Hem
Livia Fränkel. (Mattias Ahlm)

Krönikor: ”Jag måste pausa för att torka bort tårarna”

Det är ett tufft och svårsmält men också starkt och kärleksfullt sommarprat Livia Fränkel bjuder på enligt tidningarnas recensenter.

DN:s Matilda Arborelius tycker att ingen någonsin kan höra nog av 95-åriga Fränkels livshistoria. Arborelius blir berörd av Fränkels livsöde, men även av hennes kraft till kärleken och systerskapet.

”Hennes berättelse om systrarna som höll varandra vid liv är så brännande och stark att jag måste pausa för att torka bort tårarna.”

Wolfgang Hansson på Aftonbladet är även han inne på den smärtsamma lyssningen av sommarpratet.

”Hon berättar med samma sakliga ton om sina lyckliga ungdomsår (...) som tillvaron i koncentrationslägret. Hon öser inget hat över de tyska soldaterna eller nazismen. Hon bara berättar rakt ut om ren ondska.”

GP:s Jonathan Bengtsson är den enda som inte är lyrisk över Fränkels sommarprat. Han tycker att hon är både detaljrik och rolig men att hennes historia inte riktigt höjer sig, skriver han.

bakgrund
 
Livia Fränkel
Wikipedia (sv)
Livia Fränkel, född Szmuk den 4 december 1927 i Sighet i Rumänien, är en svensk förintelseöverlevare. Fränkel är yngre syster till Hédi Fried. Hon växte upp i en judisk medelklassfamilj där fadern drev en fabrik som tillverkade förpackningsmaterial. Hon har beskrivit uppväxten som lycklig och trygg.Den 14 maj 1944 deporterades hela hennes familj från Sighet till Auschwitz-Birkenau där hon och hennes syster skildes från sina föräldrar. Föräldrarna mördades natten mellan den 17 och 18 maj 1944 i en av gaskamrarna. Efter sex veckor i Birkenau skickades systrarna vidare till ett arbetsläger i Hamburg där de vistades i tio månader innan arbetslägret stängdes i slutet av mars 1945. Då fördes systrarna till Bergen-Belsen innan de befriades av engelska soldater den 15 april samma år. I början av juli kom systrarna till Sverige med båt och inkvarterades så småningom i Linnéskolan i Malmö. Senare flyttade Fränkel till Stockholm och ansökte om tillstånd att bosätta sig i Sverige. Hon började studera, avlade en handelsexamen och gifte sig 1947, 19 år gammal, med ingenjör Hans Fränkel.Fränkel är bosatt i Stockholm och har tre barn. Hon föreläser i skolor om sina upplevelser under förintelsen och har varit ordförande i Föreningen Förintelsens överlevande.2017 tilldelades hon Illis quorum. Fränkel kommer att vara sommarvärd för Sommar i P1 2023.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen