Hem
Karl-Bertil Jonsson. (Pennfilm Studio)

”Karl-Bertil brister i sin respekt för äganderätten”

När Karl-Bertil Jonsson i Tage Danielssons klassiska julsaga konfiskerar rika människors julklappar och delar ut dem till fattiga brister han i respekt för den privata äganderätten, skriver två nationalekonomer på DN Debatt.

Karl-Bertils agerande är inte långsiktigt hållbart utan ”ett utslag av en överspänd tonårings brist på kunskap om välståndets drivkrafter”, skriver debattörerna.

De argumenterar istället för att det är kapitalism och marknadsliberalism som ligger bakom det kraftigt ökade välståndet i västvärden i dag jämfört med den tid då sagan utspelar sig.

”Den ’okände välgöraren’ i sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är den kapitalism som har gynnat oss alla med god ekonomisk tillväxt och demokratiska fri- och rättigheter”, skriver de.

Om debattörerna

Lars Jonung, seniorprofessor i nationalekonomi, Lunds universitet

Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, Institutet för näringslivsforskning, Stockholm

bakgrund
 
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Wikipedia (sv)
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton eller oftare bara Karl-Bertil Jonssons julafton är en svensk tecknad kortfilm från 1975 i regi av Per Åhlin. Den bygger på en berättelse av Tage Danielsson ur hans bok Sagor för barn över 18 år, utgiven på Wahlström & Widstrand 1964. Filmen har visats varje julafton sedan 1975 i Sveriges Television. Musiken är skriven av Gunnar Svensson och framförs av Arne Domnérus, Sture Åkerberg och Gunnar Svensson. Sagan med Per Åhlins teckningar är även utgiven på Wahlström & Widstrand år 2000, på engelska och italienska på Trollboken AB 2018 och i en tysk version 2020.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen