Knarkbaronen ”El Chapos” son har lämnats ut till USA
Mexiko har lämnat ut Ovidio Guzmán Lopez, son till den ökände knarkbaronen Joaquín ”El Chapo” Guzmán, till USA. Han greps i januari och anklagas bland annat för att ha eldat på opioidkrisen i landet, skriver ABC News.
33-åringen flögs till Chicago där han formellt står anklagad för brott. Han är också åtalad i New York och Washington DC.
– Kampen mot kartellerna har involverat ett otroligt mod från USA:s brottsbekämpande myndigheter och mexikanska poliser och militärer, där många har gett sina liv i kampen för rättvisa, säger USA:s justitieminister Merrick Garland i ett uttalande.
När ”El Chapo” dömdes till livstids fängelse i USA 2019 tog hans fyra söner – ”Los Chapitos” – kontrollen över Sinaloakartellen, skriver New York Times.
bakgrund
Sinaloakartellen
Wikipedia (sv)
Cártel de Sinaloa är ett mexikanskt globalt brottssyndikat som utför olika sorters brott som bland annat kidnappningar, korruption, mord, penningtvätt, människo- och vapenhandel. De är dock mest kända för sin omfattande narkotikasmuggling mellan produktionsorterna i Mellan- och Sydamerika och den lukrativa narkotikamarknaden i norra och centrala Nordamerika. De har en global närvaro men finns främst i Latinamerika. USA:s justitiedepartement har anklagat Sinaloa för att mellan 1990 och 2008 ha fört in mer än 200 ton kokain och stora mängder heroin samt att ha fört ut mer än $5,8 miljarder i kontanter från illegala narkotikaaffärer. USA:s underrättelsegemenskap har beskrivit brottssyndikatet som "världens mäktigaste drogkartell". Syndikatet har sitt säte i Culiacán i Sinaloa och högste ledaren är Ismael Zambada García, som efterträdde Joaquín "El Chapo" Guzmán Loera som blev arresterad och utlämnad till USA år 2017. De är en av huvudaktörerna i det mexikanska narkotikakriget där de kämpar på två fronter, den ena mot sin värsta konkurrent Los Zetas om marknaden och den andra mot den mexikanska federala regeringen om sin existens.
bakgrund
Opioidkrisen i USA
Wikipedia (sv)
Opioidkrisen i USA, ibland kallad opioidepidemin, är en benämning på den snabbt ökande användningen av förskrivna och icke-förskrivna opioidläkemedel i USA från slutet av 1990-talet och under de första decennierna av 2000-talet.
Opioider är olika typer av smärtstillande medel, inklusive oxikodon (i USA sålda under bland andra varunamnen OxyContin och Percocet), hydrokodon (i USA under varumärket Vicodin), samt det mycket starka smärtstillande medlet fentanyl, vilket är syntetiserat för att likna andra opiater som de från opium deriverade morfin och heroin.
Opioidernas effekt och deras tillgänglighet har gjort dem populära både för läkarkontrollerad medicinsk terapi och som rusmedel, trots att de är beroendeframkallande och är höggradigt riskabla vid överdos. På grund av substansernas dämpningseffekt på de delar av hjärnan som reglerar andningen, riskerar opioider i höga doser att orsaka hypoventilation och därigenom orsaka andningsstopp och leda till döden.Överdosering av narkotiska preparat har i USA blivit den vanligaste dödsorsaken för personer under 50 år, med två tredjedelar av sådana dödsfall orsakade av opioider. Detta medförde att opioidkrisen 2016 för andra året i följd minskade manliga amerikaners förväntade livslängd, mellan 2016 och 2017 från 76,3 till 76,1 år.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen