Hem
Ayatollah Ali Khamenei/kvinna i Iran. (Morteza Nikoubazl / TT NYHETSBYRÅN)

Khameneih angriper väst – när slöjprotesterna glöder

I en rad inlägg på Twitter kommenterar ayatollah Ali Khamenei, Irans högste ledare, kvinnans roll i samhället. Smink, konsumtion och manlig upphetsning står i centrum för kvinnor i västvärlden, kritiserar han och uppmanar iranskorna att behålla sina slöjor på och hålla sig till roller som mödrar och lärare.

Washington Post skriver att det inte är ovanligt att Khamenei gör den typen av uttalanden mot väst men att tillfället är känsligt. Den senaste tiden har protesterna i landet tilltagit och en debatt om religiösa klädregler blossat upp. Enligt tidningen är landets yngre generation angelägen om förändring, och via internet har den en plattform. Flera kvinnor har offentligt tagit av sig sina slöjor för att protestera och flera har gripits. I går dömdes en kvinna till två års fängelse.

bakgrund
 
Ali Khamenei
Wikipedia (sv)
Ayatolla Seyyed Ali Khamenei (persiska: آیت‌الله سید علی حسینی خامنه‌ای), född 17 juli 1939 i Mashhad, är Irans högsta andliga och politiska ledare, Rahbare Enqelab, sedan 4 juli 1989. Han är född i Mashhad. Khamenei har islamism som politisk ideologi. Khamenei var lärare i islamisk filosofi och en nyckelfigur i den iranska revolutionen och en nära medhjälpare till Ayatollah Khomeini. Han valdes till Irans president 1981 efter mordet på Mohammad Ali Rajai och blev – som den förste prästmannen i ämbetet – något av en symbol för att Iran övergett allt hopp om sekularisering och att revolutionen skulle leda till ett teokratiskt styre. Strax efter att han tillträtt som president undkom han att bli mördad vid ett attentat under en presskonferens. En bomb gömd i en bandspelare exploderade intill honom och hans högerhand skadades, något som ledde till att bekräfta hans anseende som levande martyr bland sina anhängare. Han omvaldes 1985. Vid Ayatollah Khomeinis död 1989 utsåg expertrådet honom till högste ledare.

Khameneis uttalanden på Twitter

En kvinna dömdes i går till fängelse

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen