Hem
Annika Winsth (t v), finansminister Magdalena Andersson (S) med budgeten (t h). (TT)

Klimatsatsningar i budget möter kritik: ”Populism”

Klimatsatsningarna i regeringens vårbudget möter kritik från flera håll.

Tomas Kåberger, ledamot av Klimatpolitiska rådet, säger till TT att de satsningar som presenteras förvisso är bra, men att han hade önskat ett större fokus på att förse industrin med kompetent arbetskraft för att klara klimatomställningen.

– Satsningarna är otillräckliga. Det behövs mycket större satsningar i Sverige på fortbildning i de industrigrenar som är under snabb omställning och utveckling nu, säger han.

Enligt Expressen är totalt 1,6 miljarder i budgeten vikta till satsningar på klimat- och miljöområdet. Inte heller Nordeas chefsekonom Annika Winsth är nöjd med hur de fördelas – och lyfte bland annat fram en satsning på minskad nedskräpning när hon intervjuades i P1-Morgon i morse.

– Förslagen i vårpropositionen är spridda skurar till klimatkrisen. Att man ska ut och städa Sverige handlar snarast om samma populism som vi såg med elcyklar, men ingenting om den viktiga energifrågan, säger hon.

bakgrund
 
Klimatpolitiska rådet
Wikipedia (sv)
Klimatpolitiska rådet är en svensk myndighet i form av ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan. Rådet ska utvärdera om regeringens samlade politik är förenlig med de klimatmål som riksdagen och regeringen har beslutat. Rådet ska även bidra till en ökad diskussion om klimatpolitiken i samhället. Klimatpolitiska rådet bildades 2018 som en del av det klimatpolitiska ramverket. Rådet ska varje år lämna en rapport till regeringen där det granskar regeringens politik i förhållande till klimatmålen. Ett särskilt fokus för 2019 års rapport var transportsektorn och dess påverkan på växthusgasernas utveckling. Rapporten 2020 underkände regeringens klimatredovisning till riksdagen för 2019. Den sammanfattande bedömningen av utsläppsutvecklingen och nuvarande politik var: Inget av målen i det klimatpolitiska ramverket bortom 2020 kommer att nås med nuvarande förutsättningar och beslutad politik. Sverige kommer att nå etappmålet till 2020 med viss användning av flexibla mekanismer. Klimatredovisningen för 2019 uppfyller inte klimatlagens krav på redovisning av vad besluten kan betyda för växthusgasutsläppen. Forskningsrådet Formas är värdmyndighet åt Klimatpolitiska rådet och dess kansli i Stockholm. Kanslichef är Ola Alterå.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen