Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vansinneskörningen i Stockholm

Krönikor: Vansinnesföraren fri på grund av straffrabatt

Den ökände vansinnesföraren som vägrade stanna för polisen och kraschade under natten mot tisdagen hade kunnat sitta inne om det inte varit för straffrabatt för unga i Sverige, menar Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult.

”Rättsväsendets påföljder har inte kunnat skydda hans offer och misslyckats totalt med att göra honom till en bättre människa”, skriver Sjöshult.

En person dog och två skadades under mannens bilfärd i Stockholm. Att det kunde ske är en symbol för samhällets misslyckande, skrev Aftonbladets Oisín Cantwell i en kolumn tidigare i veckan.

Mannen har återfallit i brott trots flera domar och inledde sin brottsliga bana i tidig ålder. Att han haft över 200 brottsmisstankar riktade mot sig innan han fyllt 18 är ovanligt menar Cantwell.

”Det är i detta ljus misslyckandet ska ses. Det är svårt att rädda de mest brottsaktiva”, skriver han.

Läs även

Toppnyheter

Trumps USA 4th of July-firandet
Donald Trump vid Mount Rushmore Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA 4th of July-firandet

”Våra barn får lära sig att hata sitt land i skolan”

President Donald Trump tjuvstartade firandet av USA:s självständighetsdag med ett tal vid Mount Rushmore i South Dakota på fredagskvällen.

Inför 7 000 anhängare gick Trump till angrepp mot de demonstranter som vill ta bort sydstatssymboler i USA och menade att de försöker radera USA:s historia.

– Den här vänsterkulturrevolutionen är skapad för att omkullkasta den amerikanska revolutionen, sa Trump och fortsatte:

– Våra barn får i skolan lära sig att hata sitt eget land.

Talet följdes av ett enormt fyrverkeri, vilket är kontroversiellt eftersom något sådant, av miljöskäl, inte ägt rum vid minnesmärket sedan 2009. En annan fråga som väckt uppmärksamhet är att det inte krävts munskydd eller social distansering vid evenemanget.

3 tim
Kroganställda i Pennsylvania vill att barerna öppnas igen. Keith Srakocic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nationaldagen firas viralt utan ölservering och bad

USA:s nationaldagsfirande på lördagen kommer inte att vara sig likt på grund av coronapandemin, konstaterar flera medier.

Reuters noterar att det är förbjudet att lägga sig på stränderna i södra Florida och södra Kalifornien och att den traditionella läsningen ur USA:s självständighetsförklaring som undertecknades den 4 juli för 244 år sedan kommer att sändas på nätet i år.

Fox News konstaterar att flera delstater tvingar krögare att fortsätta hålla sina barer stängda under nationaldagsfirandet. I Pennsylvania förbjöds först alkohol helt, men beslutet ändrades efter massiv kritik, skriver kanalen.

Igår 20:49
Fjärde juli i Washington DC förra året. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump vill se fyrverkerier under firandet – får kritik

Medan många delstater stänger ner verksamheter igen har Donald Trump talat sig varm för fest och fyrverkerier vid lördagens nationaldagsfirande i Washington DC, skriver ABC News. Detta har borgmästare Muriel Bowser opponerat sig mot på grund av smittorisken.

Själv flyger presidenten till Mount Rushmore där varken social distansering eller ansiktsmasker kommer att krävas – även det ett kritiserat beslut, rapporterar CNN.

Igår 20:49
Läs mer om Trumps USA