Hem
Sebastian Siemiatkowski. Arkivbild. (Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Klarnas vd: Skulderna har blivit färre men värre

Färre svenskar är skuldsatta hos Kronofogden i dag än för tio år sedan, men de samlade skulderna är trots det större än då. Ett av skälen till det är att vi befinner oss i en ”blancobubbla”, skriver Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski på DN Debatt.

Enligt Siemiatkowski kommer självreglering i finansbranschen inte hjälpa för att få bukt med problemet. I stället lyfter han fram åtgärder som centrala skuldregister, räntetak på krediter och att Kronofogdens avgifter läggs på kreditgivaren.

Han medger att hans eget bolag har bidragit till svenskarnas skuldsättning.

”Vi är inte perfekta, vi har gjort fel och kommer att göra fel igen, men det är vår genuina vilja att ta vårt samhällsansvar genom att driva finansbranschen i en positiv riktning där konsumentens intressen alltid sätts först.”

bakgrund
 
Blancolån
Wikipedia (sv)
Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Blancolån har därför vanligen en högre ränta än lån med säkerhet, till exempel fordonslån. I Sverige är det vanligt med blancolån i spannet 5 000–500 000 kr och med ett räntespann mellan 3 procent och 22 procent, som emellertid kan uppgå till hundratals procent i vissa fall. Från och med den 1 september 2018 gäller däremot ett tak som begränsar räntesatsen till maximalt 40 procentenheter högre än referensräntan.Långivaren, borgenären, får basera sin utlåning på låntagarens, gäldenärens, förmåga och vilja att betala tillbaka lånet. Om gäldenären är okänd brukar långivaren ta en kreditupplysning för att bedöma kreditvärdigheten, detta sker oftast genom kreditupplysningsföretaget UC.[källa behövs]En säkerhet kan vara direkt pant i lös egendom, till exempel en guldring, eller en inteckning i lös eller fast egendom, där det senare till exempel kan vara en villa eller bostadsrätt. Ett lån med inteckningssäkerhet kallas ofta för hypotekslån. Eftersom ett blancolån innebär en högre risk än ett traditionellt hypotekslån bör gäldenären innan lån tas noggrant bekanta sig med lånets effektiva ränta, lånets avtal, villkor och avbetalningsplan samt försäkra sig om att borgenären är en seriös aktör.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen