Konstnären: ”Inte ens Vilks död får kulturen att rasa”
Konstnären och författaren Marianne Lindberg De Geer är besviken på att kulturvärlden undvikit att diskutera ”de krafter som ville döda Lars Vilks”.
”Inte ens när Lars Vilks är död rasar kulturen samfällt mot den radikala islamism som utfästat hans dödsdom”, skriver hon i en debattartikel på Expressens kultursida.
Marianne Lindberg De Geer, som är en vän till Vilks, är också kritisk till att svenskt konstliv uteslutit och tagit avstånd från konstnären ända sedan hans teckningar av profeten Mohammed som rondellhund såg dagens ljus.
”Historien kommer att döma oss”, skriver hon.
Läs mer
bakgrund
Lars Vilks
Wikipedia (sv)
Lars Endel Roger Vilks, född 20 juni 1946 i Helsingborg, död 3 oktober 2021 i en bilolycka utanför Markaryd, var en svensk konstnär, konstvetare, författare och debattör.
Han var bland annat känd för sitt kontroversiella konstverk Nimis, placerat i Kullabergs naturreservat alternativt i den av Vilks skapade staten Ladonien, där även hans bokverk Arx finns att beskåda. Andra kontroversiella konstverk var hans teckning av Muhammed som rondellhund och den så kallade Judesuggan. Han gjorde även världens största rondellhund. Som konstteoretiker argumenterade han för det institutionella konstbegreppet, i huvudsak genom sin blogg.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen