Arkivbild. Sörjande efter skjutningen i Las Vegas. John Locher / TT / NTB Scanpix
Masskjutningen i Las Vegas Masskjutningen i Las Vegas

Las Vegas-hotell stämmer offren för skjutningen

Offren och anhöriga för skjutningen i Las Vegas i oktober 2017 stäms nu av hotellkedjan MGM Resort som äger hotellet i Las Vegas där skytten barrikaderade sig.

– Det är det mest upprörande jag hört, säger advokaten Robert Eglet som företräder flera av offren, till Las Vegas Review-Journal.

Stämningen är inte till för att få pengar utan för att få de anhöriga och offren att dra tillbaka sina hot om att stämma hotellkedjan, uppger MGM Resort.

Offer och anhöriga har anklagat bolaget för att ha försummat säkerheten då förövaren kunde genomföra skjutningen från hotellet.

58 personer dödades i dådet.

Toppnyheter

Michael Gruber / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
FPÖ-skandalen i Österrike

Alla FPÖ-ministrar avgår efter ”Ibizaskandalen”

Alla ministrar från högerpopulistiska partiet FPÖ avgår efter ”Ibizaskandalen” i Österrike, uppger en partiföreträdare enligt AFP.

Tidigare meddelades det att inrikesminister Hebert Kickl (FPÖ) fått sparken. Samtliga FPÖ-ministrar hade lovat att avgå om Kickl tvingades lämna regeringen.

Skandalen briserade i fredags när tyska Der Spiegel publicerade en film som visade vice förbundskanslern och FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache kohandla med en kvinna som utger sig för att vara ryska. Han avgick kort efter att inspelningen släpptes.

2 tim
Herbert Kickl Michael Gruber / TT NYHETSBYRÅN
FPÖ-skandalen i Österrike

Österrikes inrikesminister får sparken efter skandalen

Österrikes inrikesminister Herbert Kickl får sparken, meddelar förbundskansler Sebastian Kurz enligt flera medier.

Kickl tillhör det högerpopulistiska partiet FPÖ som skakas av skandalen kring partiledaren Heinz-Christian Strache. Sedan Strache tvingats lämna är Kickl den mest erfarne FPÖ-politikern i regeringen.

– Jag har rekommenderat presidenten att sparka inrikesministern, säger Kurz enligt AFP.

3 tim
Angela Merkel/bild från skandalvideon. TT
FPÖ-skandalen i Österrike

Europas mittfält varnar för extremister efter skandal

Mittenpartier över hela Europa använder nu den politiska krisen i Österrike för att varna för samarbeten med partier på högerkanten, skriver The Guardian.

Den så kallade Ibizaskandalen med högerpopulistiska FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache är ett bevis för vad som händer när man närmar sig sådana partier, säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

– Den nationalistiska rörelsen bygger på att man underkastar sig utländska krafter, säger han och syftar på Straches och FPÖ:s band med Ryssland.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är ännu hårdare och kritiserar ”politiker som är till salu”.

– Inom EU finns populistiska rörelser som i många avseenden föraktar europeiska värderingar, som vill förstöra Europa som vi känner det. Vi måste stå upp mot detta med kraft, säger hon.

5 tim
Läs mer om FPÖ-skandalen i Österrike
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren
Kristina Winberg och Peter Lundgren. TT
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Nya detaljer från samtalet: ”Kunde inte komma loss”

I samtalet mellan Kristina Winberg och SD-kvinnan, som blivit utsatt för sexuella trakasserier av SD-toppen Peter Lundgren, berättar kvinnan om hur hon blev fasthållen av honom, skriver Expressen som tagit del av en inspelning från samtalet.

”Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom”, säger kvinnan.

Kvinnan beskriver hur Lundgren tryckte upp händerna innanför hennes behå så att hon inte kom loss och hur han ”knep med benen”.

Partiledare Jimmie Åkesson sa tidigare i dag att han haft tät kontakt med kvinnan och att han ”har en helt annan bild” av händelsen.

3 tim
Peter Lundberg. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Statsvetare: SD kommer inte att tappa sina väljare

Tafsanklagelserna mot SD:s toppnamn i Europaparlamentet, Peter Lundgren, kommer inte att påverka väljarstödet, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö till TT.

– För Peter Lundgren är det förstås ytterst besvärande att gå in i slutveckan svårt skadeskjuten. Samtidigt har SD en lång historia av skandaler som sällan haft någon effekt på opinionen, säger Johansson Heinö.

Att rollen som EU-parlamentariker är mer undanskymd än den som riksdagsledamot kan också mildra skadorna av en skandal, menar han.

Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar tror inte heller att SD kommer att tappa väljare på grund av skandalen eftersom partiet väljarmässigt inte brukar påverkas.

– Men visst, det blir intressant att se hur partiets kvinnliga väljare reagerar på nyheten. Vi får se vad SD:s kvinnoförbund säger, de brukar vara väldigt lojala med partiet, säger hon till SvD.

Idag 12:31
Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Kvinnan: Peter gjorde en misstolkning – sagt förlåt

Den kvinna som Peter Lundgren, SD:s toppnamn till EU-valet, ska ha tagit på brösten i samband med ett partiarrangemang förra året uttalar sig nu själv om händelsen.

”Peter gjorde en misstolkning och gick för långt”, säger SD-kvinnan i ett pressmeddelande från partiet, skriver Expressen.

Enligt kvinnan har Lundgren bett om ursäkt.

Både Lundgren och SD-ledaren Jimmie Åkesson förnekar att det skulle finnas en koppling mellan petningen av EU-politikern Kristina Winberg och uppgifterna om ofredandet. Winberg var vittne till händelsen och har bekräftat händelseförloppet.

Idag 10:56
Läs mer om EU-valet
EU-valet Svenska valrörelsen
Tomas Tobe/Heléne Fritzon. SVT
EU-valet Svenska valrörelsen

Fritzon och Tobé rök ihop i debatt om kollektivavtal

Socialdemokraternas EU-kandidat Heléne Fritzon och Moderaternas dito Tomas Tobé möttes i SVT:s Toppkandidaterna i en debatt om arbetsmarknaden.

S vill ha en arbetsmarknad som går ut på att alla som kommer till Sverige för att arbeta ska göra det under svenska kollektivavtal.

– Där har ni röstat emot att svenska kollektivavtalet ska gälla på svensk mark, sa hon.

– Det stämmer inte, sa Tobé varpå en ordstrid bröt ut där kandidaterna flera gånger sa emot varandra.

– Det stämmer, och jag har faktiskt begärt fram protokollet för jag ser hur ni svänger nu. Precis som ni svänger när det gäller klimatfrågan och kärnkraftsfrågan, sa Fritzon varpå Tobé svarade:

– Vi kan läsa det tillsammans om du vill.

6 min
Jonas Sjöstedt (V). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

V-förslaget: Inga fossila bränslen i EU efter 2035

Vänsterpartiet vill ha ett totalstopp för försäljning av fossila bränslen inom EU 2035, säger partiledare Jonas Sjöstedt till TT.

I förslaget ingår tre delmål: 2025 ska nya fossildrivna fordon sluta säljas inom EU, 2030 ska utvinning av fossila bränslen inom unionen upphöra och 2035 ska fossila bränslen sluta säljas helt.

– Då skickar man ett tydligt budskap till industrin om att det är den här omställningen som gäller, säger han.

V vill att de EU-medborgare som försörjer sig på utvinning av fossila bränslen ska erbjudas omskolning och vidareutbildning med finansiellt stöd av EU:s strukturfonder.

2 tim
Farida al-Abani. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Fi: USA utgör ett större säkerhetshot än Ryssland

Feministiskt initiativs partiledare Farida al-Abani anser att USA utgör ett större säkerhetshot mot EU än vad Ryssland gör, säger hon i en intervju med SvD.

– Om vi ser på utbyggnad av militärbudgeten är USA det land som har växlat upp mest. Det borde vi se som ett extremt hot, speciellt med deras positionering mot EU, säger hon till tidningen.

Men enligt al-Abani är hotet inte tillräckligt för att Sverige ska agera.

I intervjun pratar hon också om att EU bör flyga in flyktingar från Libyen och Turkiet samt att det är mycket som står på spel i EU-valet.

1 tim
Läs mer om EU-valet
Lasse Vibe skriker ut sin frustration. MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Trots flera jättechanser – 0–0 igen på Gamla Ullevi

För andra gången på en vecka spelades det toppmöte på Gamla Ullevi i Göteborg – och för andra gången slutade det mållöst. Trots en chansrik och underhållande match slutade mötet mellan IFK Göteborg och Hammarby 0–0.

Första halvleken innehöll flera bra lägen, bland annat sköt Giorgi Kharaishvili i ribban och hade ett bra läge fri framför Curci i Hammarbymålet.

Även andra halvlek bjöd på chanser åt båda lagen. Lasse Vibe var nära att klacka in 1–0 i öppet mål och Vidar Örn Kjartansson sköt i stolpen.

40 min
Mohamed Buya Turay (höger) KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Rasistiska påhopp på Dif-stjärna efter matchen

Djurgårdens anfallare Mohamed Buya Turay har tagit emot rasistiska och kränkande påhopp efter gårdagens match mot Elfsborg, skriver klubben på sin hemsida.

Buya Turay var inblandad i flera omdiskuterade situationer, bland annat när han fick en felaktig straff tilldömd sig. Flera kallade det en filmning, något som klubben påstår sig motbevisa i ett videoklipp.

”Vi accepterar inte att någon av våra spelare eller anställda i föreningen utsätts för attacker och hot, oavsett om det gäller etnicitet, religion, könsidentitet, läggning, eller annat”, skriver klubben.

4 tim
Hammarbys tifo i derbyt mot Djurgården den 28 april. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Polisen hotar att stoppa tifon i Stockholmsderbyt

Nästa allsvenska Stockholmsderby mellan AIK och Hammarby kan komma att bli utan så kallade tifoarrangemang, skriver DN.

Inför AIK:s match mot Falkenberg i kväll har polisen ställt hårdare krav på arrangören, där man varnar för att otillåten maskering eller pyroteknikanvändning kan innebära ett stopp för tifomaterial och flaggor i nästa match.

– Nästa hemmamatch är mot Hammarby. Blir det en massiv protesteldning mot Falkenberg så kan polisen agera inför derbyt, säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch till Dagens Nyheter.

Idag 13:39
Läs mer om Herrallsvenskan 2019
Trumps USA Kärnavtalet med Iran
Trump. Arkivbild. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

Trump förnekar vilja att samtala med Iran: ”Fejk”

USA har inte öppnat för samtal med Iran, skriver president Donald Trump på Twitter. Trump skriver att om den iranska regimen vill förhandla med USA, så måste de ta första steget.

”Fake news-medierna publicerade ett typiskt falskt påstående, utan att veta något, om att USA försökte inleda förhandlingar med Iran. Det är fejk”, skriver Trump utan att förtydliga vilka medierapporter han syftar på.

2 tim
Irans utrikesminister Javad Zarif Kim Kyung Hoon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

Irans twittersvar: Pröva respekt i stället, Trump

Irans utrikesminister Javad Zarif svarar på Donald Trumps hot på presidentens eget favoritmedium. I två twitterinlägg skriver Zarif att USA:s ekonomiska terrorism och ”folkmordliknande glåpord” inte kommer fungera.

”Pröva respekt i stället- det fungerar” skriver Zarif och använder hashtagen ”NeverThreatenAnIranien, på svenska ”hota aldrig en iranier”.

”Om Iran vill bråka innebär det officiellt slutet för Iran”, twittrade Trump på söndagen.

Idag 11:19
USA:s ambassad i Irak.  United States Department of State
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

Raket landade nära USA:s ambassad i Irak

En raket landade mindre än en amerikansk mil från USA:s ambassad i Bagdad i Irak, vid en attack natten till måndag uppger en talesperson för Iraks militär till flera medier.

Attacken ska inte ha orsakat några som helst skador men kommer i ett mycket spänt läge där Irak riskerar bli indraget i den eskalerande konflikten mellan USA och Iran.

USA har redan evakuerat delar av sin personal på ambassaden med hänvisning till det spända läget.

I närheten i det intensivt bevakade området finns också Iraks parlament.

Idag 07:40
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Illustrationsbilder.  TT
USA:s svartlistning av Huawei

Analys: Huawei i frysboxen äventyrar handelsavtalet

USA:s svartlistning av den kinesiska telekomjätten Huawei kan skjuta hela handelsavtalet mellan länderna i sank, skriver CNN Business Julia Horowitz i en analys. Om förhandlingarna fortsätter vore det osannolikt att Peking nu gör de eftergifter som Washington kräver, menar hon:

”Att hitta en lösning på handelskriget mellan USA och Kina blev just svårare. Mycket svårare.”

Som en konsekvens av svartlistningen meddelade Google att Huawei stängs ute från operativsystemet Android. Enligt DN:s Marianne Björklund kan det bli slutet för det kinesiska bolagets framgångar i Europa – som är dess näst största marknad.

”Det [är] inget annat än ett dråpslag för den kinesiska telekomjätten”, skriver hon.

Bloombergs Alex Webb skriver att Trumps bojkott kommer att genljuda bortom Kina och Huawei. Osäkerheten kring vad som gäller kan nämligen leda till att europeiska chiptillverkare stryper sina leveranser till Huawei. Det kan också kullkasta förhoppningarna om fler gränsöverskridande sammanslagningar inom halvledarindustrin, skriver han.

1 tim
HECTOR RETAMAL / AFP
USA:s svartlistning av Huawei

Miljoner smartphone-ägare påverkas av Googlebojkott

Googles beslut att stänga ute den kinesiska telekomjätten Huawei från operativsystemet Android påverkar miljontals användare.

Enligt AFP sålde Huawei nästan 203 miljoner telefoner förra året, en ökning från 150 miljoner året före. Nu riskerar dessa användare och många fler att inte få tillgång till viktiga uppdateringar från Google. Dessutom kan vissa appar sluta fungera, skriver nyhetsbyrån.

Enligt Handelsbankens telekomanalytiker Daniel Djurberg är det direkt förödande för Huawei, som är världens näst största tillverkare av smarta telefoner.

– Jag har svårt att se någon vinnare, säger han till TT.

4 tim
USA:s svartlistning av Huawei

Huawei kommenterar Androidstoppet

Huawei har nu kommit med en första kommentar kring att Google valt att dra in företagets Androidlicens, en direkt följd av att den amerikanska regeringen svartlistat företaget i USA.

”Huawei har bidragit väsentligt till utvecklingen och tillväxten för Android globalt. Som en av Androids globala nyckelpartners så har vi jobbat nära open source-plattformen för att utveckla ett ekosystem som har varit till nytta för både användarna och industrin. Huawei kommer att fortsätta tillhandahålla säkerhetsuppdateringar och uppföljningsservice för alla telefoner och surfplattor från Huawei och Honor, inklusive de som har sålts och som finns på lager globalt” skriver Huawei.

Flera bedömare menar att uttalandet är vagt och att framtiden för företagets produkter präglas av ovisshet, bland annat med hänvisning till att många frågor ännu är obesvarade. Det är till exempel oklart om framtida telefoner kommer att levereras med dagens version av Android, eller något annat operativsystem.

Idag 10:10
Läs mer om USA:s svartlistning av Huawei