Hem
Kungen/Saint-Barthélemy. Illustrationsbild. (TT/Wikimedia)

Kravet på Sverige: Be om ursäkt för slaveriet

Svenska kungen ska be om ursäkt för Sveriges roll i slavhandeln. Det kräver professor Verene Shepherd, i Karibiska gemenskapens (Caricom) gottgörelsekommission, rapporterar Expressen.

– Som en nation som är stolt över sina insatser för mänskliga rättigheter och jämlikhet kan Sverige inte känna sig bekvämt med denna historia, säger Shepherd.

Hon menar att även om Sverige hade en liten roll i den västindiska slavhandeln så innebar den gamla svenskkolonin Gustavia och dess frihamn, numera lyxön Saint-Barthélemy, att Sverige tjänade pengar på slavhandeln. Kraven har ökat i svallvågorna av Black Lives Matter-rörelsen.

Kungahuset har valt att inte kommentera det hela utan hänvisar till utrikesdepartementet. Enligt utrikesminister Ann Lindes pressekreterare har diskussionerna noterats, men då det inte finns framställan i frågan har UD inte tagit ställning i frågan.

bakgrund
 
Saint-Barthélemy
Wikipedia (sv)
Saint-Barthélemy (även Saint Barts, Saint Barths, Saint Barth) är en fransk ö i Karibien. Den är en del av ögruppen Små Antillerna. Ön var åren 1784–1878 en svensk koloni, varefter den såldes tillbaka till Frankrike. Det svenska arvet på ön består av namngivningen av orter och gator samt öns vapen som bär de tre kronorna. Från 1963 bildade Saint-Barthélemy tillsammans med den franska delen av grannön Saint-Martin ett arrondissement i departementet Guadeloupe. Sedan 2007 benämns Saint Barthélemy som Collectivité de Saint-Barthélemy, och är ett fristående utomeuropeiskt förvaltningsområde (Collectivité d’outre-mer) och har i den egenskapen visst självstyre. Huvudort är Gustavia, namngiven efter Gustav III.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen