Hem
Människor i Kina tittar på ceremonin/Thomas Bach. (TT.)

Krönikor: Vi fick se politik – men glöm inte människorna

Debutanter och medaljörer kommer att minnas Peking-OS länge, men när den olympiska elden har slocknat går det att konstatera att de senaste veckorna varit dåliga för internationella olympiska kommittén (IOK). Det skriver The Independents James Toney.

IOK hade på förhand sagt att spelen skulle vara opolitiska, men värdlandet tilläts ändå göra politiska utspel, skriver Toney. Som exempel nämner han hur längdskidåkaren Dinigeer Yilamujiang från den förtryckta minoritetsgruppen uigurer vad den som tände lågan vid OS-starten.

DN:s Johan Esk tycker att det är politik bara att anordna OS i ett odemokratiskt land som Kina, även om IOK-toppen Thomas Bach ville lansera det som ett icke-politiskt projekt. Vad många idrottare anser om Kinas värdskap är känt även om de ”skrämts till tystnad” de senaste veckorna, skriver Esk.

Jerry Brewer skriver i Washington Post att det är viktigt att inte glömma de grymheter som kommer ”fortsätta okontrollerat” i Kina, men tycker inte alls att mästerskapet varit själlöst. Han kommer att minnas den värme som visats upp, från både atleter och från helt vanliga människor som arbetat i den hårt kontrollerade pandemibubblan.

”Låt oss inte glömma mänskligheten”, skriver han.

Mer om spelen i Peking

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen