Hem
Uran i en burk i ett kärnkraftverk utanför Åbo i Finland. arkivbild. (Anna Tärnhuvud/SVD/TT / SVENSKA DAGBLADET)

Regeringen öppnar för att slopa veto mot viss uranbrytning

Regeringen kan komma att försvaga kommuners möjlighet att säga nej till nya urangruvor, rapporterar Ekot.

Uranbrytning i Sverige förbjöds 2018, men Tidöpartierna står i begrepp att riva upp beslutet. Enligt en intern utredning öppnar man nu också för att ta bort kommuners vetorätt mot vissa sorters uranutvinning i mindre gruvor.

Planerna bekräftas av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i Ekots lördagsintervju.

– För mig handlar det framförallt om en hög nivå av hyckleri när man säger att vi ska förbjuda uranutvinning samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran, säger hon.

bakgrund
 
Uranbrytning
Wikipedia (sv)
Uranbrytning är den process som utvinner uranmalm ur marken. 57% av världens uranbrytning sker via in situ-lakning, med resterande del fördelad på brytning under jord och brytning i dagbrott . Den förekommer i stora brytningsvärda mängder endast inom ett litet antal länder i världen, då resursen är relativt sällsynt. Gruvindustri med allt från prospektering till den första portabla produkten, yellowcake. Den kan även vara baserad med havsvatten som källa. Verksamheten är en del av kärnbränslecykeln, som är en uppsättning insatser för att ta fram bränsle till kärnkraftverk. Prospektering efter nya fyndigheter, Iordningställande av en fyndplats för exploatering av en fyndighet (tillstånd, konstruktion och installation av utrustning, eventuellt byggande av tillgångsöppningar), Malmutvinning, exklusiv extraktion eller som co- eller biprodukt vid utvinning av guld, koppar eller fosfat. Koncentration av uran till transportabel yellowcake , samt försäljning av uran Återställning av lägen på fast mark, när tillgången är uttömd eller verksamheten upphört. Den globala produktionen av uran under 2008 uppgick till 43.853 ton, varav 20% bröts i Kanada. Kanada, Kazakstan, och Australien är de tre största producenterna och står tillsammans för 59% av världsproduktionen av uran. Andra viktiga länder som producerar mer än 1000 ton uran per år Namibia, Ryssland, Niger, Uzbekistan och USA.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen