Kemiskt utsläpp vid labb – insats pågår
Tre personer har förts till sjukhus efter ett biokemiskt utsläpp i en byggnad nära Karolinska sjukhuset i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Ämnet som läckt misstänks vara toluen och räddningstjänst har skickat in kemdykare i lokalerna.
De skadade personerna har känt yrsel och ansiktsdomningar. Enligt Ekot har de runt 500 personer som arbetar i huset gått ut.
– Det är ett ämne som i en viss koncentration har en viss brand- och explosionsrisk, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen till Expressen.
Ett biokemiskt företag huserar i sjuvåningsbyggnaden, som ligger vid Karolinska sjukhuset. Lukten av toluen ska ha spridit sig på tre våningar.
bakgrund
Toluen vanligt i thinner – kan i bearbetad form användas i sprängmedelstillverkning
Wikipedia (sv)
Toluen eller metylbensen är i ren form en färglös vätska som luktar typiskt petroleum. Toluen kallades tidigare toluol. Det framställs genom upprepade extraktioner eller destillationer ur stenkolstjära och numera mest ur lätta petroleumfraktioner. Toluen finns i råolja men bildas också vid till exempel reformering av kolväten i oljeraffinaderier. Det är ett aromatiskt kolväte.
Toluen används, både i Sverige och resten av världen, till största delen i motorbränsle eftersom ämnet är en av de haltmässigt största enskilda komponenterna i bensin, där det ingår med 10-15 %. I Sverige renframställs ingen toluen men stora mängder bensin framställs med däri ingående toluen. Även i andra tillverkade kolväteprodukter ingår toluen, de exporteras för vidare bearbetning som syntesråvara.
Globalt har toluen stor betydelse som synteskemikalie. Det producerades 7 000 000 ton ren toluen i världen 1987. Inom EEC användes cirka 45 % för dealkylering till bensen (till vidare syntes), cirka 10 % för framställning av toluendiisocyanat (till polyuretaner) och cirka 25 % som lösningsmedel. Toluen används också vid sprängämnestillverkning, bland annat för att framställa trotyl genom nitrering av toluen.
Toluen har, liksom andra lätta aromatiska ämnen, bra lösande förmåga och används som lösningsmedel i färger, bilvårdspreparat och lim. Användningen av toluen som lösningsmedel minskar sedan flera år i Sverige. Vanlig lacknafta som innehåller 15-25 % aromater innehåller inte toluen utan mer högkokande aromater som etylmetylbensener och trimetylbensener.
Toluen återfinns ofta i stor mängd i thinner.
I många tidigare användningsområden för bensen har man idag övergått till att använda toluen som har liknande egenskaper men är mycket mindre cancerframkallande.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen