Bild från branden. Staffan Claesson
Skolbranden i Uppsala

Kritik mot att skolans larm inte var kopplat till SOS

Gottsundaskolans brandlarm var inte kopplat till SOS Alarm, rapporterar P4 Uppland. Brandförsvaret är kritiskt efter den ödesdigra branden men enligt Uppsala kommun har man följt regelverket.

– Jag som ser konsekvenser av en nerbrunnen skola tycker det är synd att man inte lägger en högre ambitionsnivå, säger insatsledaren Torbjörn Mattsson till P4.

Anders Friberg, säkerhetschef i Uppsala kommun, pekar på att upplägget följer regelverket.

Två flickor, yngre än 15 år, är misstänkta för att ha anlagt branden som ödelade skolan. Båda riskerar nu stora skadestånd.

Toppnyheter

Viktor Adolphsons konto stängdes ned efter svaret till Trump. Wikimedia Commons/AFP
Gripandet av Asap Rocky

Polisens Twitter stängdes efter svaret till Trump

Den svenska polisen Viktor Adolphson som har många följare på Twitter och driver kontot YB Södermalm tycker att den amerikanska presidenten inte ska lägga sig i rättsprocessen mot rapparen Asap Rocky. Efter inlägget som var ett svar på Trumps inlägg om att presidenten skulle ringa Stefan Löfven för att lösa situationen med Asap Rocky har polisens konto stängts av, skriver Aftonbladet. Twitter varnade också för inlägget.

– Jag har inte fått någon förklaring till varför, det har aldrig hänt tidigare. Men Trump har ju många fans, så min teori är att vissa av dem har anmält mitt konto, säger polismannen till tidningen.

2 tim
Asap Rocky. Arkivbild. DAVID MCNEW / AFP
undefined

UD har en färdig strategi efter Trumps ord om Rocky

Utrikesdepartementets strategi för att hantera USA:s president Donald Trumps press på Sverige om att släppa Asap Rocky är redan klar, skriver Expressen.

UD förbereder sig nu, enligt tidningen, för att tre olika skräckscenarion kan bli verklighet: Att Sverige retar upp USA, att det ska framstå som att regeringen och UD lägger sig i ett rättsfall, eller att det blir en ny ”Julian Assange-situation”.

Planen för att inte hamna där är att inte ”befatta sig med Trumps utspel”, skriver tidningen.

Trump har sagt att han kommer att ringa Stefan Löfven (S) för att prata om rapartisten. Enligt statsministerns pressekreterare har inte det ägt rum än.

I fredags anlände även USA:s toppdiplomat Carl Risch till Sverige och träffade UD och justitiedepartementet för att prata om rapstjärnans framtid.

2 tim
Läs mer om Gripandet av Asap Rocky
TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Spänningarna i Hormuzsundet

Stena Bulk: Vi har följt alla de regler som finns

Svenska Stena Bulk har ännu inte haft någon kontakt med besättningen på rederiets fartyg Stena Imperio, som beslagtogs av iranska myndigheter i går. Det säger vd Erik Hånell till DI.

Hånell konstaterar att händelsen har blivit en internationell storpolitisk fråga. Han tillbakavisar samtidigt Irans påstående om att Stena Imperio varit inblandad i en incident och ignorerat nödsignaler från en iransk fiskebåt.

– Det finns inga indikationer som vi har i det här läget på att så skulle vara fallet. Vi har följt alla de sjöräddningsregler som finns, och vi har varit på internationellt vatten, säger Hånell.

34 min
Amerikanska trupper vid Hormuzsundet. TT
undefined

”En historisk devalvering av USA:s globala status”

Iran varnade redan i början av juli för att man skulle komma att beslagta ett brittiskt oljefartyg, som svar på att Storbritannien beslagtagit en oljetanker vid Gibraltar – och höll sitt löfte på fredagen, skriver The Economist.

”Iran är angeläget om att bevisa att man också kan åsamka USA och dess allierade kostnader”, skriver tidningen och menar att den senaste tidens spänningar i Hormuzsundet är en direkt konsekvens av Donald Trumps beslut att lämna kärnenergiavtalet från 2015 och införa hårda sanktioner mot landet.

Enligt Nathan Shachar på Dagens Nyheter handlar konflikten inte längre om några enskilda fartyg, utan om herraväldet över det strategiska sundet. De senaste veckorna har uppmuntrat Iran till allt mer provokativa handlingar, eftersom man vet att alla aktioner mot iranska mål riskerar att äventyra oljetrafiken i sundet.

”Om inte de amerikanska flottstyrkorna i området, och USA:s baser i Qatar, Bahrain, Dubai, Abu Dhabi och Kuwait kan garantera fri sjöfart för dessa allierade så rör det sig om en historisk devalvering av USA:s globala status”, skriver han.

3 tim
Stena Bulk. Stena Bulk / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Iran: Fartyget struntade i fiskebåts nödsignaler

Det beslagtagna brittiska fartyget, som tillhör svenska bolaget Stena Bulk, ska ha varit med om en olycka med en iransk fiskebåt – och sedan ignorerat nödsignalerna, uppger Irans nyhetsbyrå Fars enligt Reuters.

Oljetankern är nu vid Bandar Abbas hamn och alla 23 besättningsmedlemmar kommer förbli där tills utredningen är färdig.

Fartyget beslagtogs på fredagen och enligt Irans revolutionsgarde hade fartyget brutit mot ”internationella sjöfartsregler”.

5 tim
Läs mer om Spänningarna i Hormuzsundet
Vera Vitali. Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sommarpratarna

Pappa Vitalis Kubrick-liv i fokus i Veras sommarprat

Skådespelaren Vera Vitalis pappa var under många år regissören Stanley Kubricks närmsta man.

Leon Vitali ”kom att ända till Mästarens död nyttjas i otroligt många positioner i den kubrickska skaparkyrkan” skriver DN:s Niklas Wahllöf och menar att Vera Vitali hade haft något intressant på spåret om hon valt att prata om assistenter och högerhänder i stället för om sin barndom och sitt jobb.

Succéerna med ”Bonusfamiljen” och ”Hinsehäxan” tar knappt någon plats i radiomonologen, fokuset ligger på pappan, som hon absolut inte hade tänkt prata om skriver GP:s Carl Moberg.

”Genom en välstrukturerad dramaturgisk båge berättar hon om fadern som närmast utplånat sig själv för konsten”, skriver han.

6 min
Vera Vitali. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skådisen Vera Vitali växte upp i två olika världar

”Bonusfamiljen”-skådespelaren Vera Vitali debuterar som sommarpratare och kommer att berätta hur det är att växa upp i två olika världar.

Det kommer handla om ”gränslöshetens pris och möjligheter. Om att känna sig berövad och berikad i livet av samma sak. Och dubbelheten som kommer med det”, säger Vitali inför radiodebuten.

37-åringen har filmen i blodet med en mamma som kostymör och en pappa som jobbade med regissören Stanley Kubrick. Som barn var hon bland annat med på inspelningen av hans film ”Full Metal Jacket”.

I början av sin karriär jobbade hon inom hemtjänsten eftersom hon bara ville ta filmroller hon verkligen trodde på, skriver Expressen.

3 tim
Årets sommarvärdar för P1:s radioprogram ”Sommar”. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Unga Hörselskadade till SR: Transkribera sommarprat

Opinion Unga Hörselskadade kräver att Sveriges Radio transkriberar och teckenspråktolkar alla sommarprat, skriver den ideella organisationen på Aftonbladet Debatt.

Debattörerna lyfter att sommarvärdarnas berättelser är någonting utöver den vanliga radioupplevelsen.

”Dessvärre förutsätter Sveriges Radio att alla som vill ta del av programmet kan höra.”

För att inte bryta mot upphovsrättslagen, genom att sprida det transkriberade innehållet, kan radion ingå avtal med sommarvärdarna som ger rätten att göra det, menar debattörerna.

”Som tv-licensbetalare kräver vi att ni i enlighet med ert uppdrag tillhandahåller radioprogram som är tillgängliga för hela Sveriges befolkning.”

6 tim
Läs mer om Sommarpratarna
Helg Intervjuer
En besökare vid Wikipedias monter på Frankfurts bokmässa 2017. Illustrationsbild. JOHN MACDOUGALL / AFP
Helg Intervjuer

Vill förändra Wiki: ”Mesta skrivs av vita män i USA”

Mindre än 20 procent av biografierna på engelskspråkiga Wikipedia handlar om kvinnor, skriver New York Times som intervjuat brittiska forskaren Jessica Wade. Hon skriver dagligen artiklar på onlineencyklopedin om forskare som är kvinnor eller tillhör minoritetsgrupper.

– Engelskspråkiga Wikipedia har 32 miljoner sidvisningar per dag och majoriteten av innehållet, 90 procent, är skrivet av vita män i Nordamerika. Det påverkar verkligen kvaliteten och kvantiteten av hur många artiklar det skrivs om kvinnor och ”people of color”, säger Wade.

Hittills har hon skrivit 670 artiklar om kvinnor. Av biografierna hon lagt till är favoriterna matematikern Gladys West, fysikern June Lindsey och nanoteknikforskaren Ijeoma Uchegbu.

1 tim
Sharon Stone på röda mattan under ett event i Rom i december förra året. Massimo Percossi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sharon Stone om sin stroke: ”Jag glömdes bort”

Det tog sju år för Basic Instinct-skådespelaren Sharon Stone att återhämta sig efter att hon drabbats av en stor stroke, berättar hon för Variety. Vägen tillbaka till Hollywood har inte varit lätt.

– Folk behandlade mig på ett sätt som var brutalt ovänligt, säger 61-åringen som engagerar sig för att göra folk medvetna om hjärnskador.

Samtidigt genomgick hon en vårdnadskonflikt och hade ekonomiska bekymmer. Från att ha varit en hyllad skådespelare hamnde hon på botten, säger Stone till Variety och jämför sin situation med prinsessan Dianas.

– Vi var så berömda – hon dog och jag fick en stroke. Vi glömdes bort.

Idag 05:40
Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild. Ringo H.W. Chiu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Zlatan: ”Jag behöver inte drömma – jag är drömmen”

Fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic säger i en lång intervju med ESPN att han inte åkte till USA för att sparka in en massa mål – utan av en större anledning.

– Jag kom för att jag vill visa vad fotboll handlar om, säger han.

Ibrahimovic berättar vidare att han sa till Los Angeles Galaxy inför värvningen att om de inte var nöjda efter en månad så kunde kontraktet rivas.

Och på frågan om han fortfarande har framtidsdrömmar svarar han:

– Jag behöver inte drömma. Jag är drömmen.

Hela intervju med fotbollsstjärnan finns längre ner.

Idag 05:40
Läs mer om Helg