”Kvinnliga politiker motarbetas mer än män”
S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson skriver på SvD:s debattsida att förbundet vill se en kvinna som ny partiledare – men att kön och kompetens inte står i motsatsförhållande till varandra.
Om endast kompetensen spelat in hade Sverige haft kvinnliga statsministrar för länge sedan, resonerar Ohlsson och betonar vikten av representation.
Hon konstaterar också att det på fredagen är 100 år sedan kvinnor för första gången fick rösta i ett riksdagsval och blev valbara till politiska uppdrag.
”Men trots 100 år av demokrati möter kvinnliga politiker fortfarande motstånd, hot och hat. De motarbetas och objektifieras i högre grad än män. Många lämnar sina uppdrag när det blir för tufft”, skriver Ohlsson.
Debattör
Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor.
Kvinnlig rösträtt i Sverige
Wikipedia (sv)
Kvinnlig rösträtt tillämpades första gången i Sverige under frihetstiden (1718–1772), då en viss kategori kvinnor hade en begränsad form av rösträtt, som sedan avskaffades.Kvinnors rätt att rösta väckte stor debatt i slutet av 1800-talet. Fredrik Theodor Borg lade fram en motion för kvinnlig rösträtt i riksdagen 1884, men den röstades ner med röstsiffrorna 53 mot 44. Även 1912 lades det fram ett lagförslag, som också röstades ner. Först 1919 gick slutligen ett lagförslag igenom, och andrakammarvalet 1921 blev därefter det första val i Sverige där allmän rösträtt för kvinnor praktiserades.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen