Hem
Margot Wallström. (Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

”Känslig fråga för S – två partilinjer som krockar”

Beskedet om att Sverige inte kommer att skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud var väntat, enligt SVT:s reporter Jonas Olsson.

– Sverige kan inte ha kakan och äta den. Vi har ett nära samarbete med flera kärnvapenmakter i och med vårt samarbete med Nato, så det går inte att skriva på avtalet som det ser ut nu, säger han till den egna kanalen.

Han lyfter fram att frågan splittrar Socialdemokraterna internt – och att den är ännu mer kontroversiell inom delar av Miljöpartiet.

DN:s säkerhetspolitiska reporter Mikael Holmström menar också att frågan om avtalet är känslig inom S.

– Två traditionella linjer inom partiet krockar med varandra, fredsvänner och försvarsvänner. Eller om man så vill idealister och realister, säger han i en kommentar.

Läs mer

bakgrund
 
FN:s konvention om kärnvapenförbud
Wikipedia (sv)
FN:s konvention om kärnvapenförbud (på engelska Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, TPNW) är en FN-konvention som bygger vidare på ickespridningsavtalet NPT och syftar till en global kärnvapennedrustning. Konventionen är det första bindande internationella avtalet med målet att helt förbjuda kärnvapen. Konventionen antogs vid multilaterala FN-förhandlingar i New York den 7 juli 2017 och är en följd av resolution 71/258. Konventionen förbjuder bland annat utveckling, förvaring, transport, användning och hot om användning av kärnvapen. För kärnvapenstater som ansluter sig innebär avtalet dessutom att en tidsplan för förhandlingar i syfte att avskaffa landets kärnvapen ska göras. Under konferensen deltog 124 länder i omröstningen och 122 röstade ja. Nederländerna var det enda Nato-land som deltog och också den enda deltagaren som röstade mot att konventionen skulle antas. Singapore avstod från att rösta. Inga kärnvapenstater deltog i konferensen. Den 20 september 2017 öppnades avtalet för signering, och det kommer att träda i kraft om minst 50 länder ratifierar det. Det är juridiskt bindande för dem som ratifierar det.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen