”Kan Lula offra Amazonas för den gröna omställningen?”
I takt med att den gröna energiomställningen växlar upp blottas ett obekvämt faktum – klimatpolitik och miljöskydd går ofta i klinch med varandra. Det skriver Mac Margolis i en analys i Foreign Policy. Brasilien är ett av de mest uppenbara exemplen på detta.
Landet sitter nämligen på en betydande andel av de metaller och mineraler som krävs för att producera förnybar energi som sol- och vindkraft, bland annat 16 procent av de kända reserverna av sällsynta jordartsmetaller.
Men den stora majoriteten av mineralfyndigheterna ligger fortfarande orörda i marken, under Amazonas. När efterfrågan ökar och stora pengar kan tjänas kommer Brasilien ställas inför ett dilemma:
Hur ska man gräva fram och transportera de värdefulla tillgångarna utan att förstöra skogar, skada biologisk mångfald och ställa till det för ursprungsbefolkningar?
Maktskiftet i Brasilien har gett hopp om ett bättre skydd av den livsviktiga regnskogen. Men presidenten Lula da Silvas stora fokus på utrikespolitiken och hans många utlandsresor har försenat beslutsfattandet i viktiga frågor på hemmaplan, skriver Reuters Lisandra Paraguassu.