Hem
Sveriges Anna Åkerberg under damernas final i padeltouren Euro Finans Invitational i går. (PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN)

Kulturkrönikor: Håller padel på att bli svensk folksport?

Håller padel på att bli en svensk folksport? Det frågar sig Filip Yifter-Svensson i en kulturtext i Sydsvenskan.

Intresset för ”tennisens trendiga kusin från landet” har skjutit i höjden under pandemin. Däremot är det dyrt att spela och ungdomsverksamheten ser ännu tunn ut. Men, noterar skribenten, i slutet av maj kan saker förändras när sporten kan väljas in i Riksidrottsförbundet och få ta del av pengarna därifrån.

”Bland vissa av entusiasterna anas dock en rädsla för att den coola start up-attityden kan nötas ner av den gråsossiga, traditionstyngda idrottsrörelsen”, skriver han.

I april vred och vände SR:s ”Kropp & Själ” på liknande frågor. Panelen frågade sig var gränsen går mellan lek och allvar. Idrottshistorikern Isak Lidström sa då att padel har fungerat som en tillflykt under pandemin.

– Det fyller inte så många andra syften än att just ha roligt. Och det skulle jag säga är något som bryter mot annan idrott som vi känner den i Sverige.

bakgrund
 
Padel
Wikipedia (sv)
Padel, ibland benämnt padeltennis, är en racketsport med ursprung i Spanien och Latinamerika.Ursprunget till padel är oklart, liknande spel förekom på engelska kryssningsfartyg på 1920-talet.. Först 1974 utformades spelet enligt de principer och regler som gäller i dag, administrerade av Internationella Padelförbundet (grundat 1991). Världsmästerskap i padel arrangerades första gången 1992 och har sedan dess spelats vartannat år.[källa behövs]Spelet anknyter till andra tidigare etablerade former av "minitennis" som Paddle tennis och Platform tennis, men har egna regler för spelet, poängräkning, utrustning och spelplanens utformning.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen