Hem
Arkivbild från 2013. Interiör från LKAB:s gruva i Malmberget. (Carl-Johan Utsi / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Kina fördjupar kris för svenskt stål och gruvor

Krisen för svensk stål- och gruvindustri ser ut att fördjupas, till följd av överkapacitet i Kina. I farozonen är stora prestigeprojekt, som LKAB:s Kirunagruva, rapporterar TT.
– Jag tror det kommer bli ett tufft år för stålindustrin i hela Europa. Vi har en väldigt kraftig överkapacitet i Kina. Den är dubbelt så stor som hela den europeiska produktionen, säger Bo-Erik Pers, vd för stålindustrins branschorganisation Jernkontoret.
Ståltillverkaren SSAB tillhör de bolag som är mest illa ute. Bland analytiker varnas för allvarliga lönsamhets- och finansieringsproblem redan i år om läget inte förbättras.
– Genererar man inget positivt kassaflöde och har skulder på 20–25 miljarder är det klart att det blir svårt att få ihop ekvationen, säger Christian Kopfer, analytiker på Nordea.

bakgrund
 
Gruvdrift i Sverige
Wikipedia (sv)
Pågående gruvdrift i Sverige sker i 16 gruvor för metallutvinning samt i cirka 40 täkter för produktion av industrimineraler. Därutöver är ytterligare drygt 20 gruvprojekt i olika stadier av planering och genomförande, där bearbetningskoncession beviljats av Bergsstaten för 14 projekt. Under senare år har intresset för att öppna gruvor, både som nya projekt och som återstart av tidigare nedlagda gruvor, ökat på grund av de höga världsmarknadspriserna på metaller. Det rör sig framför allt om traditionell brytning av järn och basmetaller (främst koppar, zink, nickel och bly), men också om utvinning av ädelmetaller och sällsynta jordartsmetaller. Fler utländska företag än tidigare är numera aktörer på svensk mineralmarknad. Under åren 2008-10 inkom till Bergsstaten 4-8 ansökningar per år om bearbetningskoncession för nya gruvor eller utvidgning av befintliga, och 4-5 per år beviljades.
bakgrund
 
Kirunagruvan
Wikipedia (sv)
Kirunagruvan är en järngruva i berget Kiirunavaara i Kiruna kommun. Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) har brutit järnmalm där sedan början av 1900-talet och gruvan är världens största och modernaste underjordsgruva.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen