Kritik mot Sverige om FN:s havsavtal: ”Göra läxan”
När FN:s havskonferens i dag drar igång i Frankrike är ett av målen att få fler länder att ratificiera avtalet om att skydda djuphaven, som slöts 2023, skriver TT. Minst 60 länder behövs för att avtalet ska träda i kraft.
Trots att Sverige låg på för att få avtalet på plats har den svenska regeringen ännu inte ratificerat.
– Det är lite speciellt eftersom Sverige var pådrivande och ett av de första länderna som skrev på. Så vi tycker också att det är väldigt viktigt att Sverige gör den här läxan på hemmaplan, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.
Även miljöorganisationen High seas alliance kritiserar Sveriges saktfärdighet.
– Sverige har inte ratificerat trots att man sagt att det är en prioriterad fråga, säger Nathalie Rey från organisationen till Ekot.
Avtalet innebär att minst 30 procent av världshaven ska vara skyddade till 2030.
Djuphavsavtalet — det gäller saken
- FN:s medlemsländer enades i mars 2023 om ett globalt avtal för att skydda djuphaven efter över 15 års förhandlingar.
- Avtalet innebär att 30 procent av världshaven ska få skyddsstatus senast 2030, med syfte att bevara marina ekosystem och motverka förlust av biologisk mångfald.
- Avtalet omfattar internationella vatten utanför nationella ekonomiska zoner och adresserar hot som utfiskning, försurning och plastföroreningar.
- Förhandlingarna har varit svåra, särskilt kring finansiering och hur vinster från upptäckter i djuphaven ska fördelas mellan rika och fattiga länder.
- Kanada inrättade i juli 2024 sitt största marina skyddade område hittills, i linje med FN-avtalets mål om skydd av 30 procent av haven till 2030.