Arkivbild.  WANG ZHAO / AFP
USA:s svartlistning av Huawei

”Katastrofscenario” om Huawei tappar Android

På måndag löper Huaweis licens för att använda Googles operativsystem Android ut. Om licensen blir förlängd är oklart, eftersom Huawei fortsättningsvis är svartlistade av USA. Ett nej till förlängd licens vore ett ”katastrofscenario”, säger telekomanalytikern Leif-Olof Wallin till SR:s Ekot.

Det egna operativsystemet Harmony, som Huawei presenterade för ett par veckor sedan, är bara en nödlösning, menar han. Utan Android får Huawei inte tillgång till alla de olika lösningar och appar som Google har utvecklat.

– Det blir ut i kylan helt enkelt, säger han.

Tidigare om Huaweis nya OS

Toppnyheter

Branden. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lägenhetsbranden i Enköping

Storbrand i flerfamiljshus i Enköping – varning för rök

Ett flerfamiljshus brinner kraftigt i Enköping och ett 30-tal lägenheter har utrymts, skriver SVT Uppsala. Alla boende ska ha tagit sig ut ur huset. En person har förts till sjukhus med rökskador.

Larmen började komma in strax före midnatt. Elden ska ha startat på en balkong för att sedan sprida sig till vindsvåningen på det 70 meter långa huset. Vid 03-tiden började polisen få kontroll på lågorna.

– Men det är inte klart på långa vägar. Samtliga 16 enheter är fortfarande på plats. Vi har timtal kvar att arbeta, säger Per Pettersson, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral, till Expressen.

Polisen varnar för att den kraftiga rökutvecklingen kan påverka sikten på närliggande E18.

2 tim
Bild från branden som bröt ut i Enköping i natt. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vittnena: Tio meter höga lågor när taket rasade in

Flera vittnen har berättat om den kraftiga brand som i natt bröt ut i ett flerfamiljshus i Enköping.

– Vi hade tur och kom ut väldigt snabbt, säger Molly Sandberg, som befann sig inne i det brandhärjade lägenhetshuset, till TT.

– När vi kom ut brann hela taket, men det var jätterökigt så man såg inte mycket alls, fortsätter hon.

En del av taket rasade senare in, något som också en boende i närheten har berättat om för Aftonbladet.

– Lågorna var som värst ungefär tio meter höga, säger vittnet till tidningen.

2 tim
Läs mer om Lägenhetsbranden i Enköping
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker träffas i morgon. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Källa inför mötet: Johnson ska sätta hårt mot hårt – redo att strunta i nya lagen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har bestämt sig för en hårdför linje när han i morgon träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för ett första officiellt möte, säger en regeringskälla till Bloomberg.

Johnsons mål är att få till ett utträdesavtal med EU, men om det misslyckas kommer han inte att be om mer tid. Han kommer också att avvisa alla sådana förslag från EU, trots att det brittiska parlamentet har röstat igenom en lag som innebär att Johnson måste be om mer tid om inget avtal har förhandlats fram. Nyhetsbyrån skriver att den brittiska premiärministern kommer att strunta i lagen och i stället försöka besegra sina motståndare i domstol.

Johnson har hela tiden varit tydlig med målet att ta Storbritannien ur EU den 31 oktober, oavsett om det finns ett utträdesavtal på plats eller inte.

2 tim
Hulken/Boris Johson. TT
undefined

Jämför sig med Hulken: ”Ju argare, desto starkare”

Om inget brexitavtal hunnit bli färdigt till den 31 oktober kommer Storbritannien att slita sig loss från EU:s kedjor som Hulken, säger Boris Johnson i en intervju med Daily Mail och syftar på Marvels gröna och arga superhjälte.

Boris Johnson säger också att han kommer att strunta i att parlamentet röstat igenom en lag som ska tvinga honom att begära förlängd utträdestid ur EU.

– Ju argare Hulken blir, desto starkare blir Hulken, säger han.

Igår 22:45
Boris Johnson. CHRISTOPHER FURLONG / POOL
undefined

Källor: Johnson vill få igenom brexit på 10 dagar

Boris Johnson och hans medarbetare har ritat upp en detaljerad plan för hur de ska få till stånd en ordnad brexit på bara tio dagar. Det uppger källor med insyn för Financial Times.

Planen går ut på att premiärministern först ska säkra ett nytt avtal med EU i Bryssel 17–18 oktober och därefter snabbt baxa igenom det i parlamentet. På så sätt skulle britterna kunna lämna unionen den 31 oktober som Johnson utlovat.

Källor i Bryssel och Dublin säger till FT att Johnson trappat upp försöken att försöka nå en kompromiss i knäckfrågan om den irländska gränsen.

Igår 20:30
Läs mer om Brexit
Demonstranter bildar en mänsklig kedja och håller upp sina mobiltelefoner på ”the Peak”, en populär plats för turister att besöka i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Demonstranterna vädjar nu till Storbritannien och USA

Demonstranterna i Hongkong vänder sig nu både till Storbritannien och USA för att få stöd i protesterna mot Kina, skriver Reuters.

Under söndagen viftade demonstranterna med den brittiska flaggan och sjöng ”God save the queen” utanför det brittiska konsulatet i Hongkong. De uppmanade Storbritannien, som tidigare styrde Hongkong, att säkerställa att Kina följer det avtal om ”ett land, två system” som tecknades mellan Kina och Storbritannien år 1984.

– Jag är här för att kräva att Storbritannien skyddar våra invånare, säger den 25-årige demonstranten Jacky Tsang till nyhetsbyrån.

Samtidigt ska den välkände aktivisten Joshua Wong, som för tillfället besöker USA, söka stöd från politikerna i Washington.

1 tim
Polis griper en demonstrant i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera gripna efter slagsmål mellan rivaliserande läger

Demonstranter som stöder Fastlandskina drabbade på lördagen samman med Peking-kritiska demonstranter i ett köpcentrum i Hongkong, rapporterar flera medier. Polisen fick ta till batonger för att få stopp på bråken och flera demonstranter greps.

Hongkong är inne på sin femtonde helg med oroligheter och demonstrationer, efter att stadens ledare Carrie Lam meddelat att man skulle anta en ny lag som skulle göra att Hongkongbor kunde utlämnas till Fastlandskina.

Carrie Lam drog formellt tillbaka den kritiserade lagen i förra veckan – trots detta har oroligheterna i staden inte upphört.

Igår 16:08
Läs mer om Hongkongprotesterna