Generaler ur det styrande milirärrådet. Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Sudan

Kuppförsök i Sudan uppges ha slagits ner

Sudans styrande militärråd uppger att ett kuppförsök i landet har avvärjts, skriver AFP. Enligt generalen Jamal Omar har tolv officerare och fyra soldater gripits.

Omar sa vid ett tv-framträdande att medlemmar ur armén och landets säkerhetsstyrkor, en del pensionerade, låg bakom kuppförsöket. Han säger vidare att det handlade om ett försök att sätta stopp för den överrenskommelse om ett övergångsstyre som militärrådet och den civila proteströrelse nådde tidigare i veckan.

Toppnyheter

Brandmän kämpar mot bränderna i Kampar i Indonesien. ADEK BERRY / AFP
Indonesiska bränderna

Nära 200 gripna efter skogsbränder i Indonesien

Indonesien har gripit 185 personer som misstänks för de stora skogsbränderna i landet, rapporterar AFP. Fyra företag utreds också för bränderna.

– Indonesisk polis kommer att använda lagen mot den som kan bevisas ha bränt skog och land. Oavsett om det var med flit eller av oaktsamhet, säger polisens presstalesperson Dedi Prasetyo i Jakarta.

Bränderna startas ofta i syfte att röja skog till förmån för jordbruksmark. Den giftiga röken i landet har lagt sig som en tjock dimma över stora delar av landet och luftföroreningarna har lett till att tusentals skolor på Sumatra och Borneo har tvingats stänga.

1 tim
Skogsbränderna i Indonesien har rasat i över en månad. WILLY KURNIAWAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skogsbränderna tvingar flera skolor att stänga

Skolor i två städer på den indonesiska delen av Borneo kommer få hålla stängt i en vecka på grund av luftföroreningar orsakade av de pågående skogsbränderna i Indonesien, rapporterar Reuters.

Så här års brukar Indonesien och dess grannländer drabbas av smog från skogsavverkning, men i år har situationen varit avsevärt värre än vanligt.

Även skolor i Malaysia har fått stängas och luftkvaliteten i Singapore har sjunkit dramatiskt på grund av smogen från Indonesien.

Igår 19:59
Tjock smog i Singapore. ROSLAN RAHMAN / AFP
undefined

Singapore täcks av smog från indonesiska bränderna

Luftkvaliteten i Singapore har sjunkit till de lägsta nivåerna på tre år – på grund av de pågående skogsbränderna i grannlandet Indonesien, rapporterar Reuters. Smogen ligger så pass tungt att många invånare stannat hemma under lördagen för att undvika den hälsofarliga röken.

Bränderna i Indonesien har rasat i över en månad – och har nästan fördubblats i antal på bara några dagar. Majoriteten av bränderna tros vara anlagda av bönder, för att frigöra mark för palmoljeplantage – vilket lett till en diplomatisk kris med grannlandet Malaysia.

14 sep
Läs mer om Indonesiska bränderna
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker ska enligt uppgifter äta lunch. På bilden syns snäckor som fötts upp i Bulgarien för att serveras och kallrökt lax.  TT
Brexit Storbritanniens framtid

Sniglar, lax och ost på menyn inför lunchmötet

Sniglar, lax och ost ska stå på menyn inför lunchtoppmötet med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i Luxemburg i dag. Det rapporterar Reuters och hänvisar till en brittisk regeringskälla.

Det är ännu inte klart vilken restaurang som ledarna ska äta på men enligt nyhetsbyrån har restaurangen Bouquet Garni både escargot och lax på sin lunchmeny.

Inför mötet har Juncker sagt att det inte finns någon öppning för att omförhandla avtalet som Theresa May slöt med EU och krävde ny idéer från britternas sida.

– Vi vet inte exakt vad britterna vill ha i detalj, precist och exakt och vi väntar fortfarande på alternativa förslag. Jag hoppas vi kan få det, men tiden är på väg att rinna ut, sa han i går till radiostationen Deutschlandfunk.

4 tim
Nigel farage. TT.
undefined

Farage: Brexit fördröjs igen – parlamentet stoppar avtalet

Storbritanniens utträde ur EU kommer att senareläggas igen eftersom parlamentet kommer att avvisa premiärminister Boris Johnsons försök till ett avtal med Bryssel. Det säger Brexitpartiets ledare Nigel Farage till Reuters.

Enligt Farage intrigerar Londons politiska elit med EU för att svika folkomröstningsresultatet. Han förutspår att EU vid sitt toppmöte den 17-18 oktober kommer att göra vissa eftergifter gentemot Storbritannien, men att det inte kommer att hjälpa eftersom parlamentet kommer att avvisa dem.

– Så vi kommer inte att lämna den 31 oktober och då befinner vi oss på verkligt okänt territorium – om parlamentet driver igenom en andra folkomröstning eller vi har ett nyval, det vet jag inte, säger Farage till Reuters.

44 min
Lämna-anhängare och Boris Johnson. TT
undefined

Johnson hoppfull inför EU-mötet i dag: ”Kan göra det”

”Jag tror passionerat att vi kan göra det” – det skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i en kolumn i Daily Telegraph. Under måndagen ska han träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i Luxemburg.

”Om vi kan nå tillräckliga framsteg under de närmsta dagarna planerar jag att gå till det avgörande toppmötet den 17 oktober och slutföra ett avtal som kommer att skydda företagens och invånarnas intressen på båda sidor om kanalen, och på båda sidor om gränsen mot Irland”, skriver Johnson i texten.

Han anklagar också de brittiska parlamentsledamöterna för att medvetet försöka ge intrycket av att Storbritannien inte längre kan eller kommer att lämna EU den 31 oktober, ett datum som Johnson konsekvent har stått fast vid.

Idag 05:17
Läs mer om Brexit