Hem
Cilla Benkö, Thomas Mattsson, Hanna Stjärne, Jan Helin och Helle Klein. (TT)

”Kommer UD markera för vikten av fria medier?”

Svenska publicister är djupt oroade över journalisters möjlighet att rapportera från Kina och en rad andra länder. Detta med anledning av uppgifter om att kinesiska representanter försökt tysta svenska mediers rapportering om fallet Gui Minhai under ett möte med Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt.

I en debattartikel på Expressen vänder sig Branschorganisationen Utgivarna direkt till Margot Wallström (S) och undrar om hon och UD känner till om det tidigare förekommit sådana här krav i relationer mellan Kina eller andra länder.

”Kommer utrikesministern eller UD att agera för att markera vikten av fria medier med anledning av de misstankar som väckts i samband Anna Lindstedts agerande?”, står det i debattartikeln.

Om debattörerna

Viveka Hansson: Ordförande för Utgivarna och programdirektör för TV4.

Anna Körnung: Mitt i-tidningarna.

Casten Almqvist: TV4.

Cilla Benkö: Sveriges Radio.

Fredric Karén: Svenska Dagbladet.

Hanna Stjärne: SVT.

Helle Klein: Dagens Arbete.

Jan Helin: SVT.

Jeanette Gustafsdotter: Tidningsutgivarna.

Sofia Wadensjö Karén: UR.

Thomas Mattsson: Expressen.

Unn Edberg: Tidningen Vi.

Läs mer

Detta har hänt

3 februari: Angela Gui, dotter till den svensk-kinesiske förläggaren som är frihetsberövad i Kina, säger i en intervju med SvD att hon haft ett möte i Sverige med kinesiska representanter gällande sin far.

13 februari: Angela Gui skriver på sin blogg om mötet i Stockholm som ägt rum i slutet av januari på inbjudan av Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt. UD säger att man ska utreda Anna Lindstedt och uppger att man fått kännedom om mötet först i efterhand, vilket anges som ett av skälen till att Lindstedt nu utreds.

14 februari: Säpo uppger att man bedriver en förundersökning efter att mötet blivit känt. Förundersökningen leds av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

15 februari: Utrikesminister Margot Wallström kommenterar kritiken mot Sveriges Kina-ambassadör. Wallström uppger att UD inte hade kännedom om mötet och att man ser väldigt allvarligt på händelsen.

16 februari: UD förtydligar att ingen som arbetar med Gui Minhai-fallet haft kännedom om mötet. UD vill inte svara på frågan om det då finns andra personer, och i så fall vilka, som haft vetskap om mötet som ägde rum i Sverige.

Källa: TT

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen