Illustrationsbild.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Petade SD-politikern i Vallentuna

Laszlo petas från politiska uppdrag efter inlägg

SD-politikern Jenny Laszlo, som sitter i kommunfullmäktige i Vallentuna, hoppar av sina politiska uppdrag efter att ha skrivit inlägg på Facebook där hon hänvisar till antisemitiska källor. Det uppger partiets presstjänst till Omni.

”Den här typen av åsikter går helt emot det partiet står för, och är något vi tar på stort allvar. Med anledning av de uppgifter som kommit oss tillkänna har vi pratat med personen ifråga, och tillsammans kommit överens om att det bästa vore att hon avsäger sig samtliga politiska uppdrag och inte längre företräder Sverigedemokraterna”, skriver Fredrik Lindahl, distriktsordförande för SD i pressmeddelandet.

Laszlo hänvisade till propaganda av förintelseförnekare och antisemiter på sin Facebook-sida, skriver tidningen Expo. Hon tycker att hon tillför ”nyans” till beskrivningen av andra världskriget.

”Och nej, jag höjer inte Hitler, jag tillför nyans. Han älskade djur, ville rädda sina landsmän som systematiskt avrättades på ockuperad mark”, skrev Laszlo i ett inlägg.

Toppnyheter

Trumps USA Primärvalen 2020
Barack Obama. Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Primärvalen 2020

Obama varnar kandidater: ”Var inte för radikala”

USA:s förre president Barack Obama har ännu inte officiellt uttryckt sitt stöd till någon av de många demokratiska kandidater som vill ställa upp i nästa års presidentval – och varnar nu dem för att vara för vänsterradikala, skriver BBC. Alltför mycket vänsterpolitik riskerar nämligen att stöta bort väljare, menar han.

– De flesta amerikaner vill inte riva ner systemet, säger Obama.

I stället uppmanar ex-presidenten de demokratiska kandidaterna att vara uppmärksamma på vad väljarna faktiskt tänker om frågor som sjukvård och migration.

Igår 21:33
Michael Bloomberg. Charles Krupa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloombergs mörka siffror: Demokrater ogillar honom

De underliggande siffrorna visar att miljardären Michael Bloomberg har en lång väg till Vita huset, skriver politiksajten 538 Politics. När man räknar bort namnigenkänning är Bloomberg den minst omtyckta kandidaten av alla i det stora demokratiska startfältet.

Demokrater har i en lång rad undersökningar fått svara på om de ser Bloomberg på ett positivt eller negativt sätt. I vanliga fall gillar demokratiska väljare sina egna politiker, skriver 538, men Bloomberg hamnar på minussidan i flera delstater. Totalt i hela landet får han siffran +11, vilket betyder att det är bara något fler som gillar honom än som ogillar honom.

Bara en kandidat har haft sämre siffror i 538:s mätningar sedan 1980: Donald Trump. Den amerikanska presidenten gick från –42 till +28 bland republikaner under en fyramånadersperiod inför valet.

Igår 18:31
Michael Bloomberg. Det demokratiska startfältet under en debatt tidigare i höst. TT
undefined

Högt spel av Bloomberg – siktar på Supertisdagen

När Demokraternas lista över kandidater i primärvalet i delstaten New Hampshire presenterades i går kväll fanns miljardären Michael Bloomberg inte med, skriver flera medier.

Det var en förväntad strategi, skriver The Hill. Bloomberg förväntas stå över primärvalen i Iowa, New Hampshire, Nevada och South Carolina för att i stället fokusera på ”Supertisdagen” den 3 mars, då mer än ett dussin delstater ska välja sin kandidat. Nättidningen skriver att det är ett högt spel av Bloomberg.

Bloomberg väntas trängas med favoriten Joe Biden och Pete Buttigieg i den politiska mittenfåran av startfältet.

Igår 05:37
Läs mer om Trumps USA
Demonstranter och polis i Bolivia. TT
Maktkampen i Bolivia

FN: Krisen i Bolivia kan eskalera bortom kontroll

De våldsamma Protesterna i Bolivia fortsätter och nu varnar FN:s människorättskommissarie Michelle Bachelet för att situationen kan störa den demokratiska processen efter att president Evo Morales avgått, skriver Reuters.

– Jag oroas för att krisen i Bolivia kan eskalera bortom kontroll om myndigheterna inte lyckas hantera den med respekt för de mänskliga rättigheterna, säger hon i ett uttalande.

På fredagen dog minst åtta kokabönder och över 100 personer skadades när demonstranter och säkerhetstjänst drabbade samman.

Igår 23:29
Människor sörjer en av demonstranterna som dog i protesterna i fed Juan Karita / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dödstalet stiger i Bolivia – 100 skadade i protester

Minst åtta kokabönder dog och över 100 personer skadades när demonstranter och säkerhetstjänst drabbade samman i Bolivia på fredagen, skriver Reuters. De som dog var anhängare till den avgångne presidenten Evo Morales, själv en före detta kokabonde. Morales fördömer händelsen och kallar det för en ”massaker”.

Majoriteten av personerna ska ha dödats när säkerhetsstyrkorna öppnade eld mot demonstranterna. Sammanlagt har minst 19 personer dött i protester sedan valet i Bolivia för en knapp månad sedan.

Igår 16:03
Personer sörjer personerna som dött. Juan Karita / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fem personer har dött i våldsamheter: ”Diktatur”

Minst fem anhängare till den avsatte presidenten Evo Morales har dött i det eskalerande våldet i Bolivia, skriver AP. Personerna försökte passera en militärpostering utanför Cochabamba när polis öppnade eld.

Dödsfallen har mött starka reaktioner. ”Inbördeskrig, nu!” ropade arga demonstranter vid platsen. Evo Morales själv kallar händelsen för en ”massaker” och beskriver den nya övergångsregeringen som en diktatur.

”Nu dödar de våra bröder”, skriver Morales på Twitter.

Krisen tog fart sedan Morales anklagats för valfusk i valet den 20 oktober. Han har senare avgått och tagit sin tillflykt till Mexiko.

Igår 06:00
Läs mer om Maktkampen i Bolivia