Hem
Skidlandslagets läkare Per "Pliggen" Andersson. (Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Landslagsläkare: Ska titta närmare på åkaren

En svensk landslagsåkare inom längdskidåkning pekas ut av flera dopningsexperter för att ha onormalt höga blodvärden. SVT:s Uppdrag granskning har låtit fyra experter granska blodvärden hos 2 000 åkare under perioden 2001 till 2010.

– I och med att vi ser de här värdena så är det naturligtvis så att man ska titta närmare på den åkaren, säger Per Andersson, chefsläkare för det svenska skidlandslaget till SVT.

Enligt blodproven, som Uppdrag granskning och flera andra redaktioner tagit del av, visar proven från den svenske åkaren upp ett värde som avviker från åkarens normalvärde.

Per Andersson, som tagit del av de anonymiserade proven, påpekar för SVT att det inte går att fälla en åkare för dopning utifrån så kallade ”off-score värden”, blodvärden som avviker från den enskildes normalnivå.

Fakta bloddopning:

Bloddopning innebär att idrottare ökar blodets förmåga att transportera syre med otillåtna metoder.

Så kallad bloddopning började med att idrottare använde sig av transfusion av eget blod som tidigare tappats och sparats. Senare tillkom metoder där blodets hemoglobinvärden höjdes genom att tillföra olika medel. Det vanligaste är intag av hormonet epo (erytropoetin), som stimulerar kroppen att producera fler röda blodkroppar.

Epo finns bland annat i läkemedel som i första hand används till patienter som har problem med syresättningen i blodet. Ett tillåtet sätt att öka mängden röda blodkroppar är höghöjdsträning.

Hemoglobinvärdet (hb-värdet) visar andelen röda blodkroppar i blodet. Om man bloddopar sig stiger hb-värdet. Därför finns det, i idrottssammanhang, gränsvärden för hur högt hb-värdet får vara.

(TT)

bakgrund
 
Bloddopning
Wikipedia (sv)
Bloddopning innebär att idrottare ökar blodets förmåga att transportera syre med otillåtna metoder, dopning.Vanligen avses intag av hormonet EPO (erytropoietin), som stimulerar kroppen att producera fler röda blodkroppar (erytrocyter), eller direkt transfusion. Ett fullt tillåtet sätt att öka mängden röda blodkroppar är höghöjdsträning. Denna metod har dock nackdelarna att idrottarens träning försämras under en acklimatiseringsperiod, höga resekostnader samt snabbt övergående effekt. Ett annat fullt tillåtet sätt att öka antalet röda blodkroppar är att bli gravid. Graviditeten ökar enligt forskning syreupptagningsförmågan i blodet med ca 30% och ökar totala antalet röda blodkroppar med 60%.[källa behövs]
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen