En av krokodilerna på Skansenakvariet. Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krokodilincidenten på Skansen

Lars om krokodilattacken: ”Kunde se den i ögonen”

Lars Liedegren, som fick sin arm avbiten av en krokodil på Skansenakvariet, berättade själv om upplevelsen i SVT:s Morgonstudions på måndagen. Han säger att ”det bara small till” när krokodilen plötsligt grabbade tag i hans arm.

– Jag kunde titta honom i ögonen och han kunde titta mig i ögonen och så undrade jag, vad i helsike är detta? säger han.

Det var i augusti som Liedegren blev attackerad av krokodilen i samband med att han skulle hålla ett tal vid en kräftskiva. Armen fick amputeras ovanför armbågen.

Läs också

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Norden
Charlottenbergs shoppingcenter. Arkivfoto. Joachim Lagercrantz/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

53 norrmän i karantän efter shopping i Sverige

Natten till lördagen blev Värmland rödlistat för norska resenärer, men flera tog ändå turen över för att handla på svenska sidan gränsen under förmiddagen, uppger norska tullmyndigheten på Twitter.

– Mellan klockan 08 och klockan 14 på lördagen har totalt 53 personer satts i karantän till följd av gränspassering, säger Kjersti Bråthen, sektionschef vid tullen i Kongsvinger till Romerikes Blad.

Enligt Bråthen är många av de resande barnfamiljer som varit och handlat i Charlottenberg.

38 min
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Stephanie Lecocq / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danmark inför krav på munskydd i kollektivtrafik

Danmark inför krav på munskydd i kollektivtrafiken i hela landet från och med nästa vecka. Det meddelar statsminister Mette Frederiksen på en pressträff. Kravet gäller dygnets alla timmar och samtliga personer över tolv år berörs av beslutet.

Munskyddet ska ses som ett komplement till framförallt social distansering och handhygien, samt övriga åtgärder som landet har satt in. Det kan på sikt bli aktuellt med munskyddskrav på flera ställen i samhället, som i matbutiker och på sjukhus.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Visby hamn. Illustrationsbild Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Gotland har flest covidfall – 4 av 10 är besökare

Gotland var förra veckan den region i Sverige med flest bekräftade fall av covid-19 per 100 000 invånare. Det skriver Helagotland.se

Myndighetens statistik över sjukdomsfall på regionnivå visar att ön förra veckan hade 34 fall – den högsta noteringen någonsin. Den innebär 57 fall per 100 000 invånare.

Sedan midsommar har antalet fall på Gotland stigit varje vecka. Besökare utgör över 40 procent av fallen, enligt smittskyddsläkare i regionen.

Tvåa på listan över flest fall per 100 000 invånare under förra veckan var Västra Götaland, med 39 fall. Minst antal fall var det i Västerbotten med tre fall per 100 000 invånare, skriver TT.

11 min
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hårt tryck efter munskydd: ”Extremt stor skillnad”

Trots att det inte finns några rekommendationer om munskydd i Sverige är det hårt tryck på dem, rapporterar Sveriges Radio. På största kedjan Apoteket har man sålt 20 gånger fler än normalt.

– Det är en extremt stor skillnad. Det här är en produkt som inte ens finns på alla apotek normalt sett, säger pressansvarige Magnus Frisk.

Under fredagen sa Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell att de ”håller ögonen på munskyddsfrågan”.

I  dag kom Danmark med krav på munskydd i kollektivtrafiken och i går kom Norge med rekommendationer om att munskydd ska bäras på fullsatta bussar i Oslo och Indre Østfold.

3 tim
Bryggan i Smögen. Illustrationsbild. Løvland, Marianne / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkaren: Oroväckande spridning på västkusten

Orter på västkusten har sett ökade fall av covid-19, och nu räds smittskyddsläkare att det kommer att bli en ökad smittspridning i området, rapporterar flera medier. Framförallt är det Grebbestad, Smögen och Lysekil som sticker ut.

– Jag ser allvarligt på det här, för de här orterna har inte haft så mycket smitta förut och det betyder att här finns det potential för smittspridning, säger biträdande smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé till SVT Väst.

Till Bohusläningen säger Lindhusen Lindhé att trängselreglerna inte har skötts under sommaren, framförallt inte i Grebbestad.

Idag 04:57
Läs mer om Coronaviruset
Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Belarus

Ryssland tror att situationen ”snart är löst”

Ryssland har nu svarat på Belarus ledare Aleksandr Lukasjenkos uppmaning till ett samtal mellan de två ländernas ledare, rapporterar AFP.

Enligt ett uttalande från Kreml tror ”båda sidorna att en lösning på problemen som har uppkommit snart kommer att få sin lösning”.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko gick tidigare under dagen ut med att han måste prata med Putin då gatuprotesterna inte längre bara är ett hot mot Belarus.

3 tim
Aleksandr Lukasjenko Andrei Stasevich / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lukasjenko: Jag behöver prata med Putin – nu

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko är redo att be Ryssland om hjälp om gatuprotesterna inte upphör, rapporterar internationella nyhetsbyråer med hänvisning till belarusiska nyhetsbyrån Belta.

– Jag behöver prata med Putin nu för det här inte längre är ett hot mot enbart Belarus, sa han under ett möte med regeringstjänstemän.

Valet förra veckan, där Lukasjenko fick 80 procent av rösterna, anklagas för att ha varit riggat. Många vittnar om att polisen använder övervåld mot demonstranter.

5 tim
Militärer på gatorna i Minsk, Belarus/Arkivbild.  Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Baltiska premiärministrar kräver nyval i Belarus

Premiärministrarna i Estland, Lettland och Litauen kräver efter ett möte i estniska Tartu nyval i Belarus, rapporterar USA-finansierade Radio Liberty.

De baltiska ledarna säger i ett gemensamt uttalande att de vill se ett ”fritt och rättvist” val som ska vara transparent med internationella observatörer på plats.

Dessutom uppmanar de Belarus att släppa politiska fångar och demonstranter som gripits i samband med protesterna efter presidentvalet förra veckan.

6 tim
Läs mer om Presidentvalet i Belarus
Coronaviruset Semesterresandet
Illustrationsbild Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Semesterresandet

Stenar kastades mot båt efter coronastopp

Coronabegränsningar i kombination med det varma vädret har skapat problem för många passagerare på Stockholms skärgårdskryssningar. Det rapporterar TT.

På ön Grinda började flera passagerare kasta stenar på en av Waxholmsbolagets båtar förra helgen, anledningen var att de nya striktare reglerna för maxantal ombord innebar att de inte kunde följa med en båt tillbaka till Stockholm.

– Väldigt många vill ut i skärgården i det här vädret, men man får tyvärr tacka nej till många. Man kör alla fartyg man har, men tyvärr kommer det att vara svårt för alla att hänga med, säger Henrik Palmér vid Storstockholms lokaltrafiks presstjänst till nyhetsbyrån.

1 tim
Rödlöga i Stockholms skärgård. Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

BBC: Därför semestrar svenskar på hemmaplan

Svenskarna är besatta av semester på hemmaplan, så kallad hemester. Det skriver BBC som har gett sig ut för att undersöka fenomenet.

Demografiforskaren Gunnar Andersson menar att fenomenet går att hitta i vår historia.

”För bara ett par generationer sedan så levde de flesta på landsbygden. Och innan urbaniseringen bodde de flesta på bondgårdar som var mycket mer utspridda än i övriga Europa. Det gör att många har rötter till landsbygden som de vill behålla,” skriver han i en kommentar.

Lena Lid Falkman vid Handelshögskolan i Stockholm tror även att hemarbetes-direktiven under coronapandemin kommer att hålla sig och göra så att fler kommer att bosätta sig på landsbygden permanent.

Igår 07:13
Under midsommar var det många som tog sig ut till skärgården. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Fortsatt restriktivt resande nästa år

Svenskarna kommer att vara fortsatt restriktiva i sitt resande under 2021, tror experter som SVT har pratat med.

De resmål som prioriteras kommer att vara dem som inte ändrat sig fram och tillbaka i sina regler, tror experten Lottie Knutson, som tror att det dröjer några år innan det är tillbaka på det ”nya normala”.

Både Knutson och Stefan Gössling, som forskar inom turism, transport och klimatfrågor vid Lunds universitet, tror även att flygandet kommer att minska, delvis till följd av att man har märkt att det inte behövs så mycket som man tror.

Under juli minskade inrikesresorna med 21 procent på de 40 vanligaste regionala resorna jämfört med samma månad i fjol, enligt siffror från Telia.

Idag 05:14
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Valrörelsen 2020
Protester mot att nedmonteringen av brelåvdor i USA Katy Kildee / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Valrörelsen 2020

Nedtagning av brevlådor pausas i flera delstater

Det amerikanska postverket US Postal Service, USPS, kommer att sluta ta ner brevlådor i flera amerikanska delstater, rapporterar CNN.

Beskedet kommer efter att kanalen avslöjat kommande neddragningar i postservicen inför presidentvalet i november, något som ledde till kritik från bland annat Barack Obama.

USPS kommer att pausa nedmonteringen helt i 16 delstater och delvis pausa den i ytterligare två fram till efter valet den 3 november.

Postverket skickade i slutet av juli ett brev till över 40 delstater där man varnade för att man inte kan garantera att alla röster hinner levereras i tid.

1 tim
John Locher / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fraktjättar nobbar upprops krav på röstsedelsleverans

UPS och Fedex avvisar uppmaningarna på sociala medier om att fraktjättarna ska kliva in och leverera röstsedlar till presidentvalet i november, skriver Reuters.

UPS hänvisar till att endast postväsendet har rätt att stämpla röstsedlar så att de blir giltiga, medan Fedex gör klart att bolaget inte kommer att ta emot personliga röstsedlar.

USA:s postmyndighet varnade i går för att det finns en betydande risk att man inte kommer att mäkta med den kraftiga ökningen av poströstande som väntas.

Donald Trump har tidigare uppgett att han vägrar att godkänna extra medel till den krisande postmyndigheten inför valet.

Idag 08:24
Barack Obama: Illustrationsbild. Ashlee Rezin Garcia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Obama: ”Trump försöker avskräcka folk från att rösta”

Donald Trumps vilja att blockera finansiering till postverket US Postal Service, USPS, sågas av den förre presidenten Barack Obama.

– Vad vi ser är unikt för modern politik: en president som tydligt försöker avskräcka folk från att rösta, säger Obama i podcasten Campaign HQ med sin tidigare kampanjchef David Plouffe, skriver CNN.

Donald Trump sa på torsdagen att han inte vill betala 3,5 miljarder dollar, som USPS begär för att möta flodvågen av poströster i november, för något ”som visar sig vara bedrägligt”.

Igår 21:55
Läs mer om Coronaviruset