Hem
Wallström. (TT)

Ledare: Civil värnplikt är ett steg i rätt riktning

Inför en civil värnplikt som kan användas för insatser som att ta emot flyktingar, föreslog utrikesminister Margot Wallström under Folk och Försvar på söndagen. ”Det vore ett viktigt steg i rätt riktning”, skriver Aftonbladets Anders Lindberg i en ledare.
Frågan missköttes av den förra regeringen, menar han.
”Reinfeldt lämnade en svältfödd försvarsmakt i arv till nuvarande regering. Anslagen är för låga och personalförsörjningen fungerar inte”.
I nuläget är opinionen stark för att återinföra värnplikten som enligt Lindberg är nödvändig för att klara rekryteringen.
”Den bästa lösningen är troligen någon form av allmän mönstring där man sedan tar ut de mest lämpade och bäst motiverade till tjänstgöring.”

bakgrund
 
Värnplikt i Sverige
Wikipedia (sv)
Värnplikt i Sverige infördes 1901 och är tillsammans med civilplikt och allmän tjänsteplikt en del av totalförsvarsplikten. Den 16 juni 2009 fattades beslut om att låta värnplikten i Sverige vila i fredstid, vilket trädde i kraft den 1 juli 2010. Det innebar bland annat att man avskaffade värnpliktsförsvaret och ersatte detta med ett yrkesförsvar. De sista som kallades in i värnplikt 2010 ryckte ut från grundutbildningen i mitten av 2011. Värnplikten i Sverige tillämpades enbart på män. Denna åtskillnad hade stöd i regeringsformen som specifikt undantag från förbud mot könsdiskriminering. Endast en liten del av de värnpliktiga uttogs till militärtjänst från 1990-talet, då det kalla kriget var över, hotbilden mot Sverige ansågs mindre, synen på krig ändrades och man ville spara pengar. Även om värnplikten inte tillämpas så är den idag inte avskaffad.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen