Jonas Ekstromer/TT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS OS i Pyeongchang 2018

Lag Edin klart för OS-final efter seger mot Schweiz

Sverige är i OS-final i curling första gången på herrsidan sedan år 1924, efter 9–3 i semifinalen mot Schweiz.
Trots att Sverige föll tungt mot Schweiz i mästerskapets gruppspel blev det en lätt match för Sveriges del.
Lag Edin tog tidigt ledningen med både 2–0 och senare 6–1 och gjorde det svårt för schweiziska lag Schwarz att komma ikapp.
Efter åtta omgångar bröt Schweiz och lag Edin säkrade finalplatsen i curlingen.
Sverige är i OS-final i curling första gången på herrsidan sedan år 1924.

Toppnyheter

Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet. TT
Framtiden i sjukvården

Sju av tio läkare skickar hem patienter för tidigt

Sju av tio läkare uppger att de tvingats skicka hem patienter för tidigt, enligt Läkarförbundets nya arbetsmiljöenkät bland 1 200 läkare, rapporterar SvD.
Enligt enkäten är arbetsmiljön största förklaringen till personalbrist inom vården, vilket har lett till stängda vårdplatser. 61 procent av läkarna som svarat säger att platsbristen har stor eller mycket stor negativ inverkan på deras arbete.
– Många vittnar om tuffa prioriteringar där den som är mest sjuk får den sista sängen medan resten inte ges den vård de borde få. Man tvingas chansa vilket riskerar att det uppstår komplikationer, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet.

2 tim
Irene Svenonius (M( Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

S-politiker polisanmäler Svenonius för cancerköer

Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) polisanmäler landstingsrådet Irene Svenonius (M) efter DN:s avslöjande om att chefer på Karolinska känt till att förra sommarens cancerköer kunde kosta patienter livet. Det rapporterar Aftonbladet.
I polisanmälan skriver Hoff att det bör utredas om Svenonius ”genom handling eller underlåtenhet, har gjort sig skyldig till något brott i samband med att människor har dött i väntan på vård”.
Polisen bekräftar att en anmälan kommit in. Irene Svenonius pressekreterare beskriver det hela som ett politiskt utspel som tar rättsväsendets resurser.

Igår 19:46
Illustrationsbild. Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Karolinska kände till riskerna med växande cancerköer – patienter dog

Karolinska sjukhusets högsta chefer var medvetna om vad förra sommarens cancerköer, som gjorde att flera personer dog, kunde leda till. Det skriver DN som tagit del av mejl där ledningen upprepande gånger varnades om att ”patienter i kön kommer att avlida” – men larmen ignorerades.
En av de som fick information om riskerna var sjukhusdirektören Melvin Samsom, bekräftar chefsläkare Elda Sparrelid samt statlige utredaren Anders Milton för tidningen.
– Men när han (sjukhusdirektören) pratade med chefen för tema cancer och PMI, fick han beskedet: ”Vi håller på och löser frågan”. Därför grep han inte in. Det visade sig i efterhand att det var fel, säger Milton.
Trots varningarna gav ledningen lugnande besked till landstinget och tackade nej till hjälp från andra sjukhus. Totalt 60 patienter fick sina operationer uppskjutna med anledning av köerna på Karolinska.

19 jun
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Andreas Granqvist: ”Ska göra Tyskland frustrerade”

Sverige kommer få jaga bollen mer i matchen mot Tyskland på lördag än mot Sydkorea tror lagkapten Andreas Granqvist, enligt SVT Sport. I en intervju säger han att det för Sverige kommer gälla att hålla bollen i bra lägen, något som gjorde Mexiko framgångsrika i matchen mot Tyskland.
– Vi ska försöka göra dom frustrerade och hålla tätt så länge som möjligt. Vi ska göra vårt livs prestation för att ta poäng eller förhoppningsvis vinna matchen, säger han till SVT.

3 tim
Tysklands Mesut Özil (mitten) kan petas ur elvan till matchen mot Sverige, enligt uppgifter till Kicker.  JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Uppgift: Tyskland väntas peta spelare efter kritiken

Sommarens stora fotbollsfest, VM i Ryssland, är i gång. Alla resultat, nyheter och analyser hittar du i Omni. Här är de senaste nyheterna från VM:
• Tyskland hade krismöte efter förlusten mot Mexiko – inför matchen mot Sverige på lördag väntas nu förbundskapten göra ändringar i laget, enligt uppgifter till tyska Bild, skriver Expressen. Enligt Kicker kan Mesut Özil ligga risigt till.
• Landslagsspelarna förbereder sig inför lördagens möte med Tyskland men samtidigt surrar transferrykten kring Emil Forsberg, Viktor Claesson och Robin Olsen, skriver TT.
• Svensk vinst på lördag innebär inte bara en åttondelsfinal utan är också värd 35 miljoner kronor till Blågult i bonus från Fifa, skriver Aftonbladet.

4 tim
Läs mer om Sveriges VM-resa
Kulhål i fönstret på Drottninggatan i Malmö dagen efter skjutningen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Malmö

Gängkriminella kan stå för 9 av 10 skjutningar i Malmö

En stor majoritet av skjutningarna i Malmö är sprungna ur konflikter mellan gängkriminella, skriver Kvällsposten.
– En uppskattning jag och kolleger gör är att i alla fall nio av tio skottlossningar i Malmö är i den miljön, säger Nils Noring, polisens presstalesperson i Malmö.
Två starka kriminella nätverk tappade mark i Malmös undre värld för några år sedan. Efter det har en rad gängkonflikter blossat upp mellan olika grupperingar.

3 tim
Polisens avspärrning efter dödsskjutningen i Malmö. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Malmö

Statistik visar: Allt fler unga offer för skjutningar

De som bragts om livet eller skadats i skjutningar har i snitt blivit sex år yngre sedan 2013, skriver Svenska Dagbladet.
Det är polisen i Stockholm som sammanställt statistik över dödade eller skadade i skjutningar i länet mellan 2013 och 2017. Siffrorna visar att snittåldern bland offren sjunkit från 29 till 23 år under den perioden.
Dessutom fördubblades antalet offer som är 15–25 år från perioden 2013–2014 till 2016–2017.
– De vapen som finns i nätverken har seglat ned i åldrarna och längre ned i den kriminella näringskedjan, säger analytikern Sven Granath hos Stockholmspolisen.

1 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Malmö

Dödsskjutningar kan få unga att lämna gängen

Gängen i Malmö består av unga män som inleder sin kriminella bana tidigt, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus till TT:
– Vi har ju sett gemensamma nämnare i detta och det är en misslyckad skolgång. I stället har du kriminella förebilder, du ser lättförtjänta pengar och då är man inne i den svängen ganska snabbt, säger han.
Polisen, Malmö kommun och Fryshuset har alla verksamheter för personer som vill lämna den kriminella banan. Polisens brottsoffersamordnare berättar för SVT Nyheter Skåne att antalet personer som vänt sig till dem är fler i år än under 2017.
Rosengårdspolisen Tomas Aggebrandt säger till SVT att måndagens dödskjutning kan leda till att något fler vänder sig till avhopparverksamheten – men menar att det i första hand krävs förebyggande insatser.

Igår 20:14
Läs mer om Dödsskjutningen i Malmö
Trumps USA Trumps gränspolitik
Donald Trump och barn med vakt vid mexikanska gränsen i McAllen, USA. HANDOUT / US Customs and Border Protection / TT
Trumps USA Trumps gränspolitik

Krönikor: ”Mäklarmetoder” gör Trump allt mer skadlig

Brännande frågor som familjeseparationerna och ett eskalerande handelskrig med Kina visar hur president Donald Trumps vana att leda varje fråga till förhandling skadar utsatta, skriver kolumnisten David Fickling i en krönika för Bloomberg.
När det gäller handelskrig påpekar Fickling att det krävs rätt vapen om man ska dra sin lans och rida ut i ett sådant. Vapen som USA i nuläget saknar. ”Hittills har importtullar inte riktats mot varor som påverkar USA:s konsumenter. Alltså väljarna och deras plånböcker”, skriver Fickling.
I en analys för nyhetsbyrån går Jonathan Bernstein på samma linje och menar att Trumps beslutsamhet att förhandla likt en fastighetsmäklare gör honom allt mer skadlig i migrationspolitiken.
”Logiken tycks vara: Om jag kan skada dig, kommer du att tvingas till eftergifter”‚ skriver Bernstein.

2 tim
Migranter som har blivit släppta av tull- och gränspolis.  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps gränspolitik

Efter ordern – oklart när familjer kan återförenas

Det är fortfarande oklart för de 2 300 barn som redan separerats från sina familjer när de kan återförenas. Den order Donald Trump skrev i natt gör klart att familjer inte kommer att separeras vid gränsen men det återstår fortfarande juridiska och praktiska frågor, skriver New York Times.
Initialt sa myndigheter att barnen inte omedelbart skulle återförenas med sina familjer men under onsdagskvällen uttalade sig Brian Marriott, kommunikationschef på USA:s hälso- och socialdepartement, att de väntar ”ytterligare vägledning” i frågan och att målet alltid är återförening.

Idag 03:59
Nicole Hernandez från Mexiko håller om sin mamma efter att de passerat gränsen till USA för att söka asyl. Bilden är från den 13 juni.  Gregory Bull / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Trumps gränspolitik

Analys: Hjärtlösa politiken hade ett för högt pris

Det är inte Donald Trumps stil att vika sig för politiskt tryck, men i dag hände det – när han undertecknade en presidentorder om att stoppa familjeseparationerna vid gränsen till USA. Det skriver DN:s Michael Winiarski i en analys.
Priset för att hålla fast vid ”vad de flesta betraktar som en hjärtlös och brutal hantering av barn” blev för högt, menar han.
CNN:s Chris Cillizza skriver att Trump underskattade vilket genomslag bilderna på gråtande barn som sätts i förvar skulle få. Trumps retorik om en hård migrationspolitik nådde inte fram – det enda folk såg var det mänskliga lidandet, konstaterar Cillizza.
Trumpadministrationen har hela tiden hävdat att de inte kan göra något åt separationerna – de följer bara lagen och kongressen måste lösa det. Men nu har de avslöjat sig själva, skriver Aaron Blake på Washington Post. ”De erkände precis att allt var nonsens”, skriver han och påpekar att det räckte med Trumps presidentorder för att det hela skulle upphöra.

Igår 21:14
Läs mer om Trumps gränspolitik
Anhängare av den fängslade presidentkandidaten Selahattin Demirtas. - / AFP
Valet i Turkiet

Analys: Turbulent tid väntar oavsett utfall i helgens val

Turkiets politiska opposition kan faktiskt ha en chans, skriver Politicos Zia Weise i en analys. Muharrem Ince, kandidat för sekulära CHP, har vunnit popularitet genom en retorik som inte skiljer sig särskilt mycket från president Recep Tayyip Erdogan egen. Erdogan är fortfarande att räkna med, men hans kampanj har kantats av brister, konstaterar Weise.
Oavsett utfall i valet väntar en turbulent tid, skriver frilansskribenten Ekim Çağlar och Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutet, i en analys i Utrikesmagasinet.
Sekulära, islamister, socialdemokrater, liberaler, konservativa, nationalister, socialister och HDP-nära kurder kan på sikt ha svårt att hålla samman och lösa utmaningar på systemnivå, vilket enligt Çağlar och Lindh krävs för varaktig fred.

3 tim
Meral Aksener, presidentkandidat för ”Det bra partiet” (IYI), och partiets anhängare. TT
Valet i Turkiet

”Osannolika sängkamrater har gått samman i Turkiet”

Oppositionen i Turkiet har gått samman över partigränserna och visar en sällsynt enad front inför helgens president- och parlamentsval i Turkiet. Jenny White, professor vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att oppositionen tidigare har varit sin egen största fiende.
– Men nu har fyra osannolika sängkamrater gått samman som de fyra musketörerna, trots att de står för helt olika saker, säger hon till TT.
Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier, säger att man märker ”sprickor i Erdogans rustning”.
– Han verkar trött, reagerar snarare än driver agendan och ekonomin är mer allvarligt skadad än vad de flesta inser.

4 tim
Valaffisher i Turkiet. HUSEYIN ALDEMIR / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

AKP öppnar för koalition om majoritet går förlorad

Opinionsmätningar pekar på att det turkiska regeringspartiet AKP kan förlora sin majoritet i parlamentet efter helgens val.
I en intervju med radiostationen Kral FM öppnar president Recep Tayyip Erdogan för en koalitionsregering, skriver Reuters.
Erdogan tillägger att sannolikheten för ett sådant scenario är ”väldigt, väldigt låg”. I nuläget har AKP 317 platser av parlamentets 550. MHP, som Erdogan slöt allians med före valet, har 40. I och med att konstitutionella reformer genomförs ökar antalet platser i parlamentet till 600.

4 tim
Läs mer om Valet i Turkiet