Korruptionsåklagare har fått 20-tal larm om valfusk
Drygt 20 anmälningar om valfusk har landat på korruptionsåklagarnas bord dagen efter valet. Det handlar bland annat om urkundsförfalskning och hur valsedlar som skickats till vallokalerna har hanterats.
– Om en och annan bunt har försvunnit, det är inte alltid Postnords fel utan det kan vara något annat som har inträffat. I regel har de här sakerna naturliga förklaringar, säger Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten för korruption, till TT.
Ett av fallen rör misstankar om att en socialdemokratisk lokalpolitiker följt med väljare bakom skärmen.
Riksenheten för korruption kommer även att titta närmare på uppgifterna från Uppdrag granskning om en miljöpartists misstänkta försök att köpa röster i Botkyrka.
bakgrund
Valfusk
Wikipedia (sv)
Valfusk är inom politiken varje form av dold manipulation av en valprocess, som syftar till ett förfalskat valresultat.
Valfusk är en metod för att manipulera det politiska systemet till sin egen fördel. Ofta handlar det om att en sittande regering i ett land försöker sitta kvar trots att deras chanser är små om de skulle ha ett normalt hederligt val istället. Det handlar ofta om korrupta presidenter i diktaturer med skendemokrati som på detta sätt försöker bli president i sitt land på livstid.
Valfusk bör skiljas från andra metoder för politisk manipulation, men förekommer ofta tillsammans med sådana. Det är i sådana fall vanligt att de makthavande har massmedia som är helt kontrollerade av regeringen, vilket i sig kan påverka många att rösta som regeringen önskar. Vidare har man då oftast försvårat för eller helt förbjudit oppositionspartier att ställa upp kandidater, så att det enda formella valet väljarna har är att rösta för eller emot regeringskandidaterna. När sedan befolkningen går till val är det vanligt att man ändrar valresultaten genom att lägga i extra röster för sittande regim. Man kan ofta också genom hot tvinga befolkningen att rösta på den befintliga regimen. En annan metod är att se till att vissa lojala anhängare får rösta mer än en gång. Ytterligare en metod är att rapportera falska röstetal från röstsammanräkningen. På detta sätt kan den sittande regimen försöka hålla sig kvar vid makten även mot folkmajoritetens vilja.
Det finns även välkända historiska fall där valfusk användes för att, mot en befolknings vilja, rättfärdiga introduktion av en ny politisk ordning. Det vanligaste mönstret är att en massiv propaganda- och övertalningsaktion för den nya regimen inleds, ofta med stöd av en eller flera utländska maktapparatet. Efter val, som ofta blir obligatoriskt, proklameras på förhand uppdiktade resultat och den nya regimen påstår sig ha fullt stöd att ta kontrollen över landet, oftast i form av en diktatur.
Folkomröstningar om kontroversiella landområden som olika stater hävdar rätten till kontroll över har också i historiskt perspektiv drabbats av blandningar av valfusk och andra manipulationer genom att förutom att röstningen har manipulerats, en befolkningsgrupp kunde drabbas av deportation från området, nya personer flyttades in i området, eller att vissa befolkningsgrupper hindrades från röstning.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen