Casten Almqvis. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias Bonnier-affär

”Köpet nödvändigt för att möta jättar som Netflix”

Bonnier Broadcasting har gott hopp om att EU ska godkänna Telias uppköp av mediekoncernen där både TV4 och C More ingår. Det säger TV4:s vd Casten Almqvist i Ekots lördagsintervju.

Enligt Almqvist kommer affären inte att försämra för de svenska och finländska konsumenterna. Tvärtom innebär köpet att en svensk aktör ”på allvar” kan leverera högkvalitativt material inom nyheter, sport och film.

– Allt sånt kommer att bli betydligt dyrare i framtiden tillsammans med de teknikinvesteringar som krävs för att möta de här globala oerhört duktiga amerikanska konkurrenterna som Netflix, Youtube och andra som är på väg in, säger Almqvist till SR.

Tidigare artiklar

Toppnyheter

Jessica Meir och Christina Kochs. Nasa
Jessica Meirs rymdresa

Just nu: Historisk kvinnlig rymdpromenad är i gång

För första gången genomförs just nu en rymdpromenad av ett team som enbart består av kvinnor. Rymdpromenaden inleddes på internationella rymdstationen ISS omkring klockan 13.45 svensk tid.

Astronauterna, Jessica Meirs och kollegan Christina Koch, utför rymdpromenaden under omkring fem och en halv timme.

Uppdraget är att hämta en styrenhet, kallad BCDU, som ska skickas tillbaka till jorden för inspektion. Åtgärden är nödvändig för att arbetet med att byta ut gamla batterier mot moderna litiumjonbatterier ska kunna utföras.

Tidigare har totalt 13 kvinnor, varav en är Koch, utfört rymdpromenader på internationella rymdstationen ISS. Svensk-amerikanska Meir blir den 14:e.

Följ rymdpromenaden via länkarna nedan.

26 min
Jessica Meir (tv) och Christina Koch (th). TT NYHETSBYRÅN
undefined

Astronauten Jessica Meir tar historiska steg i rymden

I dag blir den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir och kollegan Christina Koch historiska när de genomför den första rymdpromenaden bestående av enbart kvinnor. Nasa skriver att den inleds klockan 13.50 svensk tid.

Uppdraget under rymdpromenaden är att utföra åtgärder med en krånglande enhet, något som krävs för att man ska kunna återuppta arbetet med att byta ut internationella rymdstationen ISS gamla batterier mot moderna litiumjonbatterier.

För Meir är det de första stegen i rymden.

Idag 04:47
Mae C. Jemison, Nasas första svarta kvinnliga astronautkandidat, 1987/Valentina Teresjkova/Jerri Cobb, Nasas första kvinnliga stronautkandidat, 1961, TT/Wikipedia/TT
undefined

Kvinnliga rymdpionjärer – från 1940-tal till nutid

Det är 50 år sedan den första mannen satte sin fot på månen men det har dröjt till i dag innan den första helt kvinnliga rymdpromenaden genomförs. Trots det har flera kvinnor varit pionjärer inom rymdhistorien, skriver TT.

1963 blev ryskan Valentina Teresjkova känd som den första kvinnan i rymden. Andra kvinnor har fått uppmärksamhet för sina insatser på senare år. Redan på 1940–1960-talet, före datoriseringens tid, hade matematikerna Katherine Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson avgörande roller i USA:s rymdprogram. Deras arbete och motsättningarna de mötte i egenskap av svarta kvinnor skildrades i filmen Hidden Figures som kom ut 2016.

2001 fick ISS sin första kvinnliga besättningsmedlem, Susan Helms, och 2007 blev Peggy Whitson första kvinnliga befälhavare på den internationella rymdstationen.

Idag 05:09
Läs mer om Jessica Meirs rymdresa
Eric Torell / Åklagaren Martin Tidén. TT
Dödsskjutningen av Eric Torell

Åklagaren överklagar inte friande Eric Torell-domen

Åklagaren Martin Tidén kommer inte att överklaga domen mot de tre poliser som friades för dödsskjutningen av Eric Torell, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Tingsrätten har gjort en bevisvärdering och ogillat åtalet om vållande till annans död och tjänstefel. Jag bedömer att hovrätten inte kommer att göra en annan bedömning. Domen överklagas därför inte, säger Martin Tidén.

Eric Torell, som hade Downs syndrom, sköts till döds i Vasastan i Stockholm under förra sommaren när han bar ett låtsasvapen och polisen uppfattade det som en hotfull situation.

Torells familj har sagt att de inte kommer att driva en överklagan själva om åklagaren inte vill göra det.

2 tim
Blommor, ljus och hyllningar vid den plats där Eric Torell blev dödad av polisen. Joel Malmén /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagare: ”Domen kommer få principiell betydelse”

Trots att de tre poliser som åtalades för dödskjutningen av Eric Torell i Stockholm förra året friades och det nu är klart att domen inte kommer överklagas så tror åklagaren Martin Tidén att den kommer att bli principiellt viktig.

– Tingsrättens dom är inte prejudicerande, men kommer att få stor principiell betydelse eftersom de uppgifter som tingsrätten utgår ifrån uppges vara generella av de som lämnat dem. Särskilda åklagarkammaren kommer därför att analysera domen närmare i de delarna, säger Tidén i ett pressmeddelande.

Eric Torell, som hade Downs syndrom, sköts till döds i Vasastan i Stockholm under förra sommaren när han bar ett låtsasvapen och polisen uppfattade det som en hotfull situation.

1 tim
Katarina Söderberg.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Eric Torells mamma: Får inte riktigt kläm på nödvärn

Eric Torells mamma Katarina Söderberg förklarar för P4 Stockholm varför hon och familjen vill överklaga domen där tre poliser frikändes för brott i samband med dödsskjutningen av hennes son.

– Om man får skjuta någon i ryggen, då är det ju helt legalt att skjuta medborgare i ryggen. Man får inte riktigt kläm på det här med nödvärnsrätten, säger Katarina Söderberg till radion.

Hon berättar samtidigt att det känns skönt att ett antal luckor om vad som hände den 8 augusti förra året när hennes son sköts ihjäl har fyllts i.

Familjen kommer att överklaga domen om åklagaren också är intresserad av det, men man kommer inte att driva en överklagan på egen hand.

14 okt
Läs mer om Dödsskjutningen av Eric Torell
Brexit Storbritanniens framtid
Dominic Raab/ Boris Johnson / Mark Spencer. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Ministrarna kärleksbombar – rebeller uppges ge stöd

Boris Johnson har inlett ett intensivt kärleksbombande riktat mot 21 toryledamöter i parlamentet som sitter som politiska vildar. Johnsons ministrar försöker nu övertyga dem om det nya brexitavtalet, skriver The Times. Regeringen uppger att mellan 15 och 17 av dem kommer att backa brexitavtalet.

Det ser också ut som att majoriteten av ledamöterna i ”hårdbrexitgruppen” kommer gå med på avtalet, rapporterar The Independent.

Enligt tidningen är det Tories gruppledare Mark Spencer som fått i uppdrag att bearbeta Labours ledamöter men uppskattningen om hur många han fått med sig varierar stort.

Utrikesminister Dominic Raab säger att man inte gett upp hoppet om att vinna över nordirländska unionistpartiet DUP som hittills inte vikt från sin ståndpunkt att avvisa förslaget.

2 tim
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. KENZO TRIBOUILLARD / AFP
undefined

Nu inleds Johnsons kamp – måste övertyga om avtalet

Efter segern i Bryssel står Boris Johnson inför sin största batalj någonsin, skriver Bloomberg i dag efter att EU och Storbritannien enats om ett brexitavtal under torsdagen.

Han måste övertyga sina egna konservativa ledamöter i parlamentet så väl som oppositionspolitiker om att det framförhandlade avtalet är rätt väg att gå. Redan i Bryssel började telefonsamtalen, sa en regeringskälla till Politico i går.

Johnson väntas rikta sitt fokus på Labours ledamöter från områden som är för brexit, en grupp av Torybrexitörer, samt de politiska vildar som uteslutits från hans eget parti, skriver BBC.

Samtal med unionistpartiet DUP väntas också fortsätta, trots att partiet i går fortsatte att motsätta sig avtalet.

Idag 04:41
EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. OLIVIER MATTHYS / POOL
undefined

Ledare: Änglalikt tålamod med den brittiska cirkusen

Opinion Överenskommelsen mellan EU och Storbritannien om ett nytt brexitavtal står i fokus på åtskilliga ledarsidor i dag. Enligt Expressens ledarsida har ”EU-länderna visat ett änglalikt tålamod med den pågående cirkusen i brittisk politik”. Ledaren menar att den linjen bör hållas även om det brittiska parlamentet röstar nej till avtalet på lördag. ”Om Storbritannien begär ytterligare en förlängning borde det accepteras.”

Folkbladets Widar Andersson skriver att avtalet kan visa sig vara ännu ett i raden av fåfänga försök att få till ett utträdesavtal. Men om det håller är det en stor gärning av Boris Johnson och EU:s ledare, menar han. ”I dessa tider när inget knappt någonstans tycks vara beständigt eller på riktigt i politiken så tar politikerna sig samman i elfte timmen och kompromissar ihop sig om ett avtal i en stor och mycket besvärlig fråga.”

VLT:s Lars Ströman skriver i en ledare att freden på Nordirland kan räddas med det nya avtalet men att den brittiska ekonomin kommer att drabbas hårt.

Idag 06:04
Läs mer om Brexit
Skadad man behandlas på sjukhuset i Tal Tamr i Syrien nära den turkiska gränsen. DELIL SOULEIMAN / AFP
Turkiska offensiven i Syrien

Amnesty anklagar Turkiet: ”Allvarliga krigsbrott”

Kurdiska röda halvmånen uppger att minst sex personer vårdas för brännskador som de fått av okända vapen, skriver The Guardian.

FN kommer att samla information om krigsföringen i nordöstra Syrien och uppgifterna om att kemiska vapen används av de turkiska styrkona.

Samtidigt anklagar nu Amnesty Turkiet för krigsbrott skriver flera medier. Organisationen menar att Turkiet gjort sig skyldiga till ”allvarliga överträdelser och krigsbrott” sedan offensiven i nordöstra Syrien inleddes 9 oktober.

27 min
Bild från syriska gränsstaden Ras-al Ayn under torsdagen. Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trots vapenvila – uppgifter om skottlossning i Syrien

Beskjutningarna fortsätter runt Ras al-Ayn i norra Syrien trots eldupphöret, uppger Reuters.

Nyhetsbyråns reporter på plats i turkiska gränsstaden Ceylanpinar uppger att skottlossning hörts från Ras al-Ayn.

– Det är sporadisk artillerield som hörs från Ras al-Ayn, säger Syriska människorättsobservatoriets chef till AFP.

De kurdiska styrkorna i norra Syrien uppgavs i går ha sagt ja till Turkiets och USA:s förslag om vapenvila. Under pausen ska SDF-styrkorna dra sig tillbaka från det område där Turkiet vill upprätta sin så kallade säkerhetszon.

Idag 05:35
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Ulf Kristersson invigningstalade på M-stämman på fredagen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Svårt för moderater när alla låter som moderater”

Opinion Det går bra för moderata idéer – men sämre för Moderaterna. Det skriver Barometerns ledarskribent Martin Tunström med anledning av den pågående M-stämman i Västerås. Enligt Tunström tävlar S om att vara tuffast i kampen mot exempelvis gängkriminalitet. ”Motvinden för Moderaterna beror inte minst på att nästan alla i dag låter som Moderaterna alltid gjort.”

Henrik L. Barvå, ledarskribent på Nya Wermlands-Tidningen, skriver att Moderaterna är vilsna tillsammans. När Ulf Kristersson talar om klassresor är det statens ansvar M-ledaren talar om, enligt Barvå. ”Alla talar om statens ansvar och om inte ens Moderaterna kan frammana engagemanget att tala om individens ansvar lär ingen göra det.”

Inte heller Aftonbladets ledarskribent Jenny Wengberg tycker att Moderaternas väg framåt är tydligt utstakad. I stället ser hon ”symbolpolitiskt trams” och en vilsen Kristersson.

5 tim
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssel, arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M vill att fler topsas: ”Lätt lösning, begå inga brott”

Moderaternas partistämma väntas i dag säga ja till ytterligare skärpningar av partiets rättspolitik.

Det handlar bland annat om att ge polisen större möjligheter att samla in, registrera och analysera fingeravtryck, foto och DNA, skriver TT. Enligt partiets förslag ska det räcka med att fängelse ingår i straffskalan för ett brott som någon misstänks för – då ska polisen få topsa. Det skulle exempelvis inkludera skadegörelse, olovlig körning och ringa stöld, brott som i normalfallet ger böter men där fängelse finns i skalan.

– Vi landar i att när så många brott inte klaras upp, då är det rimligt att ta det här steget. Har du problem med att finnas i polisens register, så begå inga brott. Det är en enkel lösning, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

6 tim
Läs mer om M-stämman i Västerås
Arkivbild.  isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Materielbristen på sjukhusen

Skåne erbjuder regionerna hjälp under materielkrisen

Region Skåne har erbjudit hjälp till de regioner som tvingats ställa in operationer på grund av materielbristen, rapporterar Ekot. Skåne har frågat regionerna om de kan hjälpa till med utrustning, och de ser nu över vilken hjälp som behövs.

– Jag tycker vi har ett ansvar att vara solidariska mot varandra inom regionerna när vi hamnar i den här typen av mycket besvärliga situationer, säger Gilbert Tribo (L), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Skåne.

Under fredagen höll alla drabbade regioner ett krismöte. I till exempel Uppsala finns ännu inget besked om hur det blir med nästa veckas operationer.

1 tim
Erik Weiman, till höger, vid en tidigare pressträff.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledningen i krismöte: ”Vi vill att det ska bli rätt”

Under fredagsförmiddagen höll alla ordföranden i de drabbade regionerna ett krismöte, skriver flera medier. Enligt Monica Johansson från region Södermanland (S) har de målat med de ”breda penseldragen” i diskussionerna om hur materielbristen kunnat uppstå.

Erik Weiman (M) från Region Uppsala vill inte svara på om man kommer att försöka avbryta kontraktet med leverantören i förtid.

– Först ska vi lösa den akuta krisen. Vi vill att det ska bli rätt, och vill inte förhasta oss, säger han till TT.

Senare under fredagen väntas en pressträff där regionerna ska berätta hur det blir med nästa veckas operationer.

1 tim
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Illustration.   TT.
undefined

100 operationer har ställts in i Uppsala – 30 för barn

Omkring 100 planerade operationer har ställts in på Akademiska sjukhuset sedan en vecka tillbaka på grund av den rådande materielbristen. Av dessa är 30 barnoperationer, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Operationssjuktsköterskan Ida Persson säger att det stressar personalen men att hon framför allt tänker på drabbade barn och familjer. Hon vet inte när situationen kan vara löst.

– Vi har redan ett fullspäckat schema sedan tidigare, så vi är oroliga. Det känns som att det kommer att ta lång tid innan vi är på banan igen, säger Ida Persson till SVT.

Idag 06:05
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
Barcelonas Leo Messi och Reals Sergio Ramos. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

El Clásico-matchen skjuts upp på grund av oroligheter

Spaniens fotbollsförbund har beslutat att skjuta upp nästa veckas match mellan FC Barcelona och Real Madrid. El Clásico-matchen skulle spelats på Barcelonas hemmaarena Camp Nou nästa lördag men på grund av de pågående demonstrationerna för självständighet i Katalonien kommer den att spelas vid ett senare tillfälle.

Protester pågår i flera delar av Katalonien efter att flertalet separatistledare i söndags dömdes till fängelsestraff.

2 tim
Puigdemont (tv), arkivbild/protesterna i Barcelona i dagarna. TT
undefined

Puigdemont överlämnar sig till belgiska myndigheterna

Den katalanske ex-ledaren Carles Puigdemont har överlämnat sig till belgiska myndigheter, skriver AP. Efter att flera av hans tidigare självständighetskollegor dömts till långa fängelsestraff har Spanien förnyat en arresteringsorder mot Puigdemont.

Av ett uttalande framgår att Puigdemont motsätter sig alla utlämningsförsök till Spanien. Det är inte känt om han frågas ut eller har frihetsberövats, enligt nyhetsbyrån.

De senaste dagarna har protesterna eskalerat i Barcelona. Under fredagen väntas tiotusentals människor gå ut på gatorna. Stora protestmarscher närmar sig också huvudstaden, flera vägar har stängts av och flyg har ställts in.

3 tim
Protester i Barcelona på torsdagskvällen. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Barcelona rustar inför stora protester under fredagen

Oroligheterna har eskalerat i Barcelona och i dag väntas stora demonstrationer. Ilskan har blossat upp efter att framträdande politiker dömts till långa fängelsestraff för sina roller i självständighetskampen för Katalonien.

Tiotusentals människor väntas demonstrera i staden under dagen och polisen rustar för kravaller, skriver flera medier.

Efter ett tillfälligt lugn blev gårdagskvällen våldsam med bråk och brända kafémöbler på det populära stråket Las Rambla. 58 personer uppges ha skadats i det området, och ytterligare 38 ska ha skadats i andra städer där protester utbrutit.

Idag 04:24
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Helg Recensioner
Bild från filmen på Ahmed, en 13-årig skolpojke. Triart/pressbild
Helg Recensioner

”Avskalad och sevärd film – men bränner aldrig till”

Filmen ”Unga Ahmed”, om en 13-årig pojke som snabbt radikaliseras, går nu att se på bio. Men svenska recensenter är inte särskilt imponerade.

Göteborgs-Postens Hynek Pallas skriver att även om dramat har goda intentioner blir filmen ”valhänt och endimensionell”.

Inte heller DN:s Wanda Bendjelloul är imponerad över bröderna Dardennes regi.

”Trots det avskalade berättandet med dokumentär känsla blir resultatet en rad förenklade bilder som aldrig riktigt bränner till”, skriver hon.

Bendjelloul menar att tittaren får veta väldigt lite om Ahmeds radikaliseringsprocess och vad han tänker under tiden.

Aftonbladets Emma Gray Munthe tror det handlar att om radikal islamism ligger så långt ifrån bröderna Dardennes bekvämlighetszon ”att man också snabbt får en känsla av att de varken vet vad de gör eller vad de vill”.

TT:s recensent konstaterar, att även om filmen är skickligt gjord så kvalar den inte in bland Dardennes-brödernas mest oförglömliga filmer – även om den är sevärd.

9 min
undefined

”Smäller till så en tappar andan på Mando Diaos nya”

Mando Diaos nya skiva ”Bang” hyllas av Borås Tidnings recensent som ger albumet en 5:a i betyg.

”Redan i första spåret One last fire smäller det till så en tappar andan och jag drar jag paralleller till de egentligen betydligt punkigare The Hives”, skriver Anna Engström.

Även Kulturnytt och Gaffa ger höga betyg – fyror.

”Magin med Mando Diao sitter i de ärrade stämbanden på Björn Dixgård”, menar Kulturnytts Viveca Lindbladh som kallar Borlängebandet för rockslynglar som jobbar hårt för att vara skitiga och farliga.

GP:s Johan Lindqvist är svalare och menar att bandet saknar tidigare sångaren Gustaf Noréns strävhet som gav dem en behövlig konfliktyta.

”2019 är Mando Diao ett soundtrack till en föreläsning om konsensus”, skriver Lindqvist som ändå menar att låtarna ”My Woman” och stråkarna i ”Get free” sticker ut.

9 min
Rachel Kushner. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Stark och nattsvart roman med vissa olyckliga fel”

Rachel Kushners ”The Mars room” är en roman men känns mer som en dokumentär berättelse, skriver DN:s Lotta Olsson i en recension av boken som nu kommer ut på svenska.

Boken handlar om Romy som dömts till två livstidsstraff efter att ha dödat en stalker som var en av hennes stamkunder på strippklubben The Mars room. Kushner har skrivit en nattsvart men skicklig skildring av det understa skiktet i samhället, enligt Olsson.

GP:s Martin Engberg stör sig på vissa översättningsmissar, bland annat har ”sicko” genomgående översatts till ”sjuk” och rättsväsendet kallas återkommande för ”rättvisesystemet”.

”Detta är dock en mindre brist som inte ska hindra någon från att läsa en roman som både är en litterär upplevelse och ger en belysande, om än deprimerande, insyn bakom taggtråden på ett amerikanskt kvinnofängelse”, skriver han.

9 min
Läs mer om Helg
Sofia Tanaka/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

EU: Måste vidta åtgärder efter USA:s höjda tullar

EU är nu tvungna att svara på USA:s höjda tullar mot unionen. Det säger handelskommissionär Cecilia Malmström.

– Vi beklagar USA:s val att gå fram med tariffer, säger Malmström i ett uttalande under fredagen.

– Det här lämnar oss utan något annat alternativ än att fortsätta på den inslagna vägen med tariffer i fallet med Boeing, där USA har brutit mot WTO:s regler.

Det var under natten till i dag som rekordhöga tullar mot EU-varor för 7,5 miljarder trädde i kraft.

Tullarna är riktade mot flygplanstillverkaren Airbus som är i en långdragen konflikt med amerikanska Boeing samt europeiska livsmedelsvaror som ost, vin och whisky.

37 min
Regis Duvignau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA-tullar mot EU:s Airbus och whisky trädda i kraft

Natten till fredagen trädde USA:s tullar mot EU i kraft. Tullarna gäller varor värda totalt 7,5 miljarder dollar. De är riktade mot flygplanstillverkaren Airbus samt europeiskt vin och whisky.

Flygplanen från Airbus kommer att kosta ytterligare 10 procent när de importeras till USA. Vin från Frankrike, Spanien och Tyskland beläggs med 25-procentiga tullar.

Frankrikes finansminister Bruno Le Marie har sagt att EU kommer att svara USA inom ramarna för handelsorganisationen WTO:s regler. Han säger samtidigt att det är ansvarsfullt att undvika konflikter i samband med den ekonomiska avmattningen.

– Dessa beslut kan ha väldigt negativa konsekvenser både från ett ekonomiskt och ett politiskt perspektiv.

Tullarna mot Airbus träder i kraft bara en dag efter att USA fått grönt ljus från WTO.

Idag 05:24
Läs mer om Frihandelns framtid