Hem
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiken mot Sverige: ”Fler kvinnor måste bli chefer”

OECD lyfter fram könsskillnader som ett problemområde i den svenska ekonomin. Bland annat pekar den ekonomiska samarbetsorganisationen på att kvinnor fortfarande är tydligt underrepresenterade i bolagsstyrelser, på chefspositioner, på välbetalda jobb och i vissa segment av arbetsmarknaden, rapporterar TT.

Att främja kvinnligt entreprenörskap och att främja kvinnor i tillsättningar av höga chefer är också avgörande, skriver OECD i sin rapport om den svenska ekonomin.

Kvinnors karriärmöjligheter kan bland annat främjas av att föräldraförsäkringen förändras så att den måste fördelas ännu mer lika mellan föräldrarna, anser OECD.

Annons

Mer om rapporten

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

OECD föreslår utfasade ränteavdrag för Sverige

Svensk ekonomi får guldstjärna av OECD. Men bostadsmarknaden pekas återigen ut som ett stort problem. Tack vare de låga räntorna har Sverige nu ett gyllene läge att fasa ut ränteavdragen, anser OECD:s ekonomer. Ett annat alternativ är ett skuldkvotstak, som skulle begränsa hur stora bolån ett hushåll får ta i relation till sina inkomster. Det förslaget diskuteras redan av Finansinspektionen. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) finns det just nu inga fler åtgärder på gång, men öppnar för att det kan komma om behovet finns.

OECD: De svenska bolånen bör begränsas

Samtidigt som OECD konstaterar att den svenska ekonomin växer rekordsnabbt så vill den ekonomiska samarbetsorganisationen se en stor reform av den svenska bostadsmarknaden. Bland annat bör det på sikt införas ett skuldkvotstak, anser OECD. Det skulle innebära en gräns för hur stora bolån ett hushåll får ta relaterat till hushållets inkomster – ett förslag som redan diskuteras av Finansinspektionen, skriver TT. OECD föreslår också höjda ersättningar i socialförsäkringen och förenklingar för nyanlända för att komma in på arbetsmarknaden finns bland förslagen.
Annons