Larm om lågt grundvatten: Lika lågt som på 70-talet
Grundvattennivåerna i stora delar av Sverige är mycket under det normala för årstiden, skriver SvD och hänvisar till Sveriges geologiska undersöknings (SGU) senaste genomgång. Det är fjärde året i rad som nivåerna är låga och då många, en fjärdedel av befolkningen, är beroende av grundvatten kan en del kommuner tvingas hitta nya källor.
– Vi har inte haft så låga grundvattennivåer sedan 1970-talet, säger Åsa Kling, avdelningschef på samhällstekniska enheten i Sala, till tidningen.
I Sala ligger vattennivån en meter under det vanliga och nu satsar kommunen på att dels minska förbrukningen och dels laga läckor.
bakgrund
Grundvatten
Wikipedia (sv)
Grundvatten kallas det vatten som utgör den underjordiska delen av vattnets kretslopp i naturen.
Det bildas genom att nederbörd mycket sakta tränger ner genom marken (infiltration) och sjunker neråt (perkolation). När vattnet når en ogenomtränglig yta (akvifug), exempelvis en sprickfri berghäll av någon kristallin bergart, så magasineras vattnet och fyller ut de hålrum som finns i de lösa jordlagren ovan. Grundvattenytans läge har stor betydelse när man ska gräva brunnar, bygga tunnlar och bergförvar, i jordbruk och i den allmänna samhällsplaneringen. För dricksvattenförsörjning till städer och andra samhällen försöker man så långt som möjligt använda grundvatten. Grundvattenreservoarerna i Sverige finns framförallt i våra rullstensåsar. Grundvattnet kan vara några veckor eller flera tusen år gammalt beroende på akviferernas uppbyggnad och mäktighet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen