KD: Personal i vården ska få samvetsfrihet
KD:s riksting beslutade, med röstsiffrorna 143–115, att partiet ska ”arbeta för samvetsfrihet inom vården i enlighet med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Europakonventionen”. Samvetsfrihet innebär till exempel att vårdpersonal ska få slippa medverka vid aborter av samvetsskäl.
Däremot blev det inget beslut om att införa garantier i lagen, till exempel genom en samvetsklausul.
Anders Andersson från KD:s Kalmardristrikt varnade för att kompromissen kan skapa förvirring.
– Varje patient ska känna sig trygg i att de inte kan nekas vård, sa han enligt TT.
bakgrund
Samvetsfrihet
Wikipedia (sv)
Samvetsfrihet är friheten att följa sin religiösa eller moraliska övertygelse, i handling, underlåtelse till handling eller med ord. Det räknas som en mänsklig rättighet, samman med religionsfrihet och åsikts- och tankefrihet.
Med samvetsfrihet räknas rätten att, så långt det inte strider mot allmän lag, framföra på samvetet grundade invändningar, privat och offentligt, ensam eller i grupp. Detta räknas i den europeiska rättighetsstadgan som en hörnsten i ett demokratiskt samhälle. Det intar en framträdande roll i Katolska kyrkans katekes, för vilken den fria viljan som samvetsfriheten förutsätter är central.
I Europakonventionens artikel 9 står att envar har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet, och att inskränkningar bara är lagliga om rättigheten strider mot den allmänna säkerheten eller till skydd för allmän ordning, hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter. En juridisk översikt presenterades också i Svenska Dagbladet den 2 maj 2015 efter en nyuppblossad debatt, som hävdade att samvetsfrihet redan skyddades av Europakonventionen och gällande svensk lag.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen