Stephen Paddock. TT.
Masskjutningen i Las Vegas Skytten

Las Vegas-mördarens motiv gäckar fortfarande polisen

Det är fortfarande oklart varför Stephen Paddock sköt ihjäl 58 människor under en konsert i Las Vegas i oktober förra året, rapporterar amerikanska medier.

Polisens slutgiltiga rapport offentliggjordes på fredagen men där ges bara svar på frågorna vem, vad, när, var och hur.

– Det vi inte har lyckats ge ett slutgiltigt svar på är varför Stephen Paddock genomförde den här gärningen, säger Joe Lombardo, sheriff i Clark County.

Utöver de dödade skadades närmare 500 personer i skjutningen.

Toppnyheter

Valet 2018 Röster om regeringen
Löfvens nya regering Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringen

Analys: Vad hände med arbetslöshetsmålet?

Vad hände med regeringens mål om att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i Europa till 2020? Det frågar sig SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson i en analys.

Att det ströks nu - ett år innan det skulle vara uppfyllt - ser Eriksson som en konsekvens av den nya överenskommelsen mellan C och L, som aldrig trott på arbetslöshetsmålet.

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson kallar arbetslöshetsmålet för regeringens stora paradfråga de senaste fem åren. I Aktuellt säger han:

– Att man tar bort det nu är kanske inte så konstigt, ingen har trott att man ska lyckas. Men i varje regeringsförklaring och i varje budgetproposition sedan valet 2014 har det varit med, nu är den - borta.

Igår 22:10
Stefan Löfven och Isabella Lövin.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringen

Statsvetare: ”Risk att utredningar görs för fort”

Opinion Ska de utredningar som finns i överenskommelsen mellan S, MP, C och L hinnas med under mandatperioden riskerar de att göras på för kort tid, skriver statsvetaren Carl Dahlström på DN Debatt.

Han menar att det kan leda till slarvigt utformade förslag som har för korta remisstider och är dåligt förankrade. Enligt honom har regeringen tvärtemot vad som förts fram i debatten incitament att driva på utredningarna, för att hålla C och L nöjda och inte riskera att de återvänder till Alliansen.

”Politiska kommentatorer och andra bör vara uppmärksamma på om genomgripande reformer som förändrad hyresmodell och arbetsrätt fått tillräckligt goda förutsättningar för att utredas och förankras”, skriver Dahlström.

Igår 23:23
Utbildningsminister Anna Ekström  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringen

Ledare: Anna Ekström (S) rätt person på posten

Den svenska skolan kan stärkas med utbildningsminister Anna Ekström vid rodret. Det tror Arbetarbladets ledarskribent Jenny Wennberg som skriver i en ledare:

”Anna Ekström är medveten om problemen, har utrett dem innan hon blev minister och varit generaldirektör för Skolverket. Kan någon styra den svensk skolan rätt, är det hon”.

Den nya utbildningsministerns roll tas även upp på flera andra ledarsidor i landet. Att Ekström tar över efter Gustav Fridolin ser Expressens ledare som ett tecken på att ”Löfven II”-regeringen blir bättre än den första.

Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin är också positiv men skriver att en av hennes första arbetsuppgifter nu blir att minska skolsegregationen.

Igår 16:48
Läs mer om Valet 2018
Hanna Öberg.  JOHANNA LUNDBERG / BILDBYR N
Jerringpriset 2018

Krönikor: ”Hanna Öberg kan bli nya Magda och ta hem fyra Jerringpris”

Hanna Öberg har alla förutsättningar att ta hem fyra Jerringpris – precis som skidskytten Magdalena Forsberg gjorde vid millennieskiftet, skriver SVT Sports kommentator Ola Brännholm i en krönika. Vidare skriver Brännholm att Öberg trots sin unga ålder redan är folkkär.

”Att inte bara åka bra individuellt utan göra en hjälteinsats för hela laget och landet Sverige – det är sådant som bidrar starkt till att en idrottare kan bli folkkär”, skriver han.

Expressens krönikör Anna Friberg skriver att Hanna Öberg har framtiden framför sig, och hon kan mycket väl bli en ny Magda.

”Hon är bara 23 år, har redan visat att hon kan vara som allra bäst när det gäller. Om drygt en månad väntar ett VM på hemmaplan”, skriver Friberg.

Igår 22:27
Hanna Öberg.  ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N
Jerringpriset 2018

Hanna Öberg vinner Jerringpriset – efter OS-succén: ”Jag är helt skakig”

Skidskytten Hanna Öberg vinner Jerringpriset 2018. Öberg, som tidigare vann bragdguldet, prisades för sitt fenomenala OS med ett individuellt guld och silvret på stafett.

–Jag är helt skakig. Det är helt sjukt. Jag är mer nervös för det här än ett ståskytte om OS-guld, tror jag, säger hon i tacktalet.

Priset, som delades ut för 40:e gången, röstades fram av det svenska folket för årets idrottsprestation 2018. Orienteraren Tove Alexandersson slutade tvåa bakom Öberg.

De första som försvann under kvällen var Tre Kronor och freeskiåkaren Henrik Harlaut. Sedan försvann Björn Goop, Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Johan Kristoffersson i den andra gallringen.

Igår 21:34
Läs mer om Jerringpriset 2018
Trumps USA Primärvalen 2020
Arkivbild: Kamala Harris POOL New / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Primärvalen 2020

Analyser: Svarta väljare en nyckel i primärvalet

Kamala Harris valde att ge beskedet att hon ställer upp som presidentkandidat 2020 på den symbolladdade Martin Luther King-dagen, när USA minns arvet efter medborgarrättskämpen.

Hon är den senaste att ansluta sig till en växande skara av presidentkandidater i ett parti som blir allt mer ickevitt och där kvinnor tar en allt större roll, skriver Washington Posts politikreporter Matt Viser.

Majoriteten av de demokrater som hittills gett sig in i leken har redan tidigt i sina kampanjer uttryckliggen vänt sig till svarta grupper, konstaterar NPR:s Asma Khalid. Och i dag, på Martin Luther King-dagen, håller ytterligare minst ett halvt dussin demokrater som kan tänkas överväga en kandidatur tal. ”Det är ett tecken på hur viktiga de svarta väljarna är i demokraternas primärval.”

Igår 13:39
Kamala Harris Sait Serkan Gurbuz / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Primärvalen 2020

Kamala Harris utmanar Trump: Demokratin på spel

Kaliforniensenatorn Kamala Harris är den senaste i ledet av demokrater som vill utmana Donald Trump om presidentmakten i valet 2020.

Hennes kampanjfokus ligger på ekonomisk jämställdhet och minoritetsgruppers rättigheter, rapporterar NPR News.

– Sanning, rättvisa, hederlighet, jämställdhet, frihet, demokrati. Det är inte bara ord. Det är de värden vi som amerikaner värderar och de står på spel nu, säger hon i en kampanjvideo.

Igår 12:39
Läs mer om Trumps USA
Valet 2018 Löfvens regering
Isabella Lövin (MP) och Jimmie Åkesson (SD) SVT
Valet 2018 Löfvens regering

Jimmie Åkesson (SD): ”Löfven lovar allt till alla”

Miljöminister Isabella Lövin (MP) och SD-ledaren Jimmie Åkesson debatterade dagens regeringsförklaring i SVT:s ”Aktuellt”.

Åkesson menar att regeringen har svikit flera av sina vallöften och att Löfven i regeringsförklaringen ”lovade allt till alla”.

I debatten tog man även upp migrationspolitiken och frågan om familjeåterförening.

– Det är viktigt för en effektiv etablering i samhället, om man har skilts från sina allra närmaste har man svårt att satsa och etablera sig i Sverige, sa Isabella Lövin i programmet.

Åkesson håller inte med:

– Det är ett allvarligt steg i fel riktning, integrationsproblemen beror på att invandringen har varit för stor, sa han.

Igår 20:20
Avgående landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

Bucht: ”Dags att släppa fram yngre förmågor”

Sven Erik Bucht (S) ersätts som landsbygdsminister av Jennie Nilsson (S) efter fyra år på posten.

I en skriftlig kommentar till Norrbottens Media säger Bucht att han är 65 år och har varit aktiv i rikspolitiken i 17 år:

”Det har varit en fantastisk tid med mycket arbete och ett väldigt högt tempo. Nu är det dags att släppa fram yngre förmågor och dra ned lite på tempot".

Nu planerar han att fortsätta att arbeta för att stötta den yngre generationen på lokal nivå i Norrbotten.

Igår 22:05
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

Morgan Johansson: Vill inte tillbaka till krisen 2015

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill inte tillbaka till den situation som rådde i migrationspolitiken 2015. Det säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

Utmaningen för den kommande mandatperioden blir att skapa en långsiktig migrationspolitik och därför ska en parlamentarisk utredning tillsättas.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare kritiserat uppgörelsen mellan S, MP, C och L, bland annat på grund av frågan om familjeåterförening.

– Jag gör inte bedömningen att familjeåterförening kommer att få de effekter som han kanske befarar. Vi har haft några sådana diskussioner genom åren, exempelvis när vi lyfte id-kontrollerna. Då var det också många som sa att det kommer innebära att vi hamnar i kris igen. Så blev det inte, säger Morgan Johansson till SvD.

Igår 19:38
Läs mer om Valet 2018
ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N
Idrottsgalan 2019

Armand Duplantis prisades två gånger på Idrottsgalan

Armand Duplantis tog hem två pris på den 20:e upplagan av idrottsgalan, ”årets prestation” och ”årets manliga idrottare”. Duplantis morfar Lars-Åke Hedlund tog emot prisen då stavhopparen befann sig på ett träningsläger i USA.

– Hej, svenska folket. Synd att jag inte kan vara på Idrottsgalan men tack så mycket för priset, sade 19-åringen i en videohälsning.

Vancouvers succésvensk i NHL, Elias Pettersson, tog hem priset för ”årets nykomling”, Pernilla Wiberg blev tilldelad idrottsakademins hederspris och herrlandslagets i fotbolls förbundskapten Janne Andersson vann priset som ”årets ledare”.

Igår 19:01
Sarah Sjöström.  ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N
Idrottsgalan 2019

Sjöström vann för fjärde året i rad: ”Wow helt sjukt”

Priset för årets kvinnliga idrottare gick till Sarah Sjöström. Simmaren, som tog fyra individuella EM-guld i Glasgow, vann kategorin för fjärde året i rad.

– Wow, tio år sedan jag vann årets nykomling. Helt sjukt. Att ens vara nominerad är stort för mig. Tack och skål, sa Sarah Sjöström i tacktalet.

I kategorin ställdes hon mot OS-guldmedaljörerna Frida Hansdotter, Charlotte Kalla och Stina Nilsson.

Igår 20:12
ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N
Idrottsgalan 2019

Skidskytteherrarna vann årets lag: ”Fantastiskt år”

Herrstafettlaget i skidskytte vann priset för årets lag på Idrottsgalan. Laget vann OS-guld i Pyeongchang.

– 2018 var ett fantastiskt år för skidskytte – och OS-guldet var något alldeles speciellt. Tack till alla i soffan som svär när vi bommar och jublar extra när vi träffar, säger Sebastian Samuelsson i tacktalet.

Det var tuff konkurens i kategorin i år där man ställdes mot Lag Hasselborg som vann OS-guld i curling, herrlandslaget i fotboll samt Tre Kronor.

Igår 19:28
Läs mer om Idrottsgalan 2019

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund