Hem
Ebba Busch Thor. (Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN)

”KD pratar om människan – S talar om systemen”

Kristdemokraterna framstår som patienternas egna parti, skriver Martin Tunström på Barometerns moderata ledarsida. När KD-ledaren Ebba Busch Thor i dag presenterade sitt förslag för hur hon vill korta vårdköerna pratade hon om människan – inte bara om systemen som Magdalena Andersson (S) gjorde i går, skriver han.

Tunström konstaterar att mycket i veckan annars har handlat om Busch Thors lunchmöte med Jimmie Åkesson. Han menar att det först är när ett parti kompromissar med de egna idealen som det finns anledning att protestera.

”Om de stärkta patienträttigheterna drivs igenom i riksdagen med SD som vågmästare är dock patienterna att gratulera”, skriver han.

Daniel Swedin, ledarskribent på Aftonbladets obundet socialdemokratiska ledarsida, reagerade annorlunda på KD:s vårdnyhet. Nyheten gick förenklat ut på att regioner inte ska kunna säga nej till patienter.

”Att driva detta OCH vårdvägran i form av ’samvetsfrihet’ är för jäkla kul”, skriver Swedin på Twitter.

Samvetsfriheten handlar exempelvis om att enskilda barnmorskor ska kunna få lov att avstå från att utföra aborter.

bakgrund
 
Samvetsfrihet
Wikipedia (sv)
Samvetsfrihet är friheten att följa sin religiösa eller moraliska övertygelse, i handling, underlåtelse till handling eller med ord. Det räknas som en mänsklig rättighet, samman med religionsfrihet och åsikts- och tankefrihet.Med samvetsfrihet räknas rätten att, så långt det inte strider mot allmän lag, framföra på samvetet grundade invändningar, privat och offentligt, ensam eller i grupp. Detta räknas i den europeiska rättighetsstadgan som en hörnsten i ett demokratiskt samhälle. Det intar en framträdande roll i Katolska kyrkans katekes, för vilken den fria viljan som samvetsfriheten förutsätter är central.I Europakonventionens artikel 9 står att envar har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet, och att inskränkningar bara är lagliga om rättigheten strider mot den allmänna säkerheten eller till skydd för allmän ordning, hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.Barnmorskan Ellinor Grimmark har hävdat samvetsfrihet för att som barnmorska slippa utföra aborter, något som avslogs i Tingsrätten och Arbetsdomstolen. Fallet har överklagats till Europadomstolen. Juridikprofessor Reinhold Fahlbeck medade på SvD Debatt att samvetsfrihet i vården skyddas både av gällande svensk abortlag och av Europakonventionen. RFSU:s förbundsjurist Kerstin Burman menade i en artikel i Feministiskt perspektiv att samvetsfrihet tvärtom inte finns i abortlagen och att den samvetsfrihet som Europakonventionen slår fast inte är tillämplig i yrkeslivet.

Fler ledartexter om KD i dag

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen