Hem
Tony Blair i december 2019. (Yui Mok / TT NYHETSBYRÅN)

Läckta bilder visar hur Tony Blair bröt isoleringsregler

Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair bröt mot landets coronarestriktioner, rapporterar The Sunday Telegraph.

Tidningen har bildbevis på att Blair besökte en bar i London tio dagar efter att han kommit hem från ett möte i USA. Enligt landets regler krävs isolering i två veckor.

Den tidigare Labourledaren ska ha ansökt om ett särskilt undantag för att slippa karantänen, men något sådant ska inte ha utfärdats.

Blair var inbjuden till USA för sin roll i fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten. En av hans talespersoner anser att Blair följde alla brittiska och amerikanska regler, och säger att alla hans tester före och efter avresan var negativa.

bakgrund
 
Tony Blair var premiärminister mellan 1997 och 2007
Wikipedia (sv)
Anthony Charles Lynton "Tony" Blair, född 6 maj 1953 i Edinburgh, Skottland, är en brittisk politiker (Labour) som var Storbritanniens premiärminister 1997–2007. Blair blev ledare för det brittiska Labourpartiet i juli 1994 efter företrädaren, John Smiths, plötsliga bortgång. Under Blairs ledning vann partiet en jordskredsseger i parlamentsvalet i Storbritannien 1997, och gjorde därmed slut på arton år av konservativt styre. Blair är den premiärminister från Labour som har suttit längst, den ende person som har lett partiet till tre på varandra följande valsegrar och den ende Labourpolitiker som har suttit flera hela perioder i rad som premiärminister. Tillsammans med Gordon Brown och Peter Mandelson har Blair både ärats och kritiserats för att ha förflyttat Labourpartiet till den politiska mitten i brittisk politik. Han har använt termen "Nya Labour" ("New Labour") för att urskilja sin marknadsvänliga politik från den mer kollektivistiska politik som partiet hade företrätt tidigare. I sina offentliga uttalanden har Blair försökt känneteckna sin politiska filosofi som "modern socialdemokrati" och "den tredje vägen". Inom inrikespolitiken har Blair ökat de offentliga utgifterna för vård och utbildning kraftigt, och genomfört kontroversiella strukturreformer på dessa områden. Under Blairs tid vid makten har också minimilön införts, samt konstitutionella reformer såsom självstyre för Skottland och Wales, och framsteg har skett i fredsprocessen i Nordirland. Efter attentaten den 11 september 2001 dominerades Blairs politiska agenda av utrikespolitik. Blair stödde starkt ett antal delar av USA:s utrikespolitik, särskilt genom att delta i invasionerna i Afghanistan 2001 och Irak 2003. Han mötte kraftig kritik för detta. De faktauppgifter om Iraks eventuella innehav av massförstörelsevapen som han åberopade och som senare visade sig falska fick många att uppfatta honom som oärlig. Kritiken uppstod även för hans inblandning i bombningar av Jugoslavien 1999 då han stödde den Kosovoalbanska UCK-gerillan. Den 10 maj 2007 tillkännagav han i sin valkrets Sedgefield att han skulle avgå som partiledare, och att hans sista dag som premiärminister skulle bli 27 juni 2007.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen