Läkare utan gränsers personal ska ha köpt sex
Anställda vid Läkare utan gränser anklagas för att ha köpt sex av prostituerade, och för sexuella trakasserier, i flera afrikanska länder, rapporterar BBC. Enligt kvinnliga före detta anställda har beteendet varit utbrett. Enligt uppgifterna ska det främst röra sig om logistikpersonal och inte om läkare eller sjuksköterskor.
– Man kunde ofta se äldre män, medelålders, som festade med mycket yngre lokala flickor, säger en visselblåsare.
Flera personer vittnar om att männen haft högre positioner och att de därför inte vågat slå larm.
Läkare utan gränser säger sig ta allvarligt på uppgifterna men säger att man saknar egen information som stämmer överens med anklagelserna.
Läkare utan gränser
Wikipedia (sv)
Läkare utan gränser (franska: Médecins sans frontières – MSF) är en internationell medicinsk humanitär ideell hjälporganisation som är politiskt och religiöst obunden. Läkare utan gränser bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet. Organisationen grundades 1971 efter inbördeskriget i Nigeria av en liten grupp franska läkare under ledning av Bernard Kouchner. Organisationen bildades med övertygelsen att alla människor har rätt till medicinsk vård och att deras behov är viktigare än nationsgränser, vare sig behovet av vård är orsakat av människor eller naturkatastrofer. Förutom det medicinska och humanitära uppdraget ville grundarna också tala ut om missförhållandena de såg i de länderna där man bistod med sjukvård. Detta mandat kallas för témoignage vilket betyder att ge vittnesmål och gäller ännu idag. Läkare utan gränser består av fem operativa center med säte i Bryssel, Amsterdam, Paris, Genève och Barcelona. Dessa fem sektioner inleder och driver insatserna runtom i världen. Utöver det finns det 24 sektioner som ägnar sig åt rekrytering av fältarbetare, insamling och kommunikation; en av dessa sektioner är Sverige. Bakom varje sektion och varje operationellt center står en förening. Det högsta beslutsfattande organet inom organisationen är den internationella generalförsamlingen (International General Assembly) som sammanträder årligen och består av två representanter från varje förening. Organisationens nuvarande internationella ordförande är läkaren Joanne Liu.Organisationen bidrar aktivt med sjukvård och medicinsk utbildning till befolkningar i runt 60 länder. Den verkar speciellt i länder i tredje världen och i länder berörda av krig. Den protesterar ofta i FN mot övergrepp som begåtts mot folkgrupper som saknar officiella språkrör på deras vägnar, såsom folkgrupper i Tjetjenien och Kosovo. Endast en gång i sin historia, under folkmordet i Rwanda 1994, har organisationen förespråkat en militär intervention. Organisationen har fått mycket uppskattning och belönades 1999 med Nobels fredspris som ett erkännande av dess medlemmars kontinuerliga insatser med att erbjuda läkarvård i akuta kriser, samt att höja medvetenheten internationellt om potentiella humanitära katastrofer. Dr. James Orbinski, som var organisationens dåvarande ordförande, mottog priset å Läkare utan gränsers vägnar. Dessförinnan hade Läkare utan gränser mottagit Seoulfredspriset 1996.Under 2014 skickade organisationen fältarbetare på runt 7 000 uppdrag runtom i världen. Samtidigt arbetade cirka 33 000 lokalt anställda för organisationen. Den svenska sektionen skickade runt 130 fältarbetare på över 170 uppdrag. Organisationen skickar inte bara ut läkare utan också sjuksköterskor, psykologer, logistiker, personalansvariga och administratörer.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen