon på dem, säger en av källorna.

En av källorna säger att ”alla mådde dåligt” efter valet 2019, då Fritzon och ytterligare tre S-politiker valdes in, och att det aldrig har varit så många som sjukskrivit sig samtidigt.

Fritzon själv säger till SvD att hon inte delar bilden som källorna förmedlar, att det är normalt med rotation i en politisk organisation och att hon är stolt över att medarbetare har gått vidare till andra prestigefyllda jobb.

bakgrund
 
Europaparlamentet
Wikipedia (sv)
Europaparlamentet (EP), även känt som EU-parlamentet, är den ena lagstiftande institutionen inom Europeiska unionen; den andra är Europeiska unionens råd. Parlamentet, som består av 705 ledamöter, väljs genom allmänna och direkta val vart femte år, och företräder unionsmedborgarna direkt på unionsnivå. Parlamentet kan förenklat liknas vid ett underhus i ett tvåkammarsystem. Parlamentet ansvarar för att, tillsammans med rådet, lagstifta och anta unionens årliga budget. Lagförslag läggs i regel fram av Europeiska kommissionen och måste godkännas av både parlamentet och rådet för att antas. Parlamentet utövar även viss parlamentarisk kontrollmakt över kommissionen, med möjligheten att avsätta den genom en misstroendeförklaring. En ny kommission kan inte tillträda utan att först ha genomgått utfrågning och godkännande av parlamentet.Parlamentet leds av en talman, som sedan den 3 juli 2019 är David Sassoli (PES). Ledamöterna är organiserade efter politisk tillhörighet i olika politiska grupper, och inte efter nationalitet. De utses genom direkta val; det senaste ägde rum den 23–26 maj 2019 och nästa är planerat till den 6–9 juni 2024. Europaparlamentets officiella säte ligger i Strasbourg, Frankrike, men parlamentet har även förberedande och kompletterande sammanträden i Bryssel, Belgien.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen