Hem
John Ausonius utanför Svea Hovrätt 2001. (Yvonne Åsell/TT / Svenska Dagbladet)

Lasermannen begärs utlämnad för mord 1992

Tyska myndigheter har begärt ”Lasermannen” John Ausonius utlämnad, skriver Aftonbladet. Han ska återigen förhöras om mordet på 68-åriga Blanka Zmigrod.

Hon sköts ihjäl på väg hem från sitt jobb som garderobsvärdinna på en restaurang i Frankfurt i februari 1992. Ausonius hade besökt restaurangen en vecka innan mordet, och en hylsa som hittades på brottsplatsen matchade ett av hans vapen. Han har tidigare delgivits misstanke för mordet. Det är oklart varför han begärs utlämnad igen.

– Jag ifrågasätter om de verkligen har rätt att komma med ett åtal efter alla dessa år, säger Ausonius till Aftonbladet.

Han är dömd till livstids fängelse för ett mord och nio mordförsök i Stockholm och Uppsala i början av 90-talet. Det som offren hade gemensamt var mörkt hår eller mörk hudfärg.

bakgrund
 
John Ausonius
Wikipedia (sv)
John Wolfgang Alexander Ausonius, född 12 juli 1953 på Lidingö, då folkbokförd som Wolfgang Alexsander Zaugg, även känd som Lasermannen, är en dömd svensk mördare och bankrånare. Från augusti 1991 till januari 1992 sköt han sammanlagt elva personer vid olika attentat i Stockholm och Uppsala. En dog; flera fick skador för livet. Det som offren hade gemensamt var mörkt hår eller mörk hudfärg. Ausonius använde till en början ett gevär med lasersikte, vilket gjorde att han fick tillnamnet "Lasermannen", lanserat av journalisten Richard Aschberg på Aftonbladet. Attentaten föranledde Sveriges största polisjakt näst efter Palmemordet. Efter sex månader greps Ausonius på bar gärning mitt under ett bankrån. Han dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för ett mord, nio mordförsök och nio grova rån, men bevisen räckte inte för att fälla honom för samtliga åtalspunkter. Ausonius har under sin senare fängelsevistelse fått autismdiagnos, tidigare diagnostiserades han med antisocial personlighetsstörning. På grund av ett flertal byten av försvarsadvokat, som ledde till ett mycket utdraget rättegångsförfarande, fick Ausonius sitta häktad i 3,5 år.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen