Tidning med rubriken ”Han är nästa president” i Kinshasa på onsdagen. BAZ RATNER / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Kongo-Kinshasa

Kinshasabo: Vill ha skäl att glädjas, inte gråta

Oppositionsgrupper i Kongo-Kinshasa har uppmanat väljarna att vara beredda att gå ut på gatorna i protest när de första resultaten från presidentvalet presenteras i dag.

”Resultat som går emot sanningen i valurnorna kommer uppfattas som en statskupp”, skriver flera grupper i ett gemensamt uttalande.

Boende i huvudstaden Kinshasa tolkar det stora säkerhetspådraget inför dagens pressträff som ett tecken på att man kommer presentera resultat som kommer uppröra stora delar av befolkningen, skriver AP.

– Vi vill inte att folk ska dö när resultaten presenteras. Vi är trötta och vill ha ett valresultat som kan få oss att glädjas, inte gråta, säger Kinshasabon Ohn Kabamba till Reuters.

Toppnyheter

Maduro vid dagens tal.  Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Maduro bryter med USA – diplomater får tre dygn på sig att lämna landet

Venezuelas president Nicolás Maduro bryter landets diplomatiska relationer med USA, rapporterar Reuters. Han ger amerikanska diplomater 72 timmar att lämna landet.

– USA:s imperialistiska regering ligger bakom ett kuppförsök mot oss med syfte att installera en marionettpresident som de kan kontrollera, sa han i ett tal utanför presidentpalatset.

Beskedet kommer efter att president Donald Trump erkänt oppositionsledaren Juan Guaidó som tillfällig president efter att denne svurit in sig själv på posten.

2 tim
Guaidó vid dagens demonstration. CARLOS GARCIA RAWLINS / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Många latinamerikanska länder stöttar Guaidó

Flera latinamerikanska länder har erkänt Juan Guaidó som tillfällig president i Venezuela, rapporterar Reuters. Ledarna för Brasilien, Peru, Chile, Colombia, Paraguay, Argentina, Costa Rica och Guatemala har alla uttryckt sitt stöd för honom, samtidigt som Bolivia och Mexiko fortsatt står bakom Nicolás Maduro.

USA:s president Donald Trump erkände Guaidó kort efter att denne svor in sig själv, och Trump uppmanade då sina kollegor i väst att följa hans exempel.

Enligt Reuters diskuterar Frankrike just nu situationen med andra europeiska länder. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger i ett uttalande att han hoppas att Europa kommer att stödja ”demokratiska krafter” i landet.

38 min
Fernando Llano / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Krisen i Venezuela

Juan Guaidó har svurit in sig som tillfällig president

Oppositionsledaren Juan Guaidó har svurit in sig själv som tillfällig president i Venezuela, rapporterar Reuters.

Beskedet kommer samtidigt som hundratusentals människor har samlats på landets gator för demonstrationer både mot och till stöd för president Nicolás Maduro, uppger AFP.

– Jag svär att använda presidentskapets makt för att säkerställa ett slut på maktmissbruket, sa Guaidó när han svors in inför en jublande folkmassa. Han sa sig också vara beredd att ersätta Maduro med stöd från militären för att sedan utlysa fria val.

4 tim
Läs mer om Krisen i Venezuela
Maduro / Guaidó.  TT
Reaktioner på krisen i Venezuela

Analyser: Nu är det allvar – ”demokratisk kupp” sker

De tidigare protesterna i Venezuela har inte skakat Maduro – men nu är det allvar, säger SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström till den egna kanalen.

Sundström har följt situationen i landet i flera år och beskriver det som nu sker för en ”demokratisk kupp”.

– När USA, Kanada och gissningsvis i morgon även EU går ut och stöder Juan Guaidó, då kan det bli svårt för Maduro att sitta kvar, säger han.

DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski menar att det faktum att Guaidó utropat sig själv till president kan ses som ”ett erbjudande att leda en övergångsregering som i sin tur får organisera fria val”.

Dock tror Winiarski att Maduro kommer att ingripa mot försöket till maktövertagande, men lyfter fram militärens lojalitet som ett osäkert kort.

1 tim
TT
Reaktioner på krisen i Venezuela

Latinamerikaexpert: Det är början på slutet för Maduro

Latinamerikaexperten Edme Dominguez tror inte att Maduro kommer behålla makten i Venezuela året ut, säger hon till TT.

– Jag misstänker att det här är början på slutet.

Enligt Dominguez har människor i fattiga områden, som tidigare stått bakom Maduro, nu börjat vända sig bort från honom på grund av den dåliga situationen i landet.

– De fattiga i Venezuela börjar inse att det hela är en komedi, och att inget kommer bli bättre av att de fortsätter stödja honom, säger hon.

2 tim
TT
Trumps USA Reaktioner på krisen i Venezuela

Donald Trump erkänner Guaido som president

USA:s president Donald Trump erkänner Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó som landets tillfällige president, enligt ett uttalande från Vita huset.

”Venezuelas folk har varit modiga och tagit ställning mot Maduro och hans regim för att kräva frihet”, står det i Trumps uttalande. Han skriver även att han kommer att utnyttja USA:s ekonomiska och diplomatiska makt till fullo för att bidra till att demokratin i landet återupprättas.

Om Maduro försöker hålla sig kvar vid makten med våld, uppger USA att ”alla alternativ ligger på bordet” enligt AFP. Flera andra länder har erkänt Guaidó, däribland Brasilien, Argentina, Colombia och Paraguay.

Beskedet kommer kort efter att Guaidó formellt svurit in sig själv som president. Samtidigt pågår massdemonstrationer i landet – både till stöd för Guaidó och till stöd för Maduro.

4 tim
Läs mer om Reaktioner på krisen i Venezuela
Kim Andersson.  PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Handbolls-VM 2019

Krönikor: ”Kanske blev vi förblindade av truppen”

Sverige var guldkandidater i VM för första gången sedan 2003 – men kanske blev vi förblindade av bredden i truppen, skriver Sportbladets krönikör Johan Flinck.

”Kanske överskattade vi lagets tidigare förmåga att täcka upp för skador. Så här i efterhand verkade det som att motståndarna och mina utländska kolleger insåg mycket tidigare vad tappet av framför allt Gottfridsson skulle innebära för Sverige”, skriver Flinck.

Sportexpressens krönikör Nicolinn Törnmalm skriver att förbundskapten Kristján Andrésson har ett år på sig för att återigen övertala Kim Andersson och Kim Ekdal du Rietz om fortsatt spel under hemma-VM.

”Det är då Sverige ska vara som bäst. Det är då de kan vinna ett mästerskap igen. Om de främsta spelarna fortsätter”, skriver Törnmalm.

SVT:s expert Magnus Grahn menar att det är de 15 minuter under matchen mot Norge som gör att Sverige inte går vidare till semifinal.

– Laget måste lära sig spela under press inför hemma-EM 2020.

37 min
PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Handbolls-VM 2019

Sverige föll i ödesmatchen – missar semifinalplats

Sverige missar semifinal i handbolls-VM. Inför 15 000 danska fans förlorade Blågult ödesmatchen mot Danmark med 30–26.

– Vi ledde med tre bollar efter tjugo minuter men tappade det. Det är jäkligt surt, säger Mattias Zachrisson till TV3.

Blågult startade matchen lite darrigt och lyckades inte sätta sina lägen – men efter flera fina räddningar av Andreas Palicka kom Sverige tillbaka och skapade sig en tremålsledning under ett tillfälle under första halvlek. Strax innan paus lyckades dock danskarna kvittera till 13–13.

I andra halvlek fortsatte det jämna spelet men när stjärnan Mikkel Hansen började storspela i slutet av halvleken kunde inte Sverige längre stå emot.

Den svenska förlusten innebär att det är Norge och Danmark som avancerar till semifinal.

1 tim
Läs mer om Handbolls-VM 2019

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund