Hem
Taiwans president Tsai Ing-wen. (AP)

Kina optimerar strategier: ”Finns inga gratisluncher”

Kina har i decennier påverkat Taiwans politik och genom åren optimerat sina strategier, skriver The Diplomat. Nu står Taiwan inför ett nytt val den 13 januari och Kina – som anser att Taiwan är en del av dess territorium – har trappat upp det militära och politiska trycket.

Omfattningen av den kinesiska påverkan är okänd, men ett tillvägagångssätt som Reuters rapporterar om är Peking-finansierade resor för taiwanesiska politiker, ofta verksamma på lägre nivå.

Statsåklagaren Hsing Tai-cha konstaterar att ”det inte finns några gratisluncher” och en säkerhetskälla säger att ”valpåverkan inletts under namnet gruppresor”.

Kinapodden i P1 beskriver det som att valet står mellan det sittande partiet DPP:s hårdare linje mot Kina och oppositionen, som utmanar med vad den beskriver som en mer balanserad linje.

bakgrund
 
Taiwans politiska status
Wikipedia (sv)
Taiwans politiska status är kontroversiell. Frågan handlar om huruvida Republiken Kina (vanligen känd som Taiwan) på ön Taiwan ska fortsätta att utgöra Republiken Kina, inlemmas i Folkrepubliken Kina eller bli den självständiga staten Republiken Taiwan. En temporär tvistefråga är också synen på förhållandet mellan Republiken och Folkrepubliken under förhandlingarna. Man vill från Taiwans sida se på dessa som "mellanstatliga relationer", ett ordval som inte uppskattas av ledarna i Peking då de inte erkänner Taiwan som en egen stat. I idrottssammanhang som olympiska spelen och världsmästerskapet i fotboll för herrar tävlar Taiwan under namnet Kinesiska Taipei.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Taiwan

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen