Hem
Arkivbild. (Patrick Sison / TT / NTB Scanpix)

Köling och Barnevik pekas ut i Panamaläckan

Finansmannen Mattias Köling, en av de första personerna att investera i Skype tillsammans med medgrundaren Niklas Zennström, är ett av de svenska namn som förekommer i den så kallade Panamaläckan. Det rapporterar DI Digital.
Kopplingen till advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama kommer sig via ett bolag som Köling etablerat på Brittiska jungfruöarna 1999.
– Jag har inget att dölja och jag har heller inte undanhållit någon skatt, säger Köling själv till DI Digital.
Ett annat namn i databasen är finansmannen Percy Barneviks, skriver Dagens PS. Han är listad som aktieägare i två bolag baserade på Brittiska jungfruöarna. Han skriver till Expressen att han köpte aktier i ett sydafrikanskt gruvbolag, aktier som han sålde förra året.
”Jag har ingen som helst aning om i vad mån det sydafrikanska bolaget utnyttjat skatteparadis direkt eller indirekt i sin verksamhet. Själv har jag inte investerat i skatteparadis”, skriver han i ett mejl till Expressen.
Bolaget listades enligt sajten som inaktivt redan året efter registreringen.

bakgrund
 
Skype
Wikipedia (sv)
Skype är ett företag samt företagets viktigaste programvara. Företaget är verksamt inom området Internetbaserad kommunikation, främst IP-telefoni och grundades 2003 av svenske entreprenören Niklas Zennström , vilken tidigare gjort sig känd för fildelningsprogrammet Kazaa. Företaget såldes 2005 till Ebay, som 2009 sålde det vidare till en grupp av investerare. 2011 köptes Skype av Microsoft som införlivade programmet i sin verksamhet för Internetkommunikation.
bakgrund
 
Panamadokumenten
Wikipedia (sv)
Panamadokumenten avser en samling av cirka 11,5 miljoner dokument som den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca framställt för att hantera sin verksamhet. Dessa dokument visar hur flera prominenta personer, företag och banker tagit hjälp av Mossack Fonseca för att dölja tillgångar i skatteparadis genom så kallade brevlådeföretag. Dokumenten läcktes av en anonym källa och består av cirka 11,5 miljoner dokument eller 2,6 terabyte data som granskats av 376 journalister och 109 medieorganisationer i 76 olika länder i samarbete med International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Dokumenten offentliggjordes den 3 april 2016.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen