Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias affärer

Klart: Kirkby ny vd för Telia

Allison Kirkby har utsetts till ny vd och koncernchef för Telia Company, meddelar bolagets styrelse i ett pressmeddelande.

– Allison har även under sin karriär visat ett starkt ledarskap som engagerar och entusiasmerar, vilket är en förutsättning för att framgångsrikt genomföra de stora förändringar som Telia Company för närvarande genomgår, säger ordförande Marie Ehrling.

Kirkby kommer närmast från vd-posten på TDC, Danmarks största teleoperatör, och har dessförinnan jobbat som vd på Tele 2. Hon ersätter Johan Dennelind som meddelade sin avgång i augusti.

Toppnyheter

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn. TT
Coronavirusets spridning

Tredje fall har bekräftats i Frankrike – första fallen av nya coronaviruset i Europa

Tre människor har bekräftats smittade av coronaviruset i Frankrike, uppger franska myndigheter.

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn säger att det första fallet upptäcktes i Bordeaux och det andra i Paris, skriver Le Parisien. Samtliga smittade har varit i Kina och två av dem uppges tillhöra samma familj. Patienterna är inlagda på sjukhus i Bordeaux och Paris och har isolerats.

Den smittade i Bordeaux tog kontakt med sjukvården på torsdagen.

– Han har varit i kontakt med ett tiotal personer sedan han anlände till Frankrike, säger hälsoministern enligt Le Figaro.

Tidigare på fredagen rapporterades om två misstänkta fall i Finland. De fallen har avfärdats sedan dess. Under fredagskvällen skriver Bloomberg att ytterligare 15 dödsfall kopplade till coronaviruset har rapporterats i Hubeiprovinsen i Kina, utöver de 25 personer som redan dött i landet.

Igår 23:29
Illustrationsbild. LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Vanlig influensa ett större hot än viruset

Det kan bli svårt för svensk sjukvård att hantera situationen om coronaviruset sprids i Sverige. Det menar Expressens medicinreporter Anna Bäsén i en analys. Även om smittskyddsexperter säger att det inte finns någon anledning till oro är situationen osäker just nu skriver hon.

”Om det nya viruset – mot förmodan – får stor spridning här står svensk sjukvård inför en extremt svår situation”, skriver Bäsén.

DN:s Amina Manzoor manar till att lyssna på experterna som säger att dödligheten för coronaviruset är lägre än för sars. Hon påpekar dock att det är mycket som är oklart kring viruset och att en faktor spelar stor roll – influensasäsong råder på norra halvklotet.

”Varje år orsakar influensa mellan tre till fem miljoner allvarliga sjukdomsfall och dödar mellan 290 000 och 650 000 människor världen över”, skriver Manzoor.

Igår 21:19
Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte har drabbats av viruset.

Igår 15:45
Läs mer om Coronavirusets spridning
Rossana Dinamarca. Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommunernas intäkter

Statsvetare: Dinamarca har en poäng om V och SD

Statsvetaren Jonas Hinnfors tycker att Rossana Dinamarca har en poäng i det hon framfört på Aftonbladet Debatt under fredagen. På Twitter skriver Hinnfors att Dinamarca har rätt i att det kommer bli svårt för Vänsterpartiet framöver att påpeka att andra partier fått igenom sin politik med hjälp av SD.

”Huruvida sen M/KD gjort upp med V för att sen kunna legitimera liknande med SD väldigt svårt avgöra. Men kan förstås få den konsekvensen”, skriver Hinnfors.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg tror att det blir ”lurigt” för Dinamarca att få stöd för sin linje internt.

”Hade V vägrat släppa fram Löfven utan V-samarbete hade det ju också skett med stöd av högern och SD”, skriver han på Twitter.

Igår 21:59
Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor / Rossana Dinamarca. TT
undefined

Rossana Dinamarca: V har hjälpt till att tvätta SD

Opinion Tidigare V-riksdagsledamoten Rossana Dinamarca tycker att Vänsterpartiet låtit sig utnyttjats för att M och KD ska kunna närma sig SD. Det skriver hon på Aftonbladets debattsida med anledning av de extra pengarna till kommunerna och samtalen mellan M och V. Dinamarca skriver att välfärdsmiljarderna som nu skjutits till är Vänsterpartiets förtjänst men att det är svårt att känna segerkänsla.

”Är vi inte medvetna om att samtidigt som det hurras så har vi varit med och hjälpt till att tvätta SD?” skriver Dinamarca.

Att M och KD väljer att göra gemensam sak med V är inte av omsorg för välfärden menar hon utan en eftergift för att legitimera sitt närmande av SD. Dinamarca resonerar att detta görs av V för att blidka intern kritik om att partiet hamnat i skugga sedan de släppt fram regeringen.

Igår 16:02
Elisabeth Svantesson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svantesson: Vi sätter total prägel på extrabudgeten

Opinion Moderaternas prägel på ändringsbudgeten som man förhandlat fram med KD och V är i ”det närmaste total”, skriver partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson i en debattartikel i Dagens industri.

I artikeln menar hon att extrabudgeten är fullt finansierad och att offentliga finanser därmed inte äventyras.

”Men det tycks ha rört upp känslor hos Januaripartierna. Inte minst är Centerpartiet besvikna över att den tänkta ineffektiva subventionen ”ingångsavdrag” stryks i vårt förslag. Plötsligt hävdas nu att Moderaterna höjer skatter. Inget kunde vara mera fel”, skriver hon.

Igår 13:56
Läs mer om Kommunernas intäkter
Trumps USA Riksrätten mot Trump
John McCain och Donald Trump. TT
Trumps USA Riksrätten mot Trump

Döde senatorn tog plats i riksrätten via inspelning

John McCain hamnade i riksrättens fokus på fredagen när demokraten Adam Schiff spelade upp ett klipp med den döde republikanske senatorn, rapporterar New York Times.

Schiff försökte visa hur president Donald Trumps påtryckningar mot Ukraina har gynnat Ryssland. I klippet framhåller John McCain, som dog 2018, vikten av goda relationer med Ukraina som ett sätt att stävja hotet från grannlandet:

– Jag tror att det gör honom (Putin red. anm) väldigt nervös om Ukraina skulle lyckas.

Igår 21:59
Marie Yovanovitch och Donald Trump. TT
undefined

Trump på inspelning: ”Gör er av med Yovanovitch”

En inspelning som ABC News tagit del av ska visa hur USA:s president Donald Trump säger att han vill sparka den dåvarande ambassadören i Ukraina, Marie Yovanovitch.

– Gör er av med henne. I morgon, jag bryr mig inte. Gör er av med henne i morgon. Okej? Gör det, ska presidenten ha sagt.

Samtalet ska ha spelats in under en middag på Trumps hotell i Washington den 30 april 2018. Två tidigare affärskollegor till Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, Lev Parnas och Igor Fruman, ska ha medverkat på middagen.

Parnas har den senaste tiden berättat i intervjuer hur han och Fruman, för presidentens räkning, försökt pressa Ukraina att utreda Joe Biden.

Igår 17:28
Jim Risch, Rand Paul och Marsha Blackburn. TT
undefined

Kritik mot korsord, tupplur och bokläsning i senaten

Senatorer från båda politiska sidor kritiseras för att inte uppföra sig under riksrättsprocessen mot Donald Trump, enligt en sammanställning BBC News har gjort.

Redan första dagen la Kentuckysenatorn ​och republikanen Rand Paul handskrivna lappar på sitt skrivbord med texter som ”S.O.S” och ”hjälp mig”. Sedan dess har han kastat minst ett pappersflygplan och löst korsord.

Demokraten Mark Warner verkar ha tagit en tupplur efter att ha lutat sig mot sitt skrivbord i 20 minuter. Även republikanen Jim Risch har setts blunda flera gånger. En talesperson för Idahosenatorn har dock förnekat att han sov och hävdat att Risch ”lyssnade noga med stängda ögon”.

Igår 10:02
Läs mer om Trumps USA
Sloveniens storstjärna Dean Bombac. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Handbolls-EM 2020

Succélaget Slovenien föll i semifinal mot Spanien

Ljubomir Vranjes Slovenien har gjort succé i handbolls-EM, men i semifinalen mot Spanien tog det slutligen stopp. Spanien ledde med flera mål under stora delar av matchen, men Slovenien gjorde en fin avslutning och kom nästan ifatt. Spanien lyckades dock hålla undan och vann med 34–32.

EM-framgången innebär att Slovenien har direktkvalificerat sig till VM och att laget kommer att ställas mot bland annat Sverige och Tyskland i det kommande OS-kvalet.

På lördagen väntar också match om tredjepris mot Norge.

Igår 21:35
Svenska laget i sista matchen mot Island. LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
undefined

Klart: Tyskland väntar i OS-kvalet för Sverige

Kroatien tog sig till final i handbolls-EM efter stor dramatik i semifinalen mot Norge. Det innebär att Sverige slipper Kroatien i det kommande OS-kvalet och i stället får möta Tyskland, skriver TT.

Ytterligare två lag ska läggas till kvalgruppen. Ett av dem blir Slovenien eller Portugal, två lag som båda slog Sverige i den pågående EM-turneringen. Det andra blir Algeriet eller Angola som på söndag möts i afrikanska mästerskapens bronsmatch.

Igår 20:27
Kroatien firar. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
undefined

Kroatien till EM-final efter jättedrama mot Norge

Det krävdes dubbla förlängningar för att skilja Norge och Kroatien åt i handbolls-EM:s första semifinal. Kroatien hade ett litet grepp om matchen i den första halvleken, men Norge jobbade sig i kapp och och låg bara ett mål efter under stora delar av matchen.

Efter att båda lagen missat straffar sent i matchen dundrade Magnus Joendal in 23–23 och tog matchen till förlängning.

Även i förlängningen blev det oerhört dramatiskt. Lagen följdes fortsatt åt och först med fem sekunder kvar kunde Zeljko Musa göra 29–28 och avgöra matchen.

– Egentligen är båda lagen vinnare. Det här är handboll när det är som allra bäst, konstaterade expertkommentatorn Claes Hellgren i TV6 sändning.

Igår 19:25
Läs mer om Handbolls-EM 2020

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund