Ledare: Även de som lever som vanligt bidrar i krisen
Att vissa svenskar inte slutat åka kollektivt för att undvika smittspridningen är inget att brusa upp sig över, skriver Folkbladets Widar Andersson. Nedan har Omni samlat tre av dagens mest intressanta texter från Sveriges lokala ledarsidor.
Mikael Hermansson: Vi begär mer av regeringen
Det är rimligt att regeringens strategi för att bekämpa coronaviruset utgår från att alla tar sitt personliga ansvar, anser Mikael Hermansson på BT:s ledarsida. Men det krävs också att regeringen tar sitt ansvar och vidtar hårda åtgärder när det behövs, resonerar han.
”Krävs det mer för hantera coronaepidemin, ja då kommer vi också att begära mera av regeringen.”
Markus Balázs Göransson: Låg kriserfarenhet har öppnat för stor liknöjdhet
Sveriges hantering av coronakrisen har präglats av försiktighet och långsamma beslutsprocesser, skriver VLT:s ledarkrönikör Markus Balázs Göransson. Han tror att Sveriges agerande framför allt har att göra med att vi inte deltog i något av de två världskrigen.
”Det har lett till en mycket låg kriserfarenhet och en svag medvetenhet om vikten av att agera snabbt och robust i akuta situationer”, argumenterar Markus Balázs Göransson.
Widar Andersson: De flesta försöker dra sitt strå till stacken
Det är fullt möjligt att även de som inte ändrat sina vanor till följd av coronakrisen hjälper till att hålla smittspridningen nere, skriver Widar Andersson på Folkbladets ledarsida. Han lyfter fram att smittotillfällena är färre för dem som bor på gles- och landsbygden, vilket innebär att det ofta inte behövs några förändringar i livsstilen.
”Vi håller oss hemma därför att vi brukar hålla oss hemomkring”, avslutar Andersson.
Om lokala ledarsvepet
Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts tre till fem olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.