Lång tradition av hennafärg bland muslimer i Asien
Förut tillverkades hennafärg genom att man krossade hennablad tills det bildades till en massa. Den tidsödande processen har i dag ersatts med ett enklare puder som används vid färgning av exempelvis skägg, skriver AFP. Även muslimer i andra asiatiska länder samt Mellanöstern har länge haft en tradition där män färgar sina skägg.
I Bangladesh och andra sydasiatiska länder har hennafärg också länge använts i traditionella bröllop, där brudpar ritar intrikata mönster på varandras händer.
bakgrund
Henna
Wikipedia (sv)
Henna är ett rödbrunt färgämne i form av ett vanligen grönt pulver som i Sverige framförallt används för att färga hår. Henna är det arabiska namnet på busken Lawsonia inermis från vilken bladen insamlas och torkas. Henna har använts framförallt i Asien, Mellanöstern och Afrika under tusentals år för att göra mönster på händer och fötter, men är i västvärlden mest känt som hårfärgningsmedel. Även på andra kroppsdelar förekommer det att man gör icke-permanenta tatueringar med henna.
Det är ovanligt att ren henna framkallar allergiska reaktioner. Däremot saluförs henna uppblandad med kemikalier som kan ge starka allergiska reaktioner med bland annat andnöd som symptom. I svart henna, som inte kommer från hennabusken tillsätts ibland parafenylendiamin (PPD) som är allergiframkallande.
Henna har Colour Index-beteckning Natural Orange 6 (C.I. 75486).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen